60. Zlatá přilba v Pardubicích

Jubilejní 60. Ročník závodu o Zlatou přilbu jsme mohli spatřit v neděli na Svítkovském oválu v Pardubicích. Zvítězil dánský jezdec Hans Andersen před čtyřnásobným vítězem přilby – L. Adamsem a M. Ferjanem. Nejlepší z českých jezdců – Lukáš Dryml obsadil v celkovém hodnocení desáté místo.

Kapitoly článku

Zlatá stuha

Plochodrážní svátek odstartoval v Pardubicích již v pátek Zlatou stuhou. Tento závod juniorů, tradičně doprovázející Zlatou přilbu, vyhrál slovenský závodník Martin Vaculík. V opakované finálové jízdě pro pád Štichauera a Hádka, projel cílem na druhém místě Zengota z Polska následován třetím Klindtem jedoucím za Dánsko.

Finále Mistrovství světa Juniorů

Druhým závodem pardubického plochodrážního víkendu bylo finále Mistrovství světa juniorů. Titul z loňského roku obhájil ruský jezdec Emil Saifutdinov, o druhém a třetím místě rozhodovala až dodatková jízda mezi Chrisem Holderem a Juricou Pavlicem. Do ní lépe odstartoval chorvatský závodník Pavlic, ale Australan na něho v poslední zatáčce zaútočil a cílem projel jako druhý. České barvy hájící Martin Kůs obsadil šesté místo, Filip Šitera po problémech s motocyklem šestnácté.

Zlatá přilba

Nejstarší, ale také nejspravedlivější plochodrážní závod na světě začal vlastně již v sobotu prvními jízdami vylučovacích skupin. V nich bojovali o šanci v hlavním závodě i naši Franc, Kůs, Šitera, Jaroš, Tomíček, Suchánek a Málek. Do čtvrtfinále z nich postoupili první čtyři jmenovaní a doplnili přímo nasazené Lukáše a Aleše Drymla. Do semifinále se ale probojoval pouze Lukáš Dryml.
V něm s třicítkou na zádech srdnatě bojoval, ale zisk pěti bodů stačil jen na „malé finále“. V rozjížďce o 7. Až 14. místo zvítězil J. Pavlic (Chorvatsko), za ním do cíle přijeli J.B. Monberg (Dánsko), A. Miedzinski (Polsko), náš Lukáš Dryml, K. Bjerre (Dánsko) a Martin Vaculík (Sovensko).
Samotné finále se tedy obešlo bez české účasti. Nastoupili do něj L. Adams, H.N. Andersen z Dánska, pardubickému publiku dobře známý M. Ferjan (Maď.), Švéd Karlsson a poláci Jagus a Zabik. Nejlépe odstartoval vítěz předešlé GP Itálie Hans Andersen a vedení si udržel po celý zbytek závodu. Pátý jezdec průběžného pořadí Grand Prix tak potvrdil vzrůstající formu i v Pardubicích. Druhé místo obsadil L. Adams, když ve čtvrtém kole předjel výborně jedoucího M. Ferjana. Čtvrtý cílem projel Karlsson. Závod nedokončil Zabik, ale po diskvalifikaci Jaguse byl klasifikován jako pátý.

Výsledky:

1. Andersen (Dán.), 2. Adams (Aust.), 3. Ferjan (Maď.), 4. Karlsson (Švé.), 5. Zabik, 6. Jagus (oba Pol.), 7. Pavlic (Chor.), 8. Monberg (Dán.), 9. Miedzinski (Pol.), 10. L. Dryml (ČR), 11. Bjerre (Dán.), 12. Vaculík (Slo.)

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist