MČR na ledech – hamerské finále

Ledařský mistrák se o tomto víkendu uzavřel na pláži v rekreačním středisku v severočeském Hamru na Jezeře. Na prvních dvou místech sobotního závodu skončili piloti, kteří si předali symbolický pohár pro Mistra České republiky.

Kapitoly článku

Tím posledním mistrem republiky jednotlivců se totiž v předloňské sezóně stal Jan Klatovský a protože tenhle Jihočech letos závodil především v zahraničí, bylo jasné, že svůj domácí titul neobhájí. O svých jezdeckých kvalitách ale přesvědčil už minulý týden při mistráku dvojic v Mělicích, kde neprohrál ani jednu rozjížďku a stejným stylem se prezentoval nyní i na severu Čech. S plným ziskem patnácti bodů za sebou nechal svého týmového kolegu Andreje Diviše, který prohrál pouze s Klatovákem a po zásluze si připsal svůj první titul mistra republiky. Zvítězil totiž v úvodním klání v Růžené a po sobotním druhém místě se mu škrtal jeho „nejhorší“ výsledek, kterým bylo třetí místo z lednového závodu v Hamru.
Ano, ledařský šampionát si po několika letech absolutního pauzírování, či jednotlivých závodů, mohl dovolit luxus škrtání nejhoršího výsledku, protože se odjely tři mistrovská klání. Pokud k tomu připočítáme další dva závody ve dvojicích, je jasné, že ledy opravdu zažívají renesanci, čemuž napovídá i počet bodujících pilotů. Těch bylo celkem třiadvacet a za vítězným Divišem skončil mladý Lukáš Volejník, který v sobotu na „domácím“ ledě skončil hned za dvojicí Klabo týmu. Až Lukáš vyrovná svoje výkony, kdy při jednom závodě dokáže skončit na bedně a ve druhém pak ve sněhové bariéře, může být po bratrech Klatovských dalším pilotem, který se bude rvát se světovou elitou. Má se ale od koho učit, vždyť jeho mentorem je velezkušený Jan Pecina, který sice v sobotu skončil „až“ čtvrtý, ale v konečném hodnocení mu patří bronzová medaile. Celkově čtvrtý Rakušan Charlie Ebner doplatil na svoje zranění, které si přivezl v minulého tréninku v Hamru a přestože ve druhém závodě zvítězil, v prvním si připsal pouze osm bodů a v závěrečném tedy nestartoval vůbec. V konečné tabulce následují další tři domácí závodníci a to pátý Petr Klauz, který spolu s Volejníkem patří k velikým nadějím tohoto sportu u nás a o lepší umístění ho připravily i dva defekty v sobotním klání. Dalšími piloty v pořadí je pak dvojice otce Radka a syna Lukáše Hutlových, které v závěrečném hodnocení dělily pouze dva body. To, co bylo napsáno o Volejníkovi a Klauzovi, lze říci také o Lukáši Hutlovi, který jede letos první sezónu na ledech a přestože je limitován i starší technikou, už předvedl pár hodně slibných jízd. Z našich se pak do první desítky šampionátu protlačil ještě Jan Klatovský díky patnácti bodům za vítězství v posledním klání a bodovali i další tři naši piloti a to celkově devatenáctý Robert Růžička, dvacátý Martin Běhal a jednadvacátý Jan Klauz. Desítku domácích pilotů doplnilo třináct zahraničních jezdců a kromě jmenovaného Ebnera se představili i další zajímaví piloti, jako účastník ledového mistovství světa Günther Bauer, či bývalý jezdec Grand Prix silničních motocyklů René Dünki.
Ledy jsou u nás opět na vzestupu, už nyní se počtem jezdců a množstvím konaných závodů řadíme do špičky ve střední Evropě a jestli se v Osečné podaří postavit plánovaný umělý ovál, bude určitě ještě lépe!

Výsledky závodu – Hamr na Jezeře

1. Jan Klatovský, CZ 3 3 3 3 3                15 bodů
2. Andrej Diviš, CZ 3 2 3 3 3                    14
3. Lukáš Volejník, CZ 2 3 3 2 2               12
4. Jan Pecina, CZ 2 3 2 3 1                      11
5. Petr Klauz, CZ 1 E 3 3 3                       10
6. Miroslaw Daniszewski, PL 3 1 1 1 3    9
7. Gerrit Schukken, NL 2 2 2 1 2                9
8. Markus Jell, D 2 3 1 2 0                          8
9. Radek Hutla, CZ 1 2 1 2 2                      8
10. Thomas Rathgeb, A 3 2 0 0 1             6
11. Lukáš Hutla, CZ 1 1 2 E 2                   6
12. Martin Běhal, CZ 1 X 2 0 1                  4
13. Jan Klauz, CZ 0 0 ex 2 0                      2
14. Robert Růžička, CZ 0 0 0 1 1             2


Konečné pořadí seriálu:

                                                                                                 Růžená  Hamr  Hamr       TOTAL
                                                                                                      8.1.       9.1.    12.2
 
1. Andrej Diviš, CZ                                                                    14         (12)      14          28 (40)
2. Lukáš Volejník, CZ                                                               (5)         13        12          25 (30)
3. Jan Pecina, CZ                                                                      11        (10)       11         22 (32)
4. Charlie Ebner, A                                                                      8           14        NS        22
5. Petr Klauz, CZ                                                                        (8)          9         10         19 (27)
6. Radek Hutla, CZ                                                                     (4)        10          8          18 (22)
7. Lukáš Hutla, CZ                                                                     (2)        10          6          16 (18)
8. Josef Kreuzberger, A                                                               8           8         NS         16
9. Jan Klatovský, CZ                                                                 NS        NS        15         15
10. Charlie Ebner ml., A                                                              5           8         NS         13
11. Mario Schwaiger, D                                                              13        NS       NS         13
12. Günther Bauer, D                                                                  12        NS       NS         12
13. René Dünki, CH                                                                      4          7         NS         11
14. Martin Posch, A                                                                      10         NS      NS         10
15. Florian Fürst, D                                                                      10         NS      NS         10
16. Miroslaw Daniszewski, PL                                                   NS        NS        9           9
17. Gerrit Schukken, NL                                                              NS        NS        9           9
18. Markus Jell, D                                                                         NS         NS       8           8
19. Robert Růžička, CZ                                                              DNR       6          2          8
20. Martin Běhal, CZ                                                                   (2)           3          4          7 (9)
21. Jan Klauz, CZ                                                                         4             3         (2)        7 (9)
22. Thomas Rathgeb, A                                                              NS         NS        9          6
23. Mark Uzzell, GB                                                                      NS          3          NS       3

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist