Zraněného Golloba nahradí v GP 2014 Harris

Do startu plochodrážního seriálu Grand Prix 2014 zbývají ještě měsíce, ale už teď musela FIM ve spolupráci s promotérem BSI Speedway řešit důležitou změnu. Exmistr světa Polák Tomasz Gollob musel ze šampionátu odstoupit kvůli vážnému zranění. Na jeho místo nastoupí Brit Chris "Bomber" Harris.

Dvaačtyřicetiletá polská legenda Gollob, mistr světa zpřed tří let, měl hodně smolný konec letošní sezony. Během Skandinávské Grand Prix 21. září měl ošklivou nehodu s pozdějším šampionem Britem Taiem Woffindenem. Výsledkem nekontrolovaného pádu byla těžká zlomenina páteřního obratle a předčasný konec sezony. Gollob tak měl nakonec v závěrečné tabulce seriálu málo bodů, propadnul se až na devété místo, a musel dostat pro ročník 2014 divokou kartu. Mezitím mu ale odřekli sponzoři, jeho zranění se hojí jen pomalu, a tak se Gollob raději ododlal příští rok v mistrovství světa vynechat. „Je nám to samozřejmě velmi líto a všichni přejeme Tomaszovi brzké vyzdravení a úspěšné pokračování kariéry. On odvedl pro seriál FIM Speedway Grand Prix obrovský kus práce a určitě vstoupí do historie jako jeden z nejlepších jezdců světové historie. Tím, že dokázal vyhrát titul mistra světa ve 39 letech, se stal pro další závodníky velkou inspirací,“ uvedl ředitel BSI Speedway Paul Bellamy. 
Harris skončil pátý na Grand Prix Challenge, která se jela 24. srpna v britském Poole a ze které se první tři jezdci pořadí přímo kvalifikovali do seriálu Grand Prix 2014. Závod tehdy vyhrál Dán Niels-Kristian Iversen, ale ten si postup zajistil automaticky celkovým třetím místem konečné klasifikaci mistrovství světa. Z Poole se tedy nakonec do nejkvalitnějšího plochodrážního seriálu dostal i čtvrtý Němec Martin Smolinski. A nyní díky odstoupení Golloba i v Poole pátý Harris. Mezi fanoušky velmi populární jednatřicetiletý Brit, vítěz domácí Velké ceny z roku 2007, si dal letos od Grand Prix nedobrovolnou pauzu. V ročníku 2012 totiž skončil až dvanáctý. Příští rok se tedy vrátí s přiděleným startovním číslem 15 na ovály Grand Prix, tedy i na pražskou Markétu na konci května. „Zpráva, že zase budu moci jet mistrovství světě, přišla v tu nejvhodnější dobu. Jinak bych asi pověsil řídítka na hřebík. Tomasze je mi samozřejmě hodně líto, ale takový už je náš sport,“ raduje se britský jezdec s příznačnou přezdívkou Bomber (spodní snímek).

Revidovaná startovní listina GP 2014

1 Tai Woffinden (Velká Británie)
2 Jaroslaw Hampel (Polsko)
3 Niels-Kristian Iversen (Dánsko)
4 Greg Hancock (USA)
5 Nicki Pedersen (Dánsko)
6 Emil Sayfutdinov (Rusko)
7 Matej Zagar (Slovinsko)
8 Darcy Ward (Austrálie)
9 Krzysztof Kasprzak (Polsko)
10 Fredrik Lindgren (Švédsko)
11 Chris Holder (Austrálie)
12 Andreas Jonsson (Švédsko)
13 Kenneth Bjerre (Dánsko)
14 Martin Smolinski (Německo)
15 Chris Harris (Velká Británie)
16 WILD CARD

Náhradníci
19 Troy Batchelor (Austrálie)
20 Michael Jepsen Jensen (Dánsko)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist