Václav Milík postoupil do challenge Speedway Grand Prix pro rok 2023

Tým českého plochodrážního závodníka Václava Milíka měl za uplynulé tři týdny dvě cesty do Maďarska na plochodrážní ovál v Nagyhalászi, kde se odjely kvalifikační jízdy do challenge seriálu SEC tedy Speedway Euro Championship a Speedway Grand Prix pro rok 2023.

SEC kvalifikace
Třetí květnový víkend se odjela kvalifikace o postup do challenge pro evropský plochodrážní šampionát. V tomto závodě se Václavovi dařilo. Po pěti odjetých jízdách měl na svém kontě 11 bodů stejně jako další čtyři závodníci a to znamenalo jediné, dodatková jízda měla rozhodnout o konečném výsledku tohoto závodu s tím, že všech prvních pět jezdců mělo jasný postup do challenge. V závodě dominoval polský závodník Dominik Kubera. O zbylé umístění konečné klasifikace měla rozhodnout již zmiňovaná dodatková jízda, do které nastoupil Václav Milík společně Davidem Bellegem z Francie, Marko Levyshinem z Ukrajiny a posledním jezdcem dodatkové jízdy byl Švéd Oliver Berntzon.

Hned na začátku byla jízda zastavena červenými vlajkami po kolizi Levyshina s Berntzonem. Druhý zmiňovaný byl nakonec z jízdy vyloučen, a tak se k restartu dodatkové jízdy postavili k pásce pouze tři jezdci. Václav výborně odstartoval a dostal se do vedení pronásledovaný Bellegem, který se nakonec dostal do vedení. Při předjížděcím manévru došlo ke kolizi mezi Milíkem a Bellegem a jízda byla znovu zastavena. Rozhodčí rozhodli o vyloučení Václava Milíka. Pro Václava Milíka to byla poměrně hořká tečka za tímto závodem, ale důležitý byl postup do challenge.

Ten se pojede tuto sobotu, tedy 18. června ve slovinském Kršku, kde se rozhodne o tom, kdo se probojuje a postaví na start prvního závodu tohoto šampionátu, který odstartuje první červencový víkend v polském Rybniku. Celkem čtyři města budou dějištěm pro letošní sezonu tohoto seriálu. Po Rybniku se pojede v německém Güstrowu, polské Lodži a samotný hřeb SECu pro sezonu 2022 je připraven pro české fanoušky, neboť se pojede poslední zářijový víkend na plochodrážním stadionu v Pardubicích.

SGP 2023 kvalifikace
O uplynulém víkendu absolvoval Václav Milík velmi důležitý závod který se jel opět v Nagyhalászi a byla to kvalifikace o postup do eliminačního závodu pro nejprestižnější plochodrážní seriál tedy Grand Prix pro sezonu 2023, který se pojede v srpnu ve Skotském Glasgow. Český závodník Václav Milík bral nakonec bramborou medaili, což je obrovský úspěch pro českou plochou dráhu, protože sítem kvalifikací do Grand Prix prošel z českých závodníku pouze Milík, který se tak v srpnu popere ve skotském Glasgow o možný postup do seriálu mistrovství světa v ploché dráze. Srpnový závod je obrovskou motivací pro loňského mistra České republiky, který v letošní sezoně potvrzuje velmi dobrou formu a účast v Grand Prix by pro něho byla celoživotním splněným snem jeho závodnické kariéry.

Závěrem nezbývá nic jiného než poděkovat všem partnerům, kteří Václava Milíka v sezoně 2022 podporují a také všem fanouškům za neskutečnou podporu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist