Prahu čeká plochodrážní GP, divokou kartu má Franc

Jako vždy silní Poláci, Američan Greg Hancock, nebo vyhraje nějaké překvapivé jméno? Vyluštění této tajenky budeme znát v sobotu okolo 22. hodiny, kdy vyvrcholí Mitas Grand Prix České republiky 2012 na ploché dráze. Již 16. ročník tohoto závodu se jede jako na pražské Markétě jako třetí závod letošního seriálu MS.

Polské jezdce čeká v Břevnově tradičně téměř domácí atmosféra, protože do Prahy jako každý rok určitě zamíří spousta polských fanoušků. Navíc po dvou odjetých závodech – na Novém Zélandu a v polském Leszně - průběžně vede šampionát Polák Jaroslaw Hampel s 33 body před svým krajanem Tomaszem Gollobem a americkým obhájcem titulu Gregem Hancockem (ma malém snímku). Oba tito poslední mistři světa (Gollob 2010, Hancock 2011) mají shodných 31 bodů.
Veterán Hancock, který je dobře známý i závodů české extraligy, to v Praze umí – vyhrál zde již v roce 1997 a vloni to na Markétě zopakoval. Mezi velké favority bude ale patřit určitě Dán Nicki Pedersen, který pravidelně dodává extraligové body klubu Olymp Praha. Naopak favoritem zahraničních odborníků je podle plochodrážních serverů Brit Chris Holder, jenomže tomu v poslední době odcházejí motory. Spíš by mohli překvapit Švédové. Otázkou je, jaké zavládne nad Prahou v sobotu večer počasí. Meteorologové totiž hlásí už v pátek v noci prudký pokles teplot, bouřky a déšť.
A co Češi? Do startovního pole se díky výsledkům z minulých sezon neprobojoval nikdo, jednorázovou divokou kartu obdržel jezdec pražského Olympu, třiatřicetiletý Josef Franc, který vyhrál dubnový kvalifikační závod na Markétě. Pro domácího závodníka to bude třetí účast v závodě Grand Prix. „Do každého závodu závodník vstupuje s tím, že by chtěl vyhrát, nebo si to alespoň přeje. Oproti loňské sezóně jsem, myslím, udělal po technické stránce krůček dopředu. Na konci loňského roku se mi dařilo a přenesl jsem si to i do začátku letošní sezóny. Divoká karta pro sobotní závod pro mě byla takovým snem, který se mi podařilo přenést ve skutečnost. Nechci udělat ostudu," přeje si závodník, který bude mít na vestě číslo šestnáct. Posty náhradníků si vyjeli Václav Milík a Matěj Kůs.
Zajímavostí je, že Dán Bjarne Pedersen se letos nezúčastní pátečního tréninku.“Prožívám nejtěžší týdny své kariéry. Zdá se, že se nám nic nedaří. Měl jsem jen záblesky uspokojivých výkonů," řekl webu pražských organizátorů Grand Prix Pedersen. Třiatřicetiletému závodníkovi to nejede zejména v Polsku, a to je také důvod jeho absence v Praze. Místo tréninku před českou Velkou cenou, při které prý nemá co ztratit, si totiž naplánoval jiný trénink. Bude se připravovat v Gniezně, za které jezdí první polskou ligu, aby byl plně připraven na nedělní závod proti Ostrowu
Startovní listina Mitas Grand Prix České republiky 2012

1 Greg Hancock USA
2 Andreas Jonsson Švédsko
3 Jaroslaw Hampel Polsko
4 Jason Crump Austrálie
5 Tomasz Gollob Polsko
6 Emil Sajfutdinov Rusko
7 Kenneth Bjerre Dánsko
8 Chris Holder Austrálie
9 Fredrik Lindgren Švédsko
10 Nicki Pedersen Dánsko
11 Chris Harris Velká Británie
12 Antonio Lindbäck Švédsko
13 Bjärne Pedersen Dánsko
14 Peter Ljung Švédsko
15 Hans Andersen Dánsko
16 Josef Franc ČR
17 Václav Milík ČR
18 Matěj Kůs ČR  

Harmonogram Grand Prix

PÁTEK

17:00 Otevření stadionu pro diváky
18:00 Začátek tréninku
20:15 (cca) Konec tréninku

SOBOTA

11:00 Otevření pokladen
16:00 Živá hudba před stadionem
16:50 Otevření stadionu
16:55 - 17:10 Monster autogramiáda
17:15 - 17:30 Autogramiáda
18:10 Vystoupení mažoretek
18:45 Seskok parašutistů
18:45 Vystoupení mažoretek
19:00 Slavnostní nástup
19:12 První jízda
21:50 (cca) Vyhlášení vítězů (následuje ohňostroj)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist