Matěj Kůs opět pojede Grand Prix v Praze

Dobrá zpráva pro českou plochou dráhu! Když se v sobotu 28. května postaví na Markétě v pražském Břevnově na start nejlepší světoví jezdci v rámci Mitas Grand Prix České republiky, neměl by mezi nimi chybět ani domácí jezdec Olympu Matěj Kůs. Ředitel závodu Petr Ondrašík to oznámil na tiskové konferenci v Praze.

Opět po roce do Prahy zavítají nejlepší plochodrážníci světa, aby se na 353 metrů dlouhé dráze na Markétě utkali o body do Grand Prix. Půjde o letos třetí závod nejprestižnějšího plochodrážního seriálu. Letos se začínalo v polském Lešně (finále vyhrál Dán Nicki Pedersen před obhájcem světového titulu Polákem Tomaszem Gollobem), čtrnáct dní před Markétou se ještě pojede ve švédském Goteborgu. Protože Česko nemá v seriálu stálého jezdce, bude tuzemskou plošinu reprezentovat jen jezdec na divokou kartu. Tím bude třetí rok po sobě (poprvé ale jen jako náhradník) Matěj Kůs. Divokou kartu pro jednadvacetiletého jezdce ještě podle Ondrašíka musí schválit mezinárodní federace. Jedním ze dvou náhradníků bude pravděpodobně pardubický Lukáš Dryml. „Mým cílem je dostat se do semifinále," věří si úřadující mistr ČR jednotlivců a vítěz loňského Memoriálu Luboše Tomíčka Matěj Kůs.
Postupem mezi osmičku nejlepších by Matěj výrazně vylepšil své dosavadní maximum v závodě GP - nejlépe byl zatím šestnáctý. „Moc si to zatím nepřipouštím do hlavy a zbytečně se tím nestresuju. Budu k tomu přistupovat jako k dalšímu závodu a pojedu úplně naplno. Zároveň ale také s chutí a tím, že si ho chci užít. Věřím, že když na to budu dobře nastavený v hlavě, tak to vyjde. Rád bych získal aspoň dvojnásobek bodů, co minule, a ukázal, že patřím mezi světovou elitu. Letos jedu svoji první kompletní sezonu mezi dospělými, takže se chci ukázat v co nejlepším světle,“ řekl domácí pražský závodník před 2011 Mitas Czech Republic Speedway Grand Prix.
 
Vloni na Markétě bylo finálové pořadí Tomasz Gollob, Nicki Pedersen, Jaroslaw Hampel, Magnus Zetterstrom. Pražští pořadatelé letos slaví jubileum, půjde už o patnáctý ročník Grand Prix u nás. Taková stálá účast v kalendáři Grand Prix je spíš výjimečná. Češi údajně mj. díky atraktivnímu místu v centru jednoho z nejkrásnějších měst světa platí promotérovi šampionátu až sedmkrát nižší částky než jiní pořadatelé. I tak ale pomocnou ruku musela jako každý rok podat i samotná Praha. „Od Magistrátu hlavního města Prahy jsme čerstvě dostali dotaci milion korun. To nám ale stačí sotva na třetinu částky, kterou dáme jen za podpis smlouvy o pořádání závodu,“ vysvětlil na tiskovce Ondrašík. Důležitá bude tedy velká divácká účast. Čekají se hlavně davy z Polska, kde je plochá dráha národním sportem. Lístky na pražský závod v cenách od 580 do 2100 korun jsou již v prodeji. Ve čtvrtek na extralize mají diváci možnost pořídit si vstupenku v ceně 1500 korun do sektoru před startovním roštem za 600 korun. Nabídka platí pro první stovku zájemců.  
 
Startovní listina GP ČR 2011

1 Tomasz Gollob Polsko
2 Jaroslaw Hampel Polsko
3 Jason Crump Austrálie
4 Rune Holta Polsko
5 Greg Hancock USA
6 Chris Harris Británie
7 Kenneth Bjerre Dánsko
8 Chris Holder Austrálie
9 Andreas Jonsson Švédsko
10 Nicki Pedersen Dánsko
11 Fredrik Lindgren Švédsko
12 Emil Sajfutdinov Rusko
13 Artěm Laguta Rusko
14 Antonio Lindbäck Švédsko
15 Janusz Kolodziej Polsko
16 Matěj Kůs ČR 

Náhradník číslo 1: Rafal Dobrucki Polsko
Náhradník číslo 1: Lukáš Dryml ČR


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist