Superprestigio vyhrál podruhé Baker, Márquez je druhý

Letošní ročník podniku Superprestigio DTX 2015 vyhrál na dráze oválu v Palau Sant Jordi ve španělské Barceloně jezdec seriálu AMA Pro Flat Track Grand National Brad Baker, jenž tím navázal na své loňské vítězství z ledna 2014. První místo z prosince 2014 naopak neobhájil Marc Márquez, který se tentokrát musel spokojit s druhým místem. V pořadí třetí dokončil závod Superfinále další Američan z prostředí dirttrackových klání Jared Mees, letošní šampion seriálu AMA Pro Flat Track.

V kategorii Superprestigio závodili především jezdci z prostředí šampionátů silničních motocyklů. V kvalifikačních jízdách zajel nejrychleji Marc Márquez, druhý v pořadí byl Toni Elías a třetí Xavi Vierge z prostředí superbikového mistrovství světa. Belgičan Xavier Simeon zajel na osmé místo, Ital Mattia Pasini byl třináctý a Němec Marcel Schrötter čtrnáctý. Španělka Maria Herrera jela podobný podnik poprvé a neměla štěstí, protože po těžkém pádu program předčasně ukončila.

V kategorii Open, kde jsou převážně jezdci americké ploché dráhy, motokrosu nebo supermota, vyhrál kvalifikaci britský závodník série British DTRA Dirt Track Oliver Brindley před Italem Francesco Cecchinim z Italian Dirt Track Championship a francouzským šampionem FIM Supermoto Tomem Chareyrem. Dvojice Američanů Jared Mees a Brad Baker byla na čtvrté a páté pozici.

Kategorii Superprestigio vyhrál po sérii klání Marc Márquez s náskokem čtrnácti bodů před Xavi Viergem, jenž měl stejný počet bodů jako třetí Dani Ribalta. Výborně si vedl jezdec MS Moto2 Alex Rins, jenž v pátek vůbec neabsolvoval testovací jízdy, ale po sérii finálových jízd mu patřila čtvrtá pozice, takže jistý postup do Superfinále.

Kategorii Open vyhrál s jednatřiceti body Brad Baker. Druhý Jared Mees ztratil na svého krajana tři body. Třetí místo patřilo švédskému jezdci ploché dráhy Fredrikovi Lindgrenovi. Do pátého místa se umístil Japonec Masatoshi Ohmori a Brit Alan Birtwistle. V této kategorii bodoval v konečném hodnocení pouze jediný Španěl a to šestý Adrian Garin, jezdec Dirt Track Copa Rodi & Michelin Winter Series, který jel Superprestigio vůbec poprvé. Do Superfinále ale postupovali nejlepší čtyři.

Superfinále představovalo vrchol závodního večera v Barceloně. Do závodu startovalo celkem osm jezdců, čtyři nejlepší z kategorie Superprestigio a čtyři nejlepší z kategorie Open. Závod byl vypsán na šestnáct kol, což bylo vůbec nejdelší klání celého sobotního programu. Po startu šel do vedení Brad Baker, na druhé pozici jel Marc Márquez, třetí Xavi Vierge, čtvrtý v závodu pokračoval Jared Mees a pátý Dani Ribalta.

V polovině klání bylo zřejmé, že o vítězství bude bojovat dvojice Baker a Márquez, protože si oba najeli na ostatní výrazný náskok a dělily je jen tři desetiny. Španěl se snažil a v každém kole se na Američana dotahoval. V posledním kole se zkoušel dostat pod Bakera, předním kolem mu tam možná trošku sundal lak, ale vítězství v závodu slavil Brad Baker. Marc Márquez skončil druhý a Jared Mees třetí. Skvělý výsledek zaznamenal čtvrtý Alex Rins. Všichni čtyři jeli na motocyklech Honda. Jediná KTM v Top5 byla motorka pátého Daniho Ribalta.

Celý podnik je možné sledovat - ZDE

Superprestigio Dirt Track 2015 – Superfinále (SPP + Open):

1 – Brad Baker – USA – 3'24,107
2 – Marc Márquez – SPA – +0,130
3 – Jared Mees – USA – +2,843
4 – Alex Rins – SPA – +4,096
5 – Dani Ribalta – SPA – +4,952
6 – Xavi Vierge – SPA – +5,522
7 – Masatoshi Ohmori – JAP – +6,691
8 – Fredrik Lindgren – SWE – +10,440

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist