Seznamte se s flat trackovými mistry republiky

Letos jsme Vás o flat tracku na našem webu spíše poskrovnu a tak aspoň na závěr sezóny přinášíme report, ve kterém se budete moci seznámit s letošními mistry republiky a dalšími zajímavými jezdci.

Kapitoly článku

Manuel Hagleitner - mistr ČR kategorie FT1 Competition

Šestadvacetiletý Rakušan do téhle disciplíny vlítnul jak velká voda. Ačkoliv se letos jednalo o jeho první flattrackovou sezónu, dokázal v našem mistráku stát ve všech šesti závodech na stupních vítězů, tři závody dokázal vyhrát a po právu tak získal titul mistra České republiky. Neztratil se ani ve světovém poháru, kde v celkovém pořadí vystoupil na bronzový stupínek a už teď je jisté, že Manuel bude patřit k největším hvězdám evropského flat tracku.

Ahoj Manueli, trošku se čtenářům na začátek představ. Práce, rodina, koníčky...

Ahoj, je mi 26 let a žiju v Saalfelden, což je malé městečko cca hodinu od Salzburgu. Bydlím se svojí přítelkyní Janine, s naší malou dcerou Sophií a rodiči. Pracuji od pondělí do čtvrtka na montážích jako vzduchotechniky jako technik pro firmu Caverion. Ve svém volném čase se často věnuji své rodině nebo se věnuji koníčkům. Běhání, horské kolo a v zimě běžky na dlouhé trasy.

Jak dlouho jezdíš na mašině? Kdy jsi začal závodit? V jaké disciplíně?

V roce 2001 jsem ve věku 8 let začal s motokrosem. V roce 2003 jsem přesedlal na supermoto, který jsem jezdil do roku 2016. V supermotu se mi dařilo a během kariéry jsem byl 2x rakouský mistr juniorů, 3x vicemistr německých juniorů, 3x rakouský vicemistr S1, 1x vicemistr Německa S1, 1x juniorský team světa, 1x G-cup Meister prestige. V letech 2017 a 2018 jsem se opět vrátil k motokrosu, kde jsem měl relativně také dost úspěchů. Na podzim 2018 přišel přechod na flat track.

Proč jsi přesedlal na flat track? Jak ses o něm vlastně dozvěděl?

U mého domácího klubu v St. Johan začal můj známy Klaus Mayr s flat trackem. Na podzim 2018 jsem absolvoval pár tréninků a protože mě to začalo hodně bavit, tak jsem se zúčastnil rakouského mistráku v Murecku a hned při svojí premiéře jsem vyhrál.

Co tě na flat tracku nejvíc baví? Co je pro tebe při závodění na oválu nejnáročnější? Doporučil bys ho i jiným motorkářům?

Na flat tracku mě baví to, že pneumatiky neposkytují tolik gripu a jezdec musí mít dobrou kontrolu nad motocyklem. Nejtěžší pro mě je najít ideální stopu. Samozřejmě bych flat track doporučil, protože je to dost zábavy a zároveň je relativně levný, takže ideální pro vstup do motosportu.

Jaké máš plány v kariéře?

Po dobré sezóně 2019 (rakouský a český mistr a 3. misto v mistrovství světa) jsou mé plány pro sezónu 2020 poněkud jiné, protože mým velkým cílem je titul mistra světa a proto musím začít vyhledávat závody s nejrychlejšími jezdci. A proto mě to pravděpodobně zavane do Itálie. Také pojedu české mistrovství, ale jestli zvládnu odjet všechny závody, není ještě jasné.

Jak probíhá tvoje příprava na závod? Vystačíš si se šroubováním v garáži a ježděním na trati, nebo volíš i jiné způsoby: běhání, kolo, posilovna, motokros?

Normálně dvakrát do týdne běhám 10 km a nadále cvičím se svoji vlastní váhou. V zimě teď začnu běžky. Baví mě ale taky squash, stolní tenis a občas také fotbal. Když zbude čas, jedu trénovat motokros. Své motorky si připravuji raději taky osobně.

Máš nějaký jezdecký vzor?

Mým idolem je italská motokrosová hvězda Antonio Cairoli. On odstartoval mou kariéru, protože už od malička jsem k němu vzhlížel. Líbí se mi moc, že je z chudé rodiny a dokázal to dotáhnout tak daleko.

Jaký by tvůj nejlepší a nejhorší závod, nebo zážitek na motorce?

V letošní sezóně byl můj nejhorší závod v Pardubicích a nejlepší nejspíše světový pohár ve Francii. Pro mě byl nejdůležitějším závodem finále českého mistrovství ve Svitavách, kde jsem si nalomil nohu, a přesto jsem se nechtěl vzdát českého titulu. Myslím, že to z vás dělá pravého jezdce.

Jezdíš na motorce i v provozu?

Řidičský průkaz mám, ale jezdím minimálně, spíš vůbec.

Kdo ti v závodění nejvíc pomáhá? Komu bys chtěl poděkovat?

Moje rodina mi pomáhá moc, můj otec se mnou jezdí jako mechanik, přítelkyně Janine a matka Sylvia se o nás starají při závodě. A mnoho sil mi dodává moje 1,5 roku stará dcera Sophie. Letošní sezóna v českém mistráku se mi líbila moc a mohl jsem se mnohému naučit. Dráhy jsou tady super a závody byly vždy dobré. V Čechách jsem se cítil dobře, doufám, že tady pojedu i v příštím roce co nejvíc a určitě se znovu uvidíme! Váš Manuel #33

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
tomasNJ přispěl 2 Kč
Cormac přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist