MS Flat track Debrecen – První světové body pro Českou republiku

Na východě Maďarska v dalekém Debrecínu pokračoval druhý podnik mistrovství světa ve flat tracku. Na start se postavila stálá čtveřice českých závodníků a vybojovala nejlepší umístění sezóny a ve finálové jízdě tři umístění v TOP 10.

V základní části si nejlépe počínal Ital Moschini, který ve čtyřech jízdách zaznamenal hned tři výhry a jedno druhé místo. Jako druhý nejlepší do finále postoupil lídr celkového pořadí a úřadující mistr světa, Fin Lasse Kurvinen. Nejlépe si z českých zástupců počínal Jiří Kraus. Ze čtyř startů vybojoval dvě výhry a dvě druhá místa. Jako šestý postupil do finále Ervín Krajčovič, který se v jedné z jízd zamotal do skrumáže jezdců a nedokázal z toho vytěžit lepší, jak páté místo v cíli své druhé základní jízdy. Posledním přímým postupujícím do finále byl Ondřej Svědík, který postoupil do finále vůbec poprvé a přímým postupem mezi nejlepších dvanáct závodníků a podle jeho slov překvapil hlavně sám sebe. Kamil Peuker zkoušel postup do finále jízdou poslední šance na 8 kol, kde se o poslední dvě volná místa uchází hned 10 závodníků. Nakonec po velkém boji skončil sedmý a tak si z Maďarska odvezl celkové, 17. místo.

Finále opět nabídlo těsné souboje hned od zhasnutí zeleného světla. Když se 12 závodníků téměř najednou přižene do první zatáčky, jen těžko z toho nevznikne pořádná mela. Ani tentokrát nebylo o pády nouze. Do kontaktu přišli dva italští závodníci a rozhodčí musel jízdu přerušit. Pád favorita závodu, Moschiniho, vytvořil horkou chvilku také pro Ondřeje Svědíka, který startoval z vnější strany dráhy a nechybělo mnoho, aby našeho reprezentanta neposlal k zemi.

Opakovaný start se vůbec nepovedl Jiřímu Krausovi startujícímu z první řady. Tato chyba bohužel ovlivnila start za nim startujícího Ervína Krajčoviče. Přes tuto chybu se Kraus dokázal po první zatáčce udržet na pátém místě a vyrazit vstříc svému nejlepšímu výsledku mezi světovou elitou. Za to Krajčovič vyjel z první zatáčky jako úplně poslední. Až do cíle bojoval Jiří Kraus o čtvrté místo s Němcem Jellem, který si nakonec bramborové umístění pohlídal. Ze zadních pozic se krásnou bojovnou jízdou protloukl Krajčovič na skvělé 7.místo. Svědík který z Čechů odstartoval nejlépe se po několika chybách propadl a uzavřel nejlepší desítku finálového pořadí. Vítězem závodu se stal letos suverénní Fin Kurvinen před Italskou dvojicí Corradettim a Moschinim.

Maďarské závody plné atraktivních soubojů s více jak dvěma tisícovkami diváků na tribunách, skvělou atmosférou a výsledky českých závodníků, budiž pozvánkou pro domácí závod, který se uskuteční 2.října v Pardubicích, jen den před fenomenální 73. Zlatou přilbou.

Výsledky:
1. Lasse Kurvinen (FIN) - KTM
2. Kevin Corradetti (ITA) - Zaeta
3. Daniele Moschini (ITA) - KTM
4. Markus Jell (GER) - KTM
5. Jiří Kraus (CZE) - HON
6. Sebastian Jeanpierre (FRA) - KAW
7. Ervín Krajčovič (CZE) - KTM
8. Gerard Bailo (SPA) - KAW
9. Hanson Schruf (AUT)- KTM
10. Ondřej Svědík (CZE) - YAM
11. Yasmin Poppenreiter (AUT) - KTM
12. Daniele Tonelli (ITA) - KTM

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
fomax přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist