Flattrackeři zahájili sezónu

Letošní sezónu mistrovství České republiky zahájili piloti tzv. americké ploché dráhy, nebo chcete-li flattracku. První závod odjeli na oválu v Divišově a už v tomto úvodním závodě vykrystalizovali největší favorité pro bitvy o letošní tituly.

Kapitoly článku

Letošní sezóna je už čtvrtou, kdy se jede oficiální mistrovství republiky pod patronací Autoklubu České republiky. Na programu je celkem sedm podniků a po premiéře v Divišově se plochodrážníci představí na světově proslulém oválu v Pardubicích (11. června), kde se spolu s nimi svezou také účastníci evropského poháru dlouhodrážních veteránů. Třetí klání se uskuteční ve Slaném (25. června), a v polovině července (17.7.) flattrackeři vyrazí do Mariánských Lázní na tamější kilometrový ovál. Naopak nejkratší trať bude čekat v Liberci (18. srpna), do Mekky českého flattracku, tedy Svitavské Cihelny se k šestému závodu jeho účastníci sjedou 10. září a závěrečný podnik se pojede v severočeských Chabařovicích 8. října.

Stejně jako v předchozích ročnících, tak i letos se pojedou tři kategorie, z toho ve dvou se bude bojovat o tituly mistrů republiky (FT1 Competition a FT Classic) a ve třídě FT Veterán se bude bojovat o pohár Autoklubu ČR. Už úvodní závod v Divišově naznačil, kam se letos bude tuzemský flattrack ubírat, a kde můžeme hledat největší favority pro boje o stupně vítězů.

FT1 Competition

V prestižní kategorii FT1 Competition se oproti loňské sezóně nedají čekat velké změny, noví čeští plochodrážníci se mají představit až v průběhu sezóny, a tak se dá předpokládat, že o titul se poperou stejní aktéři, jako tomu bylo v roce předešlém. Zlato si z Divišova do Itálie odvezl tamní mistr a medailista z mistrovství světa Vittorio Emanuele Marzotto, který se svojí Yamahou 450 naprosto dominoval všem jízdám, kterých se zúčastnil. O stříbro skvěle bojovali Rakušan Hanson Schruf a náš reprezentant Pavol Pučko, kteří v tomto pořadí projeli cílem tak těsně, že rozhodčí si radši vzali na pomoc cílovou fotografii. Těsně pod stupněm vítězů dojel Ital Marco Buzzi a o pozici druhého nejúspěšnějšího tuzemského pilota se utkali pátý Jan Vondrášek a šestý Aleš Exler. Všechny diváky opět okouzlila sedmá Rakušanka Yasmine Poppenreiter, která za sebou nechala i medailistu ze světového poháru Roba Sijbringa a další velkou osobnost naší flattrackové scény Romana Janošťáka.

Výsledky Divišov (průběžné pořadí MČR)
1. MARZOTTO Emanuele 20
2. SCHRUF Hanson 16
3. PUČKO Pavol 14
4. BUZZI Marco 12
5. VONDRÁŠEK Jan 11
6. EXLER Aleš 10
7. POPPENREITER Yasmin 9
8. SIJBRINK Rob 8
9. JANOŠŤÁK Roman 7
10. KATZLER Georg 6
11. SULZBACHER Martin 4
12. ŠPAČEK Michal 2
13. KIS Tomáš 0

FT Classic

V kubatuře FT Classic, určené zejména pro motocykly vyrobené do roku výroby 1989, se představilo dvanáct účastníků. Průběh celého dne ukázal, že stejně jako v předchozích sezónách, tak i letos bude největším favoritem na titul jihlavský Michal Hloušek s Yamahou TT600, který sice před sezónou uvažoval o přestupu do „jedniček“, nakonec ale zůstal věrný téhle kubatuře, v níž vyhrál všechny „oficiální“ tituly mistra ČR. Cestu za titulem ale určitě nebude mít snadnou, a stejně tak tomu bylo i v Divišově, kde se na první pozici propracoval až v závěru závodu. O vítězství se s ním přetahoval Petr Mrázek na dvouválci Harley-Davidson 1200 a také David Havlíček s Yamahou XT550. V těsné blízkosti za nimi o čtvrté místo bojovali Martin Hakl s Hondou XR600R a Petr Hloušek, který jede stejně jako jeho bratr s Yamahou. Mezi tuto pětici největších aspirantů na boje o celkové stupně vítězů ale musíme připočítat také Pavla Balšínka, který se po letech strávených v kubatuře FT1 přesunul právě do klasiků. Bohužel ho v Divišově zradil jeho Rotax 600, ale určitě bude bojovat o to, aby k „jedničkovému“ titulu přidal i ten „klasický“. Technické problémy svojí ČZ 380 řešil bohužel i Jirka Kraus, ale pokud se mu podaří čízu umravnit, bude se pohybovat také hodně vysoko. Pěknou jízdu předváděl i Petr Kolář, který se po letech strávených na roadracingových okruzích konečně začíná přizpůsobovat specifikům hliněných oválů. Startovní pole se opět rozrostlo o nová jména, a protože další piloti jsou ohlášeni na další závody, budou „klasici“ pravděpodobně nejnabitější kubaturou.

Výsledky Divišov (průběžné pořadí MČR)
1. HLOUŠEK Michal 20 bodů
2. MRÁZEK Petr 16
3. HAVLÍČEK David 14
4. HAKL Martin 12
5. HLOUŠEK Petr 11
6. KOLÁŘ Petr 10
7. MIKŠOVSKÝ Jiří 9
8. SUK Ladislav 8
9. PETROVSKÝ Alois 7
10. KRAUS Jiří 6
11. BALŠÍNEK Pavel 4
12. HUDÁK Vladislav 2

FT Veterán

Největší změny oproti předešlým sezónám čekají pravděpodobně kubaturu FT Veterán, které dosud dominoval pardubický František Chvojka. Letos to však vypadá na lítý souboj o titul mezi dvěma piloty, kteří se v téhle třídě představili v loňském roce a to Jiřího Slezáka a Stanislava Pavelky. Zatímco Jirka přes zimu dále ladil svoji ČZ 250, Standa koupil od Jiřího Kozáka nabušenou Jawu 350 a už kvalifikační jízdy ukázaly, že by se mělo o vítězství rozhodnout právě mezi těmito dvěma střelci. Bohužel oba ihned po startu kolidovali a Pavelka do opakované jízdy už svůj stroj nezprovoznil. Z vítězství se tedy radoval Jirka Slezák, a jestli si myslíte, že veterána není možné vodit smykem, přijďte se na něj podívat! Největší překvapení všem soupeřům přichystali dva piloti, kteří skončili na druhém a třetím místě. Byli jimi mladý Vašek Kvíz, který při svojí premiéře jasně ukázal, že když se umí plynovou rukojetí otočit tím správným směrem, dá se i s minimálně upravenou ČZ 250 bojovat o vítězství. Stupně vítězů doplnil další nováček téhle disciplíny a to Jaroslav Franců s Jawou 250. Jednoválce v Divišově tedy zcela deklasovaly dvouválcové Jawy 350, protože obhájce titulu František Chvojka skončil těsně pod bednou a další favorit Jakub Štěpánek ve finále dokonce havaroval a dojel na šestém místě. Také veteráni zde předvedli skvělou podívanou a jejich úroveň oproti předcházejícím sezónám opět vzrostla – doufejme, že se v některých závodech představí i matadoři Jirka Kozák a Jan Škoda, kteří si prozatím vybírají „zdravotní“ dovolenou.

Výsledky Divišov (průběžné pořadí MČR)
1. SLEZÁK Jiří snr. 20
2. KVÍZ Václav16
3. FRANCŮ Jaroslav 14
4. CHVOJKA František 12
5. SLEZÁK Jiří jnr. 11
6. ŠTĚPÁNEK Jakub 10
7. WURM Jiří 9
8. PAVELKA Stanislav 8

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist