Mezinárodní přebor ČR MiniGP, Mini moto, Skútr

Ve dnech 20. a 21.července 2013 zavítali jezdci tříd MiniGP, Mini moto a Skútr na motokárový okruh v jihočeském Písku. Poprvé v této sezóně slibovala předpověď krásné počasí a skutečně to během víkendu vyšlo. Pro závody prakticky ideální teplota 26°C ve stínu a rozpálený asfalt. Skvělé podmínky pro ostré souboje v každé z dvanácti vypsaných tříd obou nedělních závodů.

Navzdory ideálním závodním podmínkám byl ale celý závodní víkend poznamenán malým počtem jezdců v seniorských a skútrových třídách, jak je tomu již bohužel tento rok zvykem.

Mini moto Junior A+B

Ve sloučených závodech dvou nejmladších kategorií jezdců na minibikách Junior A a Junior B, sváděli jezdci mezi sebou krásné souboje od startu až do poslední zatáčky obou závodů. Zejména výkony nováčků této sezóny Matyáše Konečného, který vyhrál oba závody Junior B a stíhací jízda Olivera Koniga, který startoval z poslední pozice kvůli svému pozdnímu příjezdu na závody, byly obdivuhodné. Krásné souboje také předváděla první trojka Junior A- Kocourek, Búlik, Zuda, kteří byli schopni konkurovat i nejlepším jezdcům na rychlejších motorkách v kategorii Junior B.

Mini moto Senior 40+50

Obě rozjížďky se nesly v duchu krásných soubojů momentálně nejlepších juniorů v kategorii Senior 40 (jezdci 12-15 let) Jakuba Machů a Petra Jadrného, které se odehrávali na čele celého závodu. Škoda, že do soubojů nemohl více zasáhnout Vít Bromovský, který se bohužel už po několikáté v této sezóně potýkal s technickými problémy svého stroje.

Skútr 50 série

Sériové skútry se bohužel tento rok potýkají s největším odlivem jezdců, a tak se na startovním roštu v Písku sešli pouze 4 jezdci z čehož dva byli zástupci něžného pohlaví. Bylo možné sledovat vyrovnané souboje mezi matadory této třídy Davidem Švecem a Verčou Kahlovou o celkové prvenství v rozjížďce. Ve druhém závodě ještě do celkového pořadí promluvil nováček této třídy Marek Kabourek, který v první rozjížďce musel odstoupit kuli technické závadě.

MiniGP 50

V závodě kategorie MiniGP 50 se tentokrát sešlo 6 jezdců na identických strojích Honda NSF 100, což dávalo tušit napínavým soubojům od začátku až do konce. Díky absenci pilotů Svobody a Vostatka v kvalifikaci, museli oba startovat z posledních dvou míst. Jezdci se totiž vrátili z Německého seriálu ADAC Minibike CUP, který se je ve stejném sobotním termínu v Chebu. Až v sobotu večer dorazili do Písku a měli tak svojí pozici při startu do závodu velmi ztíženou. V obou závodech byl suveréni Martin Gbelec, který všechny své soupeře na velmi technicky náročné dráze v Písku deklasoval rozdílem třídy, když první závod vyhrál o 21 vteřin. Za ním se však odehrávali velmi vyrovnané boje o každé místo.

V prvním závodě se z posledního místa nejlépe podařilo probojovat Petru Svobodovi až na druhé místo, po krásných soubojích s Lukášem Simonem, kterému zas během celého závodu na záda dýchal Ondra Vostatek. Druhý závod se nesl v duchu taktiky Martina Gbelce, který na začátku pustil všechny své největší soupeře před sebe a do konce závodu je průběžně všechny předjížděl, v cíli ještě stačil mít 8 vteřin náskok což je úctyhodný výkon.

Skútr 70 Rookie + Expert

V obou závodech těchto tříd jsme mohli vidět dominanci Martina Gudáby, jehož tempu nebyl schopný nikdo stačit a tak ho musela v prvním závodě zastavit až technická závada. Chuť si spravil ve druhém závodě, kdy do cíle již dojel na prvním místě a s velkým náskokem. Velkou show na dráze v Písku předváděli jezdci na strojích Yamaha T-Max, zejména pak Jirka Velikovský, kterému se podařilo při jednom z riskantních předjížděcích manévrů poslat svůj kolos k zemi.

Na stupních vítězů se tak museli všichni jezdci kategorie Skútr Expert sklonit před vyrovnaným výkonem Vaška Kahla, který jel v obou jízdách na svém T-maxu bezchybně. Kategorie 70 Rookie se stala kořistí Lukáše Blahy, který se závod od závodu zlepšuje.

MiniGP 80 + 80 Junior

Závody tříd MiniGP 80 byly bezesporu ozdobou celého víkendu. Souboje na ostří nože čtveřice- Kolek, Nechanický, Marx, Prášek nenechaly nikoho v klidu. Už po kvalifikaci bylo jasné, že závod bude velmi vyrovnaný, když bylo prvních pět jezdců v jedné vteřině. Až na první pozici, kterou držel bezchybně jedoucí Martin Gbelec na svém stroji Honda s objemem 150ccm a v obou závodech už od prvních metrů všem soupeřům ujížděl. V prvním závodě dokonce došlo ke kontaktu mezi jezdci bojujícími o druhé místo a celý incident se prošetřoval na Jury. Celou situaci však vyhodnotili jako závodní incident, který bývá součástí takto vyrovnaných soubojů a v manévru nebyl úmysl soupeře „sundat“.
Závěrem bych rád poděkoval za hladký průběh celému osazenstvu Píseckého okruhu včetně všech sportovních komisařů, technika a ředitele závodu.

Další závod Mezinárodního přeboru republiky se bude konat 17. a 18.srpna 2013 na krásném okruhu v Chebu kam všechny fanoušky a jezdce srdečně zveme.

Mezinárodní přebor ČR MiniGP, Mini moto, Skútr - Písek 20. - 21. 7. 2013 - FOTOGALERIE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist