Rival Trophy 2022 zahajuje třetí sezónu

Pitbikový šampionát Rival Trophy během tohoto víkendu na autodromu ve Vysokém Mýtě zahájí již třetí sezónu svojí existence. Přestože tenhle seriál nezastřešuje žádná národní organizace, tak už předsezónní testování ukázalo, že nejenom počtem účastníků bude patřit mezi nejlepší motocyklové seriály u nás.
 

Kapitoly článku

O tomto šampionátu Vás na našich stránkách pravidelně informujeme už od jejího premiérového závodu, takže i v případě, že jste tato pitbiková klání ještě neviděli na vlastní oči, máte určitou představu o tom, že na těchto závodech se schází velká konkurence nejenom co do počtu účastníků (během závodního víkendu mezi sebou soupeří vždy více než sto závodníků v podstatě v jedné kubatuře), ale i co do jejich kvality, a stejně tak se stále zvyšuje i kvalita organizace tohoto seriálu. Proto, aby tenhle trend pokračoval i letos, spojil organizátor, kterým je Rival Trophy, svoje síly s marketingovou společností Sport Marketing System, která bude v průběhu celé letošní sezóny zajišťovat mediální prezentaci včetně přímých přenosů na streamových televizních kanálech. Významným partnerem zůstává i nadále náš web Motorkari.cz, takže i zde se budete letos dozvídat plno informací o jednotlivých závodech, průběhu celé sezóny, stejně jako dalších aktualitách, rozhovorech s jezdci apod.

Stejně jako v předešlých ročnících, tak i letos se bude o body bojovat na motokárových okruzích ve Vysokém Mýtě, kde bude sezóna zahájena i ukončena, dále na píseckém Hradišti, třineckém Steel Ringu a chebské Kartaréně. Vedle těchto mistrovských závodů budou uspořádané další akce a to flattrackový závod v areálu Flat Ring, vytrvalostní závod týmů Endurance na slovenském SK Ringu a také vrchol celé sezóny, jímž bude evropský pohár European Rival Trophy, který se uskuteční ve Vysokém Mýtě.

Pro letošní rok bude lehce pozměněn časový harmonogram a během pátečních akcí se odjedou volné tréninky a kvalifikace, zatímco v sobotu budou na pořadu warm-upy a dvě závodní jízdy. Před každým závodem si případní zájemci budou moct potrénovat (vždy ve čtvrtek) během volných jízd pořádaných spřátelenou agenturou Držkorytí. V průběhu sezóny se tedy v každé třídě odjede deset závodních jízd. Protože se stále navyšuje počat zájemců o pitbikové závodění, tak oproti loňsku budou lehce pozměněny i jednotlivé třídy, jejichž počet se zvýší na šest. Všechny třídy pojedou podle stejných regulí (najdete zde), motocykly tak budou všude v podstatě shodné a tedy velmi vyrovnané – Pitbike a MiniGP do 160 ccm. Do jednotlivých kategorií byli jednotliví účastníci v předsezónním testování rozřazení podle svojí výkonnosti na základě dosažených časů (ostatně tak jako tomu bylo v prvních dvou sezónách).

Nejprestižnější třídou zůstává Pitbike PRO, kde bude svůj loňský titul obhajovat Miroslav Popov. Ten žezlo určené pro nejlepšího převzal po Michalu Práškovi, jenž kraloval v první sezóně, ale letos bude mít Míra Popov s jeho obhajobou hodně těžkou práci – zuby si na něj totiž brousí italský fenomén Leonardo Barberis. Ten u nás zatím nikdy nenašel svého přemožitele, jenže zatímco dosud k nám jezdil pouze na jednotlivé závody, tak v letošní sezóně podeje celý seriál! K velkým favoritům bude určitě patřit i Jakub Horyna, který se v předsezónním testu ukázal ve skvělé formě a svými časy se blížil těm, které jezdil favorizovaný Popov. Na boje o přední příčky ale pomýšlí na dvě desítky jezdců, tak jak tomu bude i v dalších kategoriích. Na rozdíl od profíků budou však další dvě třídy (Pitbike FAST a Pitbike OPEN) už dále rozděleny i váhově, aby nedocházelo k tomu, že metrákový chlap bude svoje síly porovnávat s padesátikilovou riderkou. Opatření je to určitě velice rozumné a kopíruje trend, který je běžný v evropských zemích s velkou tradicí pitbikového závodění. Ze všech těchto tříd bude vždy vyhlašována podkategorie Pitbike LADIES a to na základě nejrychlejších časů na jedno kolo, dosažených během obou závodních jízd. Zcela nově bude letos vypsána třída Pitbike JUNIOR pro adepty v rozmezí 10 až 16 let – ti pojedou vždy dvě závodní jízdy, tak jako všechny „dospělé“ kategorie.

Také v letošní sezóně se celého seriálu zúčastní zástupce našeho webu – redaktor Martin Hakl se stejně jako v letech předešlých bude v sedle pitbiku PBS Thunder 160 SX připravovaným týmem PBS Motorsport utkávat se soupeři ve třídě FAST (konkrétně FAST Over). Těšte se tedy nejenom na klasické zpravodajské reporty, ale i články psané „na vlastní kůži“ tak, abyste si mohli udělat lepší představu o světě pitbikového závodění!

Kalendář Rival Trophy 2022

Vysoké Mýto 13. – 14. 5. 2022
Steel Ring Třinec 3. - 4. 6. 2022
Cheb 1. – 2. 7. 2022
Písek 19. - 20. 8. 2022
Vysoké Mýto 16. – 17. 9. 2022

Flat Ring „Kleničák“ 18. 6. 2022
Endurance SK Ring 22. – 23. 7. 2022
European Rival Trophy 4. - 6. 8. 2022

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist