Autoklub ČR pomohl obytnými vozy Slezské Diakonii

Autoklub České republiky si v minulých dnech připomněl 116 let od založení. V březnu 1904 byl založen Klub českých automobilistů, který se pět let poté sloučil s jen o měsíc starším Klubem českých motocyklistů. Později byla nejstarší motoristická organizace u nás přejmenována na Autoklub republiky Československé. A po více než století je dnes pevnou součástí naší občanské společnosti. Autoklub byl vždycky připraven pomoci republice. Ať už to bylo u jejího zrodu, nebo připomeňme také pomoc státu, když Autoklub instaloval na svoje náklady první dopravní značky. Velkou roli hrál i v pohnutých časech před druhou světovou válkou, kdy se podílel na rozvoji branné připravenosti.

„Uvědomujeme si v návaznosti na tradici našich předků svou odpovědnost. I v této mimořádné době nabízíme pomoc, zejména se snažíme zaměřovat na ty nejohroženější – seniory. Již v prvních dnech mimořádných opatření jsem oslovil všechny členy Klubu závodníků veteránů a potěšilo mě, že jsme hned po pár desítkách hodin mohli prvním zájemcům zavézt textilní roušky a respirátory. Těm, kteří nemají nablízku své blízké, obstaráváme také nákupy,“ přiblížil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

Přestože se Autoklub ČR v současné koronavirové krizi potýká také jako mnoho dalších organizací s ekonomickými problémy, pomáhá potřebným. Rodině Vyroubalových ze Zlína, která kvůli požáru přišla o střechu nad hlavou, Autoklub ČR zajistil prostorný obytný vůz. Díky tomu může být rodina zase spolu. Tento týden zavezli „autoklubáci“ další dva obytné vozy na Severní Moravu. O pomoc požádalo jedno ze středisek Slezské Diakonie, domov pro osoby se zdravotním postižením KARMEL Tichá. Zapůjčení obytných vozidel vyřešilo potřebu mít dostatečné zázemí pro pracovníky s ohledem na dobu odpočinku a psychohygienu, která je v dané chvíli velmi nezbytná. Vozidla budou k dispozici pracovníkům, kteří by v případě uzavření služby z důvodu koronavirové nákazy museli ve středisku zůstat nepřetržitě po dobu 1-2 týdnů. „Spadl nám velký kámen ze srdce. Jsme nesmírně vděčni za ochotu Autoklubu České republiky. Nejen, že karavany zabezpečili, dovezli z Prahy na Severní Moravu, ale zajistili i pojištění vozů. A to vše zcela zdarma. Děkujeme všem, kteří v této nelehké době pomáhají, za otevřená a vřelá srdce,“ sdělila Gabriela Lhotská, vedoucí středisek Slezské diakonie na Novojičínsku. „Rádi jsme pomohli, solidarita je v současné době na prvním místě, společně vše zvládneme!“ vzkázal prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Informace o redaktorovi

TZ Autoklub ČR - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist