Závody Socialistik dragster

Výstava Motocykl je za námi a neformálně tak zahájila sezonu 2008. Většina z nás je navnaděna tím, co jsme tam viděli, a tak začínáme plánovat, kterou „moto akci“ tento rok navštívíme. Jednou z mnoha a mnoha možností je i akce Socialistik Dragster.

Socialistik Dragster jsou sprinty motocyklů vyráběných za komunistické éry v bývalém Československu a východním Německu. Tudíž se jedná o jawy, čízy, emzety atd. Tyto závody jsou pojaty tak, aby se jich mohl zúčastnit každý, komu je víc jak patnáct let a sedlá motocykl z této doby. Jak sériový, tak upravený. U upravených strojů jsou jediná čtyři omezení:
  • nesmí být použito turbo
  • nesmí být použit NOS systém
  • na první pohled musí být patrné, z jakého typu motocyklu motor pochází
  • nesmí býti použity motory již z výroby určené pro závody (vyjma motorů typu „libeňák“, ty vycházely ze sériového motoru). Mezi tyto motory patří i motor jawa 250/593 Tempo a samozřejmě čezety řady 5xx.
Tuto sezonu se pojedou tři závody tohoto miniseriálu. Dva na dvě stě metrů na letišti u Mělníka a jeden na čtyři sta metrů na letišti u Milovic. Pravidla jsou celkem jasná. Jedou se tři rozjížďky v každé třídě. Nejhorší čas se škrtá a ze zbylých dvou se udělá průměr. Ten, kdo má nejrychlejší čas, vyhrává.

Tříd je letos vypsáno celkem šest, z toho třídy klasik (motocykly bez úprav) jsou tři.
  • do 50ccm
  • do 250ccm
  • do 350ccm

Třídy special (motocykly s úpravami) jsou také tři:
  • do 50ccm
  • do 250ccm
  • do 350ccm

Na vítěze čekají poháry a drobné sponzorské dary. Ale vítězi jsou vlastně všichni. Účelem této soutěže je nabídnout „jawyčkářům“ možnost seberealizace, ukázat, že i staré dvoutakty mohou být zajímavým sportovním náčiním, ale hlavně dát všem okolo těchto strojů možnost setkat se s ostatníma, stejně postiženejma lidičkama. Postiženejma láskou k českým strojům.

V loňském roce se jel první závod tohoto druhu. Na start se postavilo bezmála čtyřicet jezdců a návštěvníků se přišlo podívat necelých tři sta. Na první závod to považujeme za úspěch. Přáli bychom si, aby se z tohoto závodu stala tradice. Je hodně zajímavé pozorovat upravené třiapůly, které na startu hrabou ještě na dvojku a v cíli, po dvou stech metrech, mají na tachometru rychlost okolo sto třiceti kilometrů za hodinu, disponujíc výkonem přes třicet koní a maximálními otáčkami okolo osmi tisíc za minutu.

Původně jsme uvažovali nad tím, že se přidáme k mistrovství republiky dragsterů, ale tam nám bylo slušně naznačeno, že o nás nemají zájem. A tak jsme uspořádali svůj vlastní miniseriál závodů. Divácký i jezdecký ohlas byl dobrý, a tak pokračujeme dál. Pokud byste se chtěli těchto závodů zúčastnit, nebo se přijít jen podívat, určitě navštivte stránky www.socialistik-dragster.cz a dozvíte se více. První závod tohoto roku se jede na letišti u Mělníka 31.5.2008 Všichni jste srdečně zváni.

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist