Superkros v USA nasadil trhák

Superkrosový šampionát se zastavil po závodě v Daytoně, který se jel 10. března. Byl to desátý závod a mělo se jich jet ještě sedm. Po nástupu koronaviru ale bylo pokračování sezony v nedohlednu, přesto promotéři avizovali, že chtějí sezonu dokončit, třeba i na podzim. Teď se ale superkrosový šampionát znovu rozjel a to systémem české fotbalové ligy: neděle-středa a bez diváků. A na jednom stadionu!

Všech sedm zbývajících závodů, kterým říkají “made-for-tv” se odehraje v Salt Lake City (stát Utah) na stadionu Rice-Eccles v rozpětí 4 týdnů. V Salt Lake City se měl jet původně počátkem května finálový závod sezony. Celá ta karavana týmových kamionů tak nemusí křížovat celé Spojené státy z jednoho konce na druhý, všechno se odjezdí na jednom místě. Prostě aby se vlk (sponzoři) nažral a koza (šampionát) zůstala celá…

Závodníci už mají za sebou tři „utažské“ závody a pořadí na čele tabulky se od Daytony příliš nezměnilo. Tehdy vedl domácí Eli Tomac (Kawasaki) o tři body před Němcem Kenem Roczenem (Honda), obhájce titulu Cooper Webb (KTM) ztrácel na třetím místě už 29 bodů, jen dva body za ním byl navíc Justin Barcia (Yamaha).

Závod č.11
První závod v Salt Lake City se jel poslední květnovou neděli a stal se kořistí Eliho Tomaca, který tak na čele zvýšil bodový náskok a také své naděje na první superkrosový titul. Druhý dojel Cooper Webb před Kenem Roczenem, jehož naděje na titul naopak poněkud pohasly.

Třídu 250 Východ vyhrál Shane McElrath na Yamaze před Chasem Sextonem na Hondě a Garrettem Marchbanksem na Kawasaki. Titul obhajuje Sexton.

Závod č.12
Druhý závod následoval hned ve středu a oba protagonisté si role vyměnili – vyhrál Webb před Tomacem, třetí dojel s odstupen skoro 14 sekund Zach Osborne na Husqvarně. Ken Roczen skončil až pátý, za další Husqvarnou Jasona Andersona. Jeho šance na titul už pomalu dostávala trhlinu.

Třídu 250 Východ vyhrál opět McElrath těsně před svým týmovým kolegou Coltem Nicholsem a Jeremym Martinem na Hondě, Sexton skončil s odstupem čtvrtý.

Závod č.13
Na třetí závod bylo v Salt Lake City jen asi 8 nad nulou a nejprve drobně, později docela hustě pršelo. Žezla se znovu ujal Tomac, během finálové jízdy se několikrát na čele vyměnili s Webbem, nakonec ale o kousek vyhrál jezdec Kawasaki. Třetí Anderson měl už v cíli propastný odstup 44 sekund, čtvrtý Osborne dokonce dostal kolo. Kupodivu se na blátě nevedlo ani Roczenovi, ten dostal na 10. místě dokonce kola dvě!

Eli Tomac má nyní na čele náskok 26 bodů před stále ještě druhým Kenem Roczenem a protože za první místo se dává právě 26 bodů, znamená to, že Tomac zůstane na čele tabulky i po dalším závodě a to i tehdy, kdyby se do finále ani nekvalifikoval a Roczen vyhrál. Ani jedno není moc pravděpodobné. Druhé místo Roczena ohrožuje Webb, kterému na něho už chybí jen šest bodů. Ze třinácti závodů jich vyhrál Tomac sedm, Roczen tři a Webb dva. První závod sezony vyhrál Barcia, ten je nyní čtvrtý, ale dotírá na něho Anderson.

Třídu 250 Východ vyhrál Sexton před McElrathem a Nicholsem, Marchbanks se zranil. Tabulku vede Sexton o pouhé tři body před McElrathem, jezdcům zbývají v této třídě dva závody.

Celkově 450SX

1. Tomac 301
2. Roczen (D) 275
3. Webb 269
4. Barcia 239
5. Anderson 229
6. Malcolm Stewart 198
7. Wilson (GB) 176
8. Brayton 173
9. Hill 169
10. Osborne 163

Celkově 250SX East

1. Sexton 166
2. McElrath 163
3. Marchbanks 119

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist