Superkros v Daytoně vyhrál Eli Tomac

Daytona, to není jen rychlostní ovál, kde jezdí auta přes 300 v hodině, na závodním okruhu se jezdí také superkros, a to dokonce už od roku 1972! Ten letošní závod tady v sobotu večer vyhrál (stejně jako loni) tovární jezdec Kawasaki Eli Tomac a bylo to jeho třetí letošní vítězství.

Eli Tomac je trojnásobným mistrem USA v motokrosu, na stadionech se mu ale zatím tolik nedařilo. I když, nedařilo… Eli (Amíci to vyslovují „ílaj“) má na svém kontě 23 vítězství v superkrosu a byl v letech 2015 a 2017 vicemistrem USA (a tedy světa), loni skončil třetí.

Trať v Daytoně je tradičně stavěna na travnaté ploše mezi pit lane a hlavní tribunou, k její stavbě je třeba asi 450 náklaďáků speciální hlíny a její schéma v posledních letech vymýšlí známá superkrosová legenda Ricky Carmichael.

Eli Tomac byl nejrychlejší v kvalifikaci a ve finálové jízdě večera se dostal do čela závodu ve čtvrtém kole a postupně zvyšoval náskok před soupeři až na osm vteřin, který pak jen kontroloval. Těmi největšími soupeři byla trojice jezdců KTM Cooper Webb, Marvin Musquin a Blake Baggett. Posledně jmenovanému se povedl holeshot a tři kola vedl, pak ale ztrácel rychlost. Francouz Musquin se po chybě v šestém kole propadl z druhého místa na páté a víc než na bednu to do cíle nestačilo.

Webb si druhým místem drží vysoký letošní standard, z deseti závodů jich polovinu vyhrál a jen dvakrát se nevešel na podium. Také proto vede průběžné pořadí o 19 bodů před dvojicí Tomac, Musquin, o dva body se za tuto dvojici propadl Němec Ken Roczen, tovární jezdec Hondy, který osmým místem zaznamenal svůj nejhorší výsledek sezony.

Austin Forkner letos pokaždé opanoval podium 250 VýchodCooper Webb předčil svého francouzského kolegu Musquina

Na startu stále chybí vítěz prvního závodu v Anaheimu Justin Barcia, tovární jezdec Yamahy, který se zranil v únoru při tréninku, a Yamaha obsadila v tomto závodě jen poslední dvě místa, když její druhý tovární jezdec Aaron Plessinger do cíle nedojel, neboť si při tvrdém pádu poranil nohu. V sezoně už neuvidíme obhájce titulu Jasona Andersona (Husqvarna), který si už dva měsíce léčí zlomenou nohu.

Když se podíváme na tabulku po 10 závodech, najdeme v první desítce čtyři cizince, kromě šesti Američanů je tam po jednom Francouzi, Němci, Skotovi a Australanovi. To alespoň trošku ospravedlňuje fakt, že se tento americký šampionát jede také jako mistrovství světa FIM. Ale k tomu se někdy vrátíme.


Třída 250 se ovšem jako mistrovství světa nejezdí. Na pořadu byl 5. závod seriálu 250 Východ a počtvrté vyhrál Austin Forkner (Kawasaki). Jediný závod, který Forkner nevyhrál, byla Atlanta, tam ale jeli společně jezdci východní a západní kategorie a před Forknerem dojeli dva nejlepší závodníci ze západní půlky USA. Zelené stroje tedy v Daytoně slavily vítězství v obou kategoriích.

Další závod se jede už příští sobotu v Indianapolusu a na programu bude kromě celostátní třídy 450 také kategorie 250 Východ.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist