MS: Trey Canard musel odstoupit z boje o titul

Do konce společného superkrosového mistrovství světa a AMA chybí už jen tři závody a situace je tak dramatická, že na titul ještě může dosáhnout pět jezdců, které od sebe dělí pouze dvacet bodů. Vedoucí pětici ale stíhají zranění a tovární jezdec Hondy Trey Canard dokonce ze souboje vypadl úplně kvůli zlomené noze.

Když jsme naposledy o seriálu psali, po závodě na stadionu Lucas Oil Stadium v Indianapolis byl ještě v čele tovární jezdec Kawasaki Ryan Villopoto s náskokem 26 bodů na bývalého dvojnásobného mistra světa Jamese Stewarta (Yamaha). Vypadalo, že další jezdci už jsou ze hry o titul venku. Pak ale začal Villopoto dělat nečekané a zbytečné chyby, naopak vyhrávat začali jiní. Týden po Indianapolis se jelo v Jacksonville a tam zazářil Canard, když Villopoto dvakrát havaroval a Stewart vůbec nedojel. V kanadském Torontu se konečně zadařilo obhájci titulu Ryanu Dungeyovi na suzuki a do čela šampionátu šel Australan Chad Reed, který si před sezonou s pomocí Hondy založil soukromý tým.

Na stadionu dallaských Kovbojů zase triumfoval Trey Canard před Villopotem a Dungeyem a v St. Louis se vrátil vítězstvím do hry Stewart. Před víkendovým závodem v Seattlu tak znovu vede Villopoto s 275 body před Dungeym (270), Reedem 267, Stewartem 259 a Canardem (255). Jak už jsme v úvodu avízovali, bohužel Trey Canard už je ze hry. Manažer American Honda Racing Team Erik Kehoe oznámil, že si talentovaný mladík zlomil při týmovém testu v kalifornské Hesperii nohu a superkrosová sezona pro něj skončila. „Trey havaroval a utrpěl frakturu stehenní kosti. Naštěstí jde o poměrně čistou zlomeninu a dobrá práva je, že to není tak hrozné, jak to nejdříve vypadalo. Je to strašně stresující vidět ho zraněného, zvlášť po tak fantastické sezoně, jakou zažíval. Když jako nováček v nejsilnější kubatuře vyhraje tři závody a těsně před komcem šampionátu byl pořád ve hře o titul, je potřeba se před ním sklonit. Věříme, že se brzy uzdraví a stihne ještě začátek svého motokrosového programu,“ uvedl Kehoe.

S velkými bolestmi jezdí poslední závody i obhájce titulu Ryan Dungey z týmu Rockstar Makita Suzuki. „Jsem už po té vyčerpávají sezoně celý pomlácený. Nevzpomínám si, že bych se kdy předtím tolikrát poroučel k zemi. Pomohli mi ale moji mechanici, kteří si tak šikovně pohráli s odpružením mého motocyklu, že trochu snížili otřesy, které tolik mučí mé zraněné zápěstí,“ uvedl před Seattlem Dungey a dodal, že často může vyjet na dráhu jen po obstřicích a užití léků proti bolesti. O titulu už bylo rozhodnuto ve třídě dvěstěpadesátek jezdců východního okruhu (East Lites). V St. Louis byl korunován Američan Justin Barcia, který se svou Hondou CRF250R vyhrál i poslední závod východní série šampionátu. Celkově druhý skončil Brit Dean Wilson (Kawasaki KX250F) a třetí Ryan Sipes (Yamaha YZ250F). Mladší bratr Bubby Stewarta Malcolm se ve své premiérové sezoně blýskl osmým místem.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist