MMČR v supercrossu - Litovel, 15. 9. 2013 (2. část)

Jak jsme Vás již informovali začátkem týdne, novinkou na české motocyklové scéně je letos MMČR v Supercrossu (SX), které se pojede v Litovli v neděli 15. září 2013 jako jednorázový závod jednotlivců!

Tato disciplína je odnoží motokrosu a vznikla již v sedmdesátých letech minulého století v USA, kde má dodnes obrovskou popularitu. Na závody se tam chodí dívat desetitisíce diváků. V naší zemi se v minulosti tyto závody těšily také poměrně slušné jezdecké i divácké účasti. Dnešní problém je spíše v tom, že je nedostatek jezdců. Supercross je totiž daleko techničtější, než klasický motokros. Sice se v něm nejezdí takovou rychlostí, ale je v něm daleko více náročných skoků a dalších technických pasáží, a tak je svým způsobem i nebezpečnější, než motokros. Možná právě proto se pořadatel závodu, AMK Litovel, který letos chce navázat na éru SX závodů v naší zemi, soustředil při stavbě trati především na její sjízdnost a bezpečnost jezdců.

V prostoru bývalé cihelny v lokalitě Litovel Chořelice upravili pořadatelé 950 metrů dlouhou trať s převýšením 8 metrů tak, aby byla sjízdná pro všechny jezdce. Nejlépe tento fakt může demonstrovat ukázkový závod třídy pitbike, který pořadatelé do nedělního programu zařadili.

Největší esa se představí ve třídách MX1 a MX2. My jsme se v této části pozvánky pokusili vyzpovídat vybrané jezdce, aby nám řekli o svém vztahu k supercrossu a také o tom, co od závodu očekávají:

Jedním z matadorů těchto závodů v Čechách je Petr Bartoš z Orion Litomyšl RS Petrol týmu, který se už v mládí těchto podniků úspěšně účastnil, tehdy ještě se svou dvoutaktní suzuki 125 ccm: „V Litovli je vždy velká divácká kulisa a závodníka to žene dopředu. A to je přesně to, co mi vyhovuje. Rád se tam vracím a na závody se těším. SX jsem jel naposledy před dvěma roky. Jel jsem i SX seriál ADAC v Německu. Jinak letošní sezóna celkem šla, ale měl jsem zranění a vynechal pár závodů, a to je vidět v celkovém pořadí seriálů, kterých jsem se zúčastnil. Závod SX je jednorázový, tak uvidím, třeba se zadaří,“ říká Petr Bartoš.

Další z ikon je Jiří Čepelák, který v Litovli nastoupí za Slovakia MX Profi Team. Ten byl vždy velkým soupeřem právě Petra Bartoše, hlavně pak v motokrosu, protože SX není vyloženě jeho doménou. Jirka je ale závodník každým coulem, a tak samozřejmě nemůže domácí závod tohoto formátu vynechat. „Supercross jsem zkoušel v juniorském věku, ale byl jsem často zraněn, takže jsem jej brzy přestal jezdit. Litovel je jednodušší trať, a tak s tím nemám problém. Na skoky jsem opatrný, nemám rád nějaké ostré dvojáky, trojáky apod., o roletě ani nemluvím. Pokud mi něco takového postaví na motokrosu, mám z toho respekt,“ přiznává zkušený závodník.

Na startu se samozřejmě objeví i zástupci Buksa/Ados KTM teamu v čele s lídrem MMČR v motokrosu třídy MX1 Francouzem Florentem Richierem a dále pak s čerstvým vicemistrem světa ve třídě MX3 Martinem Michkem. Ve třídě MX2 je doplní Maďar Bence Szvoboda, který poslední dobou září v této třídě na scéně českého motokrosového mistráku a dále pak Jonáš Nedvěd a Slovák Tomáš Šimko.

Jak už tomu na závodech supercrossu bývá, objeví se na startu hned vícero zvučných jmen ze zahraničí. Premiéru v závodě SX bude mít letošní bronzový medailista z MS třídy MX3 Rakušan Matthias Walkner, který bude startovat za MOTOSPORT CHÝNOV. „Závod v supercrossu bude pro mě vlastně premiéra. Doufám, že trať v Litovli bude tak něco mezi motokrosem a opravdovým superkrosem. Slyšel jsem, že se na tyto závody v Čechách chodí bavit hodně lidí a i já se chci o víkendu účastí na SX podniku především bavit,“ těší se na SX Matthias, jenž se na startu objeví společně se svým krajanem Philippem Ringhoferem ve třídě MX1.

Za Moto Team Excel Racing se představí Václav Kovář, průběžný lídr juniorského MMČR ve třídě MX2, který se do Litovle přestěhuje ze sobotního závodu juniorského šampionátu v nedaleké Mohelnici. Dá se očekávat, že podobně si blížící se víkend naplánují i další junioři.

Dále by se na startu měli objevit tři zástupci supercrossu z Itálie, z Francie pak dorazí Adrien Lopes, Guiaullme Fagli a i s nimi by měli do Litovle přijet ještě další zástupci úspěšného francouzského SX.

V obou kategoriích (MX1 i MX2) nastoupí jihomoravský showman Jan Brabec, který v historii zaznamenal vícero úspěchů v této disciplíně.

Na startu budou bohužel chybět jezdci předního českého týmu Osička Pfeil MX, jehož piloti právě v Litovli před dvěma roky ve volném závodě SX doslova zářili. Protože byl termín letošního závodu SX kvůli MS MX3 v Šenkvicích dodatečně posunut o týden déle, budou jezdci uvedeného týmu na závodě ADAC v Jaueru u Drážďan. Stejně tak tomu je u juniorských svěřenců Jirky Jankovského - Filipa Podmola a Jana Vondráška, kteří se na SX do Litovle těšili, ale protože se účastní kompletního seriálu ADAC, budou na severu Moravy bohužel také chybět. Závodu německého šampionátu ADAC dá přednost i vítěz posledního závodu MS MX3 František Smola, týmový kolega Petra BartošeOrion Litomyšl RS Petrol týmu.

Za tým Motoman se v Litovli představí Michal Votroubek. To je bývalý úspěšný supercrossový jezdec, a proto myšlenku obnovení MMČR v SX jednoznačně vítá: „Jsem rád, že se mistrák v této disciplíně obnovil. Bývaly to vždy super závody. Bohužel na to dnes u nás nejsou moc tratě, což je škoda. Na SX jezdívalo vždy hodně jezdců a chodilo hodně diváků. Nevím, kdo všechno do Litovle dorazí, ale na tyto závody přijíždí vždy hodně kvalitních zahraničních jezdců. Určitě se budu snažit poprat o co nejlepší umístění, pokud možno v TOP 3. V podstatě budu obhajovat titul, myslím, že z roku 2005, kdy se MMČR v SX jelo naposledy… ,“ směje se Michal a dále doplňuje: „SX je určitě parádní motoristická disciplína a jak kdysi řekl Petr Kuchař - kdo umí supercross, umí i motokros.“ Michala v Litovli doplní týmoví kolegové Slovák Michal Novocký a Maďar Balazs Deczi ve třídě MX2.

Při slovech Petra Kuchaře si vzpomínám i na slova bývalého úspěšného jezdce MS Jihoafričana Collina Dugmora, který kdysi prorokoval, že budoucnost světového motokrosu je právě v supercrossu. Nejlépe to dokazuje situace v USA, kde se SX šampionát těší obrovské popularitě a jeho nejlepší jezdci najdou ve světě přemožitele opravdu jen málokdy.
Jak vidno, na supercross by se rozhodně nemělo zapomínat a je dobře, že se opět objeví na tuzemské scéně v podobě vrcholného závodu MMČR.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist