Mistrem superkrosu je Webb, i když v Las Vegas vyhrál Tomac

Cooper Webb z továrního týmu KTM se stal v nevadském Las Vegas letošním superkrosovým mistrem USA a světa (nebo naopak?), když si třetím místem ohlídal svůj bodový náskok před soupeři. Elimu Tomacovi ani šesté vítězství v sezoně k titulu nepomohlo.

V Nevadské poušti se tradičně jezdí poslední superkros seriálu mistrovství USA, který je již řadu let veden Mezinárodní motocyklovou federací (FIM) jako mistrovství světa. Někdy je Las Vegas už jen třešničkou na seriálovém dortu, ale tentokrát se tady rozhodovalo o všech třech superkrosových titulech, kromě toho hlavního i o těch ve třídách 250 Východ a 250 Západ.

Cooper si to pohlídal

Před posledním závodem v Las Vegas byla situace taková, že Webb vedl o 23 bodů před Tomacem, to znamená, že mu při Tomacově vítězství stačilo k titulu dojet dvacátý. Podle toho se také finálová jízda odvíjela: zatímco Eli Tomac (Kawasaki) po holeshotu ujížděl na čele a celých 22 kol až do cíle zvyšoval svůj náskok, Cooper Webb přenechal druhé místo svému týmovému kolegovi Marvinu Musquinovi (oba KTM) a kroužil na třetím místě, které mu zajišťovalo bohatě titul, a nepouštěl se do žádného zbytečného rizika. Třiadvacetiletý Webb se tak ukázal jako výborný „kauf“ KTM, když hned ve svém prvním roce v továrním týmu rakouského výrobce získal titul. Webb se nejeví vždy jako nejrychlejší jezdec, na rozdíl od Tomaca ale nedělá chyby. A když je potřeba, dokáže také zapnout, o tom svědčí sedm jeho letošních vítězství.

Ve stínu obou Američanů tak zůstali oba Evropané, kteří si dělali také naději na titul: Francouz Musquin a Němec Roczen. Oba sice mají světové motokrosové tituly MX2 a oba vyhráli v USA titul v superkrosové třídě 250, ale ten nejdůležitější jim zatím stále uniká. Roczenovi také proto, že ho pronásledují zranění, čemuž se ostatně v minulosti nevyhnul ani Musquin. Ken Roczen ještě před posledním superkrosem v Las Vegas podepsal s Hondou USA smlouvu na další tři roky. Tak se možná oba – Němec i Honda – toho titulu ještě dočkají.

Cooper Webb: “Byla to neskutečná sezona. Tým KTM mi věřil, angažovali mě a dostali mě tam, kde jsem vždy věřil že mohu být. Tenhle rok jsem to ještě nečekal a nemohu jim dostatečně poděkovat, že mě dostali na tuto úroveň, je to neskutečné. Splnil se mi sen, který jsem měl odmalička. Je to úžasný pocit.”

Ian Harrison, manažer týmu Red Bull KTM: “Je to skutečně neuvěřitelné, vyhrát s Cooperem tenhle šampionát. Vždyť loni skončil až devátý, doufali jsme, že by mohl vyhrát jeden závod. A když ho vyhrál, přidal další, stoupla mu sebedůvěra a režíroval své další závody. Minule v New Jersey byl nemocný, ráno před závodem zvracel, přesto se dokázal koncentrovat a vyhrál. Tahle zkouška ukázala, že Cooper je skutečným šampionem.”

Las Vegas

450SX
1. Eli Tomac (USA), Kawasaki, 22 kol
2. Marvin Musquin (F), KTM, +12.061 s
3. Cooper Webb (USA), KTM, +17.466 s

Konečné pořadí po 17 závodech
1. Webb, 379
2. Tomac, 361
3. Musquin, 350
 

Ve čtvrtlitrech favorité selhali

Závod dvěstěpadesátek byl opět rozstřelem obou šampionátů – východního a západního. A i tentokrát si lépe vedli „zápaďáci“, kteří dojeli na prvních třech místech. V obou šampionátech ovšem ještě šlo především o tituly, a tak bylo důležité, jak si povedou favorité a kolik bodů na ně eventuálně udělají soupeři.

Ve východním šampionátu už přišel kvůli zranění o šanci na titul vítěz pěti závodů Austin Forkner (Kawasaki), když si poranil koleno a z posledních tří závodů získal jediný bod. Šance se tak otevřela dvojici Justin Cooper (Yamaha), Chase Sexton (Honda). Před Las Vegas měl Cooper na svém kontě jedno druhé místo, Sexton jedno vítězství – z posledního závodu v New Jersey. V Las Vegas se ani jeden nedostal na bednu, ale Sexton byl lepší než Cooper a titul je tedy jeho.

Zajímavější to bylo „na západě“. Tam vedl o osm bodů předsezonní favorit Adam Cianciarulo (Kawasaki) o osm bodů před francouzským tryskáčem Dylanem Ferrandisem (Yamaha). Cianciarulo vyhrál od ledna pětkrát, ale Francouz zvítězil ve třech z posledních čtyř závodů. Rozhodly asi nervy. Ferrandisovi sice unikl holeshot, ale záhy se dostal do čela a vedení udržel celých 16 kol až do vítězného konce. Cianciarulo odstartoval hůř, začal na pátém místě, které by mu titul nezajistilo, propracoval se na místo třetí a to už by titul i při Francouzově vítězství stačilo. Jenže… přišel pád, ohnutá řídítka a konec nadějí. Po čtyřech letech tak opět putuje jeden ze dvou
tvrtlitrových titulů do Francie – v roce 2015 byl mistrem 250 Východ Marvin Musquin.

Las Vegas

250SX East/West Shootout
1. Dylan Ferrandis (F), Yamaha, 16 kol
2. RJ Hampshire (USA), Honda, +01.805
3. Cameron Mcadoo (USA), Honda, +02.858

250 Východ – konečné pořadí po 9 závodech
1. Chase Sexton, 193 points
2. Justin Cooper, 180
3. Austin Forkner, 152

250 Východ – konečné pořadí po 10 závodech
1. Dylan Ferrandis, 226 points
2. Adam Cianciarulo, 211
3. Colt Nichols, 180

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist