James Stewart vyhrál v Las Vegas 100 000 dolarů

Na podzim už se tradičně nejlepší jezdci zámořských motokrosových soutěží sjíždějí ke skvěle dotovanému závodu Monster Energy Cup. Letos ho v Las Vegas vyhrál James Stewart na Suzuki a odnesl si šek na 100 tisíc dolarů.

Další ročník nejlépe dotovaného motokrosového závodu na světě Monster Energy Cup se jako již tradičně konal na Sam Boyd Stadium v Las Vegas před 33 845 fanoušky. Trať osobně navrhnul legendární Ricky Carmichael. James Stewart (Yoshimura Suzuki) vyhrál tento závod poprvé ve své kariéře, když triumfoval ve dvou ze tří hlavních jízd. Odnesl si tak šek na 100 tisíc dolarů. Pokud chtěl milion, musel by vyhrát jízdy všechny tři. Zajímavostí závodu bylo, že na trati byla vybudována těžká písčitá pasáž, kterou musel každý z jezdců alespoň jednou za závod projet. Podstatně zpomalovala tempo a dostala název Žolíková zóna. Nakonec také toto vylepšení prakticky rozhodlo o vítězi celého závodu.  
V první jízdě získal holeshot vítěz tohoto závodu z roku 2011 Ryan Villopoto (Monster Energy Kawasaki), za něj se seřadili Ryan Dungey (Red Bull KTM), Jake Weimer (Monster Energy Kawasaki) a Brit Dean Wilson. V čele se chvíli nic velkého nedělo, ale zezadu tvrdě zaútočil Francouz Marvin Musquin (Red Bull KTM) a probil se na třetí místo. V devátém kole se Villopoto rozhodl vjet do písečné brzdy a přepustil tak vedení Dungeymu. Drama vrcholilo při vjezdu do posledního kola, Dungey v zápal boje zapomněl zajet do Žolíkové zóny a dostal tak trest propadu o pět míst dozadu. Skončil tak až šestý. První jízdu vyhrál Villopoto před Musquinem a Weimerem.
„Je tady velká šance vyhrát milion, musím ale stejným způsobem vyhrát další dvě jízdy. Bude záležet na tom, abych předvedl další dva perfektní starty a to nebude jednoduché. O tom, že Dungey neprojel Žolíkovou zónou, jsem nevěděl, zjistil jsem to až po dojezdu do cíle,” uvedl Villopoto.
Holeshot druhé jízdy pro sebe urval Stewart, na něm byl těsně nalepený Villopoto. Připravili si tak půdu pro majestátný desetikolový souboj, který něl v sobě vše, co může motokrosový fanoušek žádat. Za nimi jel jako třetí loňský vítěz Monster Energy Cupu Justin Barcia (Honda) poté, co v prvním kole zdolal Dungeyho. Ve druhém kole Dungelyho předjel i německý talent Ken Roczen (Red Bull KTM). Souboj v čele vyvrcholil mezi pátým a osmým kolem, kdy si Stewart a Villopoto několikrát vyměnili pořadí. Prvně jmenovaný se nakonec ubránil neustálým tvrdým atakům svého soupeře a dojel si pro své vůbec první vítězství v jízdě Monster Energy Cupu. Villopoto nakonec drsně v posledním kole havaroval na několikanásobné roletě, vletěl až mezi fotografy a vůbec se mu nechtělo vstávat ze země. Nakonec byl tak otřesený, že z dalšího průběhu závodu odstoupil. Druhý tak dojel Barcia a třetí Dungey.
Roczen měl dosud na svém kontě dvě čtvrtá místa a v jízdě třetí šel okamžitě po holeshotu do čela. Stewart si brzy poradil s dotírajícím Dungeym a byl druhý. Ve čtvrtém kole Stewart předjel i Roczena a ujal se vedení, které si už až do cíle nenechal nikým vzít. Druhý skončil Dungey a třetí Eli Tomac na Hondě. Němec Roczen přidal do své sbírky další čtvrté místo. Stewart tak měl součet pořadí v jízdách 10 a vyhrál Monster Energy Cup s náskokem jediného bodu na Dungeyho. „Asi nikdo není schopný pochopit, jak speciální je pro mne toto vítězství. Právě teď se mi vůbec nedostává slov. Je to pro mne velký triumf a jsem proklatě hodně šťastný,“ neměl v cíli daleko k slzám dojetí vítěz, kterého v poslední době pronásledují různá zranění.

Monster Energy Cup 2013:

1. James Stewart, USA, Suzuki (8-1-1)
2. Ryan Dungey, USA, KTM (6-3-2)
3. Ken Roczen, Německo, KTM (4-4-4)
4. Eli Tomac, USA, Honda (5-6-3)
5. Marvin Musquin, Francie, KTM (2-9-8)
6. Cole Seely, USA, Honda (13-7-5)
7. Broc Tickle, USA, Suzuki (10-8-9)
8. Justin Barcia, USA, Honda (7-2-18)
9. Dean Wilson, Skotsko, Kawasaki (20-5-6)
10. Josh Grant, USA Yamaha (15-10-7)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist