V Pacově startoval rekordní počet závodníků

Úvodní závod jihočeského Krajského přeboru v motokrosu (SMS Jižní Čechy) se uskutečnil v sobotu 18. dubna v Pacově. I navzdory poměrně chladnému počasí (během dne dokonce jednou i sněžilo) se sešel na krajský přebor zřejmě rekordní počet jezdců, bylo jich celkem 265!

To pochopitelně způsobilo poměrně velké fronty, především na technických přejímkách, během dopoledních tréninků měla s nominací jisté problémy i časomíra. Takovýto počet jezdců zřejmě nikdo nečekal. Vše se však během dopoledne zkonsolidovalo a odpoledne se mohlo regulérně závodit o první body do seriálu KP SMS Jižní Čechy. Bohužel však ne všichni, neboť ve více jak polovině tříd o účast v odpoledním závodě rozhodovala už kvalifikace. Pro nekvalifikované se v poledne jela alespoň jedna společná jízda útěchy. Ta samozřejmě nepotěšila některé dlouholeté a stabilní účastníky tohoto přeboru, neboť se na ně možná poprvé v historii nedostalo místo v odpoledních závodech. Pevně věřím, že je tento fakt od seriálu neodradí, na dalších závodech už myslím taková silná účast nebude, neboť si Pacov v generálce před MMČR přijelo vyzkoušet i spousta jezdců z jiných středisek.
Ve třídě 85ccm byl jasným suverénem Jaroslav Strnad, který ze sebe obě jízdy dokázal setřást dotírajícího Aloise Vrchlavského. S jistou ztrátou si pak třetí místo vybojoval Pavel Vítovec před Matějem Budinou. V této třídě startovaly i dvě dívky.

V hodně nabitých amatérských třídách se bojovalo už v kvalifikacích. Ve třídě Amatér MX2 se pak v odpoledních jízdách v nejlepším světle představil Karel Hofmeister, který měl sice stejně bodů, jako druhý Albín Veselý, pro Hofmeistera však hovořila lepší druhá jízda. Zasloužené třetí místo patřilo Západočechu Jakubu Kosovi. V této třídě startovalo i několik účastnic MMČR WMX, nejlepší z nich byla Tereza Halová na 21. místě.

Ve třídě Amatér OPEN to byl na čele souboj generací. Stejně jako ve slabší třídě si první a druhé místo prohodili dva jezdci. Mladý Dominik Kovařík to po slabším startu sice v první jízdě dotáhl až na čelo, v té druhé ještě po horším startu však už ne, nestačil na soupeře, o rovných 20 let staršího Jaroslava Nejedlého, který se nakonec stal celkovým vítězem. Třetí místo si z Pacova odvezl pražský mladík Tomáš Valter.
Ve třídě Veterán nastoupilo úplně nejvíc jezdců, konkrétně 56. Mnozí z nich to také brali jako generálku na květnové MMČR, a tak se sjeli jezdci z nejrůznějších krajů. Kde se vzal, tu se vzal, matador Jan Mrázek a nedal v první jízdě vůbec nikomu šanci – vyhrál systémem start cíl. Do druhé jízdy však nenastoupil a to byla hozená rukavice pro novou hvězdu této třídy Ladislava Mikase, který už má v letošní sezóně na svém kontě hned několik vítězství.

Nakonec celkově vyhrál i v Pacově. Druhý byl soběslavský Roman Váca, dlouholetý účastník jihočeského KP, který si v Pacově odbyl svou veteránskou premiéru. Třetí místo patřilo stálici MMČR v této třídě Romanu Skalkovi. Vedení obou zvlášť bodovaných tříd Veterán 50+ a Veterán 60+ opanoval zkušený Jan Roziňák.
Ve třídě MX2 se sešla kvalitní konkurence. Stálice této třídy, českobudějovický David Soldát, nestačil v obou jízdách pouze na Davida Čermáka, který byl v Pacově jasným vítězem. Za svými zády však David udržel letos velmi rychlého juniora Matouše Rejska, který byl nakonec celkově třetí.

Ještě lepší konkurence se sešla ve třídě OPEN. Zde vévodil Slovák Tomáš Šimko, kterého se jako jediný dokázal alespoň trochu držet v první jízdě Rudolf Weschta, jež skončil celkově druhý a ve druhé jízdě pak Jára Romančík. Ten si Pacova nakonec odvezl bronz. Na stupně vítězů se nevešli tací piloti, jako František Smola, David Čadek, Michal Bárta, Jonáš Nedvěd, Tomáš Paul a další.
Napínavým závodům přihlížela v dost velké zimě zhruba pětistovka diváků. Závody se v tomto počtu jezdců bohužel neobešly bez několika zranění, jednalo se o zlomeniny.

Výsledky - Vysledky Pacov 2015.pdf

Druhý závod seriálu jihočeského KP v motokrosu se jede v sobotu 16. května v Jiníně.
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist