Strmý vrch v Chýnově kořistí Bartoše

Závod motocyklů do Strmého vrchu v Chýnově u Tábora je posledním svého druhu u nás a letos se jel už jeho 28. ročník. V nejpočetněji obsazené kategorii motokros + enduro vyhrál letošní bronzový medailista z ME v motokrosu Petr Bartoš, v kategorii trial to byl teprve patnáctiletý Marek Wünsch.

Letos 114 jezdcům z nejrůznějších míst České republiky i nadšeným organizátorům vyloženě přálo počasí, a tak se kolem trati shromáždilo 2500 spokojených diváků, kteří vydrželi fandit po celý den. 

Cíl měli všichni odvážlivci stejný – zdolat co nejvíce metrů obávaného chýnovského kopce, který měří padesát metrů a má pětatřicetistupňové stoupání.  A protože bylo sucho, jezdilo se celkem vysoko. Na dvou příčně zabudovaných kládách v horní části tratě si však většina jezdů vylámala zuby. Ale i posledních 15 metrů příkrého stoupání před cílem bylo pro většinu favoritů těžkým oříškem. A tak jediní dva borci, kteří zdolali Strmý vrch ve všech pěti pokusech, byli vítězové svých kategorií. V nejpočetněji obsazené kategorii motokros+ enduro Petr Bartoš ze stáje Orion Litomyšl RS Petrol a v kategorii Trial to byla nastupující hvězda českého trialu, teprve patnáctiletý Marek Wünsch z Trialu Psáry. V dětské kategorii zvítězil Daniel Kička z Osička MX Teamu. Ten pochopitelně se svým strojem o obsahu 85ccm vyjet až nahoru nemohl, přesto se dostal v obou pokusech těsně za druhou kládu na pětatřicátém metru.

V kategorii motokros + enduro startoval rekordní počet 84 jezdců. Za suverénním Bartošem o další medailové posty bojovali Pavel Balaš a Josef Čermák. Balaš jezdil se svým endurem hodně technickým stylem, chyboval jen jednou, a tak byl nakonec druhý. Čermák nasadil se svým motokrosovým speciálem styl trochu agresivnější, nevyjel dvakrát, a tak byl až bronzový. Zpočátku byl hodně suverénní i matador chýnovského kopce František Hrobský. Ve finálových jízdách ale zachyboval a zbyla na něj stejně jako před rokem pouze bramborová medaile. Loňský vítěz Martin Gomboš byl až pátý a Tomáš Trojan se zkušenostmi z letošního Erzbergu dokonce až sedmý.

V kategorii Trial se sešli 23 jezdci. Hlavní hvězda této discipliny Martin Křoustek se pro tentokrát z účasti omluvil, což byla hozená rukavice pro ostatní trialisty. Historicky nejmladším vítězem dospělácké kategorie se tak stal teprve patnáctiletý jezdec Marek Wünsch. Za ním byl druhý Pavel Kohout, který si ze Strmého vrchu v minulosti odvezl vavřínů již mnoho. Překvapením bylo třetí místo znojemského Michala Drábka a také čtvrté místo jeho týmového kolegy, teprve čtrnáctiletého Jana Bajka. V Chýnově rád závodí také Ervín Krajčovič. Rozhodl se startovat na trialové motorce a vždy zůstal kousek pod vrcholem.  V této kategorii startoval i nejstarší účastník závodu. Byl jím osmašedesátiletý Karel Veyr, který do Chýnova přijel až z Orlických hor.  V dětské kategorii bylo tentokráte pouze 8 jezdců. Loňskému vítězi Václavu Chvojkovi se tentokráte moc nedařilo a tak se za vítězným Kičkou ocitl milevský Dominik Hůla. Ten se ale musel při naprosté shodě metrů rozjíždět s teprve jedenáctiletou závodnicí z pořádajícího Motosportu Chýnov Danielou Krejčovou. Nejmladší účastnicí byla domácí, teprve pětiletá Nikolka Sládková.

Zpestřením závodu byla kaskadérská show Jaroslava Janovského a také autogramiáda Petra Bartoše, Daniela Kičky a Martina Michka. Posledně jmenovaný se nechal slyšet, že pokud mu to smluvní podmínky dovolí, rád by napřesrok zkusil štěstí do Strmého vrchu také.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist