Šek na 100 000 dolarů veze v Las Vegas Barcia

Druhý ročník nejlépe placeného motokrosového závodu světa vyhrál Američan Justin Barcia. Jezdec týmu Muscle Milk Honda dojel ve všech třech jízdách Monster Energy Cupu na Sam Boyd Stadium v Las Vegas na bednu a to mu stačilo na celkové vítězství, za které vyinkasoval šek na 100 tisíc dolarů.

Trať, která byla jakýmsi hybridem mezi superkrosem a motokrosem, nechala pořadatelská promotérská organizace Feld Motor Sports postavit na obřím Sam Boyd Stadium a podíleli se na ní i motokrosové legendy Ricky Carmichael a Jeremy McGrath. Údajně nejdelší krosová trať, jaká kdy byla ve světě postavena, vedla i mimo stadion a byl na ní dokonce udělaný i výjezd na tribunu, ale nebyly na ní žádné velké boule. S ohledem na délku trati se jela každá jízda na pouhých deset kol. Monster Energy Cup vyplatil na prize money 250 tisíc dolarů, celkový vítěz dostal šek na 100 tisíc. Holeshot první jízdy hlavní kategorie do 450 ccm urval Josh Grant (JGRMX/Toyota/Yamaha), za ním se seřadili letošní motokrosový mistr USA Ryan Dungey (Red Bull KTM) a konečně vyléčený Ryan Villopoto (Monster Energy Kawasaki). Ten se ve druhém kole rychle probil do čela v úzké levotočivé zatáčce, Dungey se na chvíli spokojil s druhým místem, ale radost mu pak zkazila mechanická závada na jeho motocyklu (údajně ohnutá řadící páka po úderu od kamene), takže se před něj dostal zezadu postupující Barcia. Konečné pořadí po deseti kolech tedy znělo: Villopoto, Barcia, Dungey. 
Villopoto, který skoro celou letní sezonu vypustil kvůli doléčení svých zranění a naposledy jel závod v Seattlu, měl nejlepší start do druhé jízdy. O druhé místo se v první zatáčce prali Mike Alessi (Motoconcepts Suzuki) a Dungey. Villopoto pak z prvního fleku škaredě upadl a odstoupil, čímž vedení přenechal Alessimu. Dungeyho smůla dostoupila vrcholu, když musel opět zpomalit kvůli problémům se svou KTM, tentokrát mu vynechával motor. Ve čtvrtém kole tak Dungey podlehl Barciovi, který pak začal dotírat i na vedoucího Alessiho. Po obrovském boji se nakonec dostal i do čela, ale v sedmém kole byl na jednom místě trati dlouhý a Alessi mu předjetí vrátil. V kole osmém šel Barcia opět do útoku a povedlo se mu podařilo dostat do vedení, které pak už udržel až do konce. Alessi pak v devátém kole udělal stejnou chybu jako předtím Barcia a přenechal druhé místo Dungeyovi. Před rozhodující jízdou měl Barcia dvoubodový náskok před Dungeym.
Po drsném pádu ve druhé jízdě už na start té třetí nenastoupil loňský vítěz Monster Energy Cupu Ryan Villopoto. Holeshot závěrečné jízdy nezískal ani jeden z největších kandidátů na hlavní cenu Barcia nebo Dungey, ale Alessi. V těsné blízkosti za ním se ale drželi oba kohouti Dungey a Barcia, kterým hned v úvodním kole nedobrovolně vyklidil pole Alessi, jenž havaroval. Do čela šel tedy Dungey, ale toho vzápětí předstihl Barcia, který vedl až do devátého kola. To se dostal do čela Eli Tomac (GEICO Honda), který mezitím udělal Dungeyho. Druhé místo ale stačilo Barciovi k celkovému vítězství, druhý skončil Dungey a na třetím Tomac. „Všichni kluci v této třídě byli strašně rychlí a já jsem šťastný, že jsem se dnes vybudil k takovému výkonu, že jsem je porazil. Chtěl jsem vyhrát i tu poslední jízdu, ale Eliho prostě nešlo za mnou udržet. Tvrdě na sobě makám, a tak to bude i nadále,“ uvedl po dojezdu do cíle Barcia. Vloni získal vítěz Ryan Villopoto dokonce milionovou odměnu, protože se mu podařilo vyhrát všechny tři hlavní jízdy večera.
 

Monster Energy Cup 2012

1. jízda

1. Ryan Villopoto, Kawasaki
2. Justin Barcia, Honda
3. Ryan Dungey, KTM
4. Eli Tomac, Honda
5. Chad Reed, Honda
6. Josh Grant, Yamaha
7. Mike Alessi, Suzuki
8. Kyle Cunningham, Yamaha
9. Jake Canada, Suzuki
10. Justin Brayton, Yamaha

2. jízda 

1. Justin Barcia, Honda
2. Ryan Dungey, KTM
3. Mike Alessi, Suzuki
4. Eli Tomac, Honda
5. Josh Grant, Yamaha
6. Chad Reed, Honda
7. Kyle Cunningham, Yamaha
8. Justin Brayton, Yamaha
9. Kyle Chisholm, Kawasaki
10. Jake Canada, Suzuki

3. jízda 

1. Eli Tomac, Honda
2. Justin Barcia, Honda
3. Ryan Dungey, KTM
4. Chad Reed, Honda
5. Josh Grant, Yamaha
6. Kyle Cunningham, Yamaha
7. Jake Canada, Suzuki
8. Kyle Chisholm, Kawasaki
9. Vince Friese, Suzuki
10. Jake Weimer, Kawasaki

Celkově

1. Justin Barcia, Honda
2. Ryan Dungey, KTM
3. Eli Tomac, Honda
4. Chad Reed, Honda
5. Josh Grant, Yamaha
6. Kyle Cunningham, Yamaha
7. Jake Canada, Suzuki
8. Kyle Chisholm, Kawasaki
9. Mike Alessi, Suzuki
10. Ryan Villopoto, Kawasaki

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist