Letošní Motokros národů slibuje velké bitvy

Blíží se letošní Motokros národů ve francouzském Saint Jean d´Angely a organizátoři už zveřejnili startovní listiny. Podle nich lze o víkendu 17. – 18. září čekat obrovské boje, týmy nasadily opravdové hvězdy. Po loňské přestávce se v nejvýznamnější motokrosové týmové soutěži světa objeví i velmi silný český výběr.

Poté, co jsme loni na Motokrosu národů ve Spojených státech chyběli, budeme mít zase komu fandit. Do Francie je přece jen o hodně blíž (a levněji), než do zámoří, a tak Česko vysílá do Saint Jean d´Angely opět po dvou letech silný tým. Manažer Jan Froněk si do svého výběru vybral z německých seriálů otřískaného Filipa Neugebauera, který pojede na Kawasaki ve třídě MX1. Toho doplní tovární jezdec TM a pravidelný účastník MS Petr Smítka (MX2) a letos ve skvělé formě jezdící Martin Michek (KTM, Open), třetí muž světového seriálu MX3. Tři čeští mušketýři to ale budou mít ve Francii mimořádně těžké. Účastní se 35 týmů, z  nichž většina je doslova nabita motokrosovými superhvězdami. Vždyť jen Američané, obhájci titulu z posledních dvou let, vedeni manažerem a bývalým skvělým jezdcem Rogerem de Costerem, nasadili do bojů úřadujícího superkrosového mistra světa Ryana Villopota (Kawasaki),  loňského šampiona v této disciplíně Ryana Dungeyho (Suzuki) a také nesmírně talentovaného Blakea Baggeta (Kawasaki). Není sporu o tom, že ve Francii nebude většího favorita na vítězství. 
 
Zkřížit plány na třetí vítězství po sobě budou chtít Američanům hlavně Francouzi, Němci, či Italové. Naši západní sousedé budou samozřejmě spoléhat na svého miláčka, sedmnáctiletý supertalent jménem Ken Roczen (KTM), kterého doplní zkušení matadoři Markus Schiffer (Suzuki) a Maxmilian Nagl (KTM). Jako vždy sebevědomí Italové se chtějí opřít o výkony několikanásobného mistra světa Antony Cairoliho (KTM), škoda jen, že ho kvůli svému zranění nemůže podpořit David Philippaerts. Silní jsou Francouzi v sestavě Steven Frossard, Marvin Musquin a Gautier Paulin, Belgičanům bude chybět dlouhodobě zraněný Clement Desalle. Překvapit by mohli Australané vedení Chadem Reedem, nebo Nizozemci, kteří utvořili silný tým okolo Jeffereyho Herlingse. Češi naposledy jeli Motokros národů v roce 2009 v italské Franciacortě poblíž Milána. Tehdy vyhráli Američané s 32 body, následováni Itálií a Belgií. Češi ve stejném složení jako letos, tedy Filip Neugebauer, Martin Michek a Petr Smitka, skončili jednadvacátí. Jediné místo je tehdy dělilo od postupu do finále...V roce 2008 byli Češi pětadvacátí, v roce 2007 pak 17., předtím obsadili 16., 18., zase 16. a v roce 2003 desáté místo. Pořádný úspěch by nám tedy slušel...

Startovní listiny Motokrosu národů 2011:

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist