Jihočeský KP v motokrosu – V Pacově měli nabité startovní rošty

V neděli, 9. dubna pokračoval druhým závodem jihočeský KP v motokrosu na mistrovské trati v Pacově.  Pořadatelem závodu byl AMK Pacov v AČR. Navzdory velice chladnému počasí se do závodu přihlásilo neskutečných 243 jezdců! Sice se jich během volných tréninků vzhledem k nepřízni počasí cca 15 odhlásilo, i tak ale byly žebříky zaplněné.

Na startu se sešlo mnoho jezdců z MMČR, protože to byla výborná příležitost, zatrénovat si na této trati před červnovým MMČR. Nechyběli ani závodníci z Polska, Slovenska a Rakouska. Pro některé jezdce, především veteránských a dětských kategorií, to byl závod náročný, protože terén byl poměrně bahnitý, místy se vytvořily hluboké koleje a některé pasáže připomínaly spíše enduro. Celý den probíhal bez problému a potěšující bylo, že se i při tomto velkém počtu jezdců nestalo žádné nepříjemné zranění.

Ve třídě Hobby MX1 se druhá jízda moc nepovedla Tomášovi Hanzlíkovi z MK Kříše, nicméně velká bodová vyrovnanost mu díky vyhrané první jízdě zajistila vítězství před Filipem Brigantem z Věže. Ve třídě Hobby MX2 si se všemi soupeři poradila exmistryně ČR třídy žen Kristýna Vítková z týmu DB Project. Bodově byla nastejno s Michalem Veselým z Čechtic, ve prospěch Kristýny však mluvila vyhraná druhá jízda.

Ve třídě 85ccm neměl soupeře Adam Hruška z MTX RT, když vyhrál obě jízdy s více jak minutovým náskokem před celkově druhým Filipem Křivanem z AMK v AČR Kaplice a se stejným počtem bodů třetím Matějem Laštovičkou ze Štětkovic. Ve zvlášť hodnocené třídě 65ccm byla nejlepší Amálie Anna Kameníková z JB MX RT. Pochvalu si zaslouží o to větší, že náročný terén a hluboké koleje byly pro motocykly 65ccm poměrně velkým oříškem.

Mezi Veterány nad 40 let byl opět jasně nejlepším jezdcem Zdeněk Blábolil z Promoto Husqvarna RT před Romanem Skalkou z SMS Střední Čechy, který už věkem patří do kategorie Veterán 50+. V této kategorii pak v Pacově překvapil Rostislav Hlaváček z SMS Střední Čechy, který o těsný jeden bod celkově zvítězil před Zdeňkem Svobodou z Motosportu Chýnov. Ve zvlášť hodnocených veteránech nad 60 let byl nejlepší Ladislav Smolík z VVL Klatovy.

V kategorii MX2 (HR Technik Cup) se na startu sešlo 40 jezdců. Do čela se vždy probojoval Jan Wagenknecht z HT Group RT a s plným počtem 50 bodů zvítězil. Byl dokonce i nejrychlejším jezdcem kvalifikace absolutně, napříč všemi kategoriemi. Druhé místo nakonec bral jeho týmový kolega Adam Dušek. Výborné úvody obou jízd měl Martin Venhoda z Q Racing teamu, nicméně nakonec to dalo celkové třetí místo. Hned pod stupni vítězů pak stanuli další jezdci MMČR Daniel Mandys z SMX RT Rudník a celkově pátý Stanislav Vašíček z Q Racing teamu. Mezi zvlášť hodnocenými juniory 125ccm byl opět nejlepší Martin Červenka z Orion RT. V kategorii MX1 (HR Technik Cup) díky lepší druhé jízdě zvítězil letošní motoskijöringový šampión Pavel Dvořáček z MTX RT při bodové shodě se slovenským reprezentantem v barvách Orion racing Pavolem Repčákem, který v Pacově předvedl velice dravou jízdu, když se ve druhé rozjížďce musel dopředu propracovat až z druhé desítky startovního pole. Třetí místo patřilo navrátivšímu se Václavu Kovářovi z týmu VK101, který dojel dvakrát třetí před celkově čtvrtým Severočechem Jaromírem Romančíkem z Fojtky a závodící legendou Petrem Bartošem z Orion RT, který dokonce po dvou závodech vede jihočeský seriál.

Další podnik se uskuteční po roční pauze v Netolicích v sobotu, 29. dubna 2023.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist