Podmol začal mistrovství světa třetím místem

Pátečním závodem v Berlíně odstartovala sezona mistrovství světa ve freestyle motokrosu. Libor Podmol vybojoval v úvodu třetí místo. Z vítězství se radoval Němec Luc Ackermann, na druhém místě skončil Španěl Maikel Melero. Další čeští závodníci Petr Pilát a Filip Podmol nepostoupili z kvalifikace. „Za bednu jsem velmi šťastný, popravdě jsem tento výsledek nečekal. V dopoledním tréninku jsem si lehce narazil rameno a málem zničil tetování mojí dcery na ruce. To mě trochu rozhodilo,“ dodal s úsměvem Podmol, který v minulém ročníku šampionátu skončil na celkovém třetím místě. Druhý závod v Berlíně se uskuteční dnes večer.

Český freestyle motokrosař si před sezonou pořádně odpočinul. Skoro tři měsíce byl s rodinou na Srí Lance, kde surfoval, dělal jógu a pročistil si hlavu. „Hodně mi to pomohlo. Navíc surfování po vlnách byla v rámci tréninku velmi efektivní metoda – naučil jsem se více koordinovat své tělo v pohybu. Věřím, že to bude přínosné při tricích na motorce,“ dodal Libor Podmol, který naposledy závodil na listopadovém závodě v Číně. Ještě předtím společně s bratrem Filipem vyprodali pražskou O2 arénu v rámci akce FMX Gladiator Games, kde oba předvedli poprvé v České republice dvojité salto.

Většinu triků tak Libor Podmol v ostrém tempu a na tvrdém dopadu několik měsíců nepředváděl. Jen tři týdny před šampionátem vrazil trénovat do Španělska. „Naštěstí v kvalifikaci se mi jelo skvěle, byl jsem soustředěný, správně dýchal a jel přesně. Jízdu jsem si užíval,“ popisoval Podmol, který ve finále ukázal divákům bodyvarialový trik California roll. „Na ten jsem si dával největší pozor, je to nejtěžší trik pro mě. Při tréninku jsem ho raději ani nedával nebo nesebral odvahu ho předvést ani do molitanu. Jsem velice rád, že to při závodě vyšlo.“

Soupeři, zejména Němec Luc Ackerman, při závodech dává také dvojité salto. O tom, zda plánuje Podmol zařadit do svého programu jízdy tento nejtěžší trik, nemá ještě zcela jasno. „Uvidím, jestli ho někdy použiji. Strategii mám však trochu jinou,“ prozradil Podmol, který při tréninku ve Španělsku před sezonou zkoušel Flair. „Spíše se budu chtít zaměřit na čistotu jízdy. Mám ale pár nápadů. Nové triky vyzkouším, až budu mít možnost potrénovat doma do molitanu." Českého závodníka čekají v letošní sezoně také X-Games v americkém Minneapolis, které se uskuteční v červenci. V minulém roce vybojoval druhé místo.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist