Podmol míří na X-Games a představí zcela nový trik!

Libor Podmol jako jediný český zástupce odletěl na letní olympiádu extrémních sportů do USA. Prestižní X-Games začnou v Minneapolis už ve čtvrtek. Český freestyle motokrosař se představí ve dvou disciplínách během jediného dne! V sobotu od 21:00 SEČ (PP na Nova Sport 1) bude ve Step-upu, tedy ve skoku do výšky přes laťku, obhajovat medaili z loňského roku. A od 1:00 rána (PP na Nova Sport 1) odstartuje do disciplíny Best Trick. Na něm chce představit zcela nový trik - Running Surfer. „Ve skoku do výšky jsem připraven bojovat o medaili, v dalším závodě chci ukázat světu běžícího surfera. Bude to paráda,“ těší se Podmol, nejlepší český freestyle motokrosař.

Podmol vyzve na X-Games nejlepší závodníky světa. Ve Step-upu bude bojovat proti čtyřem Američanům, v Best Tricku zase na něj čeká pětice Australanů. Mezi nimi například Rob Adelberg, Clinton Moore, Josh Sheehan, nebo americká legenda Ronnie Renner, osminásobný vítěz. „Konkurence je největší, může vyhrát prakticky kdokoliv. X-Games je akce roku, každý se chce předvést. Všichni se detailně připravovali a piplali motorku do kosmických úprav,“ prohlásil Podmol, který na X-Games získal již 7 medailí. V minulém roce se podělil o třetí místo.

Petr Kuchař pomáhal s přípravou

Český freestyle motokrosař ladil formu v České republice. S přípravou pomáhal také Petr Kuchař, domácí motorkářská legenda. Právě k němu do Hustopečí Podmol několikrát přijel. „Snažili jsme se u něj postavit kopec pro skok do výšky, má tam lepší hlínu. Byla to makačka, ale ani tak se nám nepodařilo postavit ideální skok. Přesto si myslím, že jsem techniku skákání přes laťku vylepšil. V hlavě vím, co mám dělat. Kuchta mi v tom pomáhal,“ popisoval Podmol, který se během tréninku dostával do výšky osmi metrů. Pro medaili bude potřeba ale vyskočit přes laťku ve výšce 11 metrů.

Také proto si Podmol zajistil v Americe nejnovější sériovou motorku od Husqvarny. Přesněji půjde o model 2019 s motorem 450 ccm. „Společně s mechanikem máme připravené tři převody, které chceme vyzkoušet při tréninku a na závod pak dáme ten, co se mi bude nejvíce líbit. Motorku si vyzvednu teprve ve čtvrtek,“ doplnil Podmol, mistr světa z roku 2010.

 

Running Surfer poprvé v akci!

Podmol na letošních X-Games ukáže světu novinku, zcela nový trik Running Surfer. Jde o variaci jeho triku Surfer Flip, při kterém se rozjíždí na rampu s nohami na sedle. Ve vzduchu poté bude švihat nohami. „Tuhle kombinaci ještě nikdo neudělal, tak to bude světová premiéra,“ konstatoval Podmol, který koncem července přeskočil jako první Evropan rodinný domek na motorce. „Bylo to fajn zpestření, podobným extrémním projektů se chci věnovat. Navíc mi to napumpovalo energii přípravy na X-Games.“

Podmol na X-Games v Minneapolis 2018
Step-up (21:00) 21.7. PP Nova Sport 1
Soupeři: Axell Hodges (USA), Bryce Hudson (USA), Jarryd McNeil (Austr.), Colby Raha (USA), Ronnie Renner (USA).
Best Trick (01:00) 22.7. PP Nova Sport 1
Soupeři: Rob Adelberg (Austr.), Harry Bink (Austr.), Taka Higashino (Jap.), Clintom Moore (Austr.), Tom Páges (Fr.), Josh Sheehan (Austr.), Jackson Strong (Austr.)

Závody s Podmolovou účastí odvysílá Nova Sport 1. Na stejném televizním kanálu bude ke zhlédnutí také dokument z Podmolovy produkce z loňského ročníku X-Games.

Podmolovy medaile na X-Games

2013
Sao Paulo: 3.místo Step Up
Mnichov: 1.místo Step Up
Los Angeles: 2.místo Step Up

2014
Austin: 3.místo Step Up

2015
Austin: 2.místo Step Up

2016
Austin: 1.místo Step Up

2017
Minneapolis: 3.místo Step Up

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist