Pilát odstartoval novou sezonu třetím místem na ME v Linci

Český jezdec Petr Pilát zahájil novou sezonu mistrovství Evropy ve freestyle motokrosu v rakouském Linci na stupních vítězů. V sobotním závodě v rámci seriálu Night of the JUMPs skončil třetí, v neděli přidal čtvrté místo. Do Rakouska přicestovali také další dva čeští freestyle motokrosaři – Filip Podmol a Martin Koreň. Oba však skončili v kvalifikaci, do finále se nedostali. Suverénem byl Španěl Maikel Melero, který si připsal dvě vítězství.

Petr Pilát, který obhajuje v evropském šampionátu celkové prvenství, začal velmi dobře. Nejprve vyhrál v konkurenci jedenácti jezdců kvalifikaci, ve finále získal třetí místo. „Neměl jsem v rukávu žádný nový trik, nebyl jsem si proto jistý, zda to bude stačit. Vítězná kvalifikace mě uklidnila a z třetího místa jsem byl nadšený,“ řekl Pilát.

Strategií českého freestyle motokrosaře v Rakousku bylo předvádět čisté triky a neriskovat. „Dbal jsem na to, aby mé triky byly protažené na 101 procent. Myslím, že se to porotě líbilo. V sobotu za mnou skončil Francouz Rémi Bizouard, který předvádí neuvěřitelné kousky. To mě potěšilo,“ pokračoval Pilát. V neděli si už s francouzským závodníkem Pilát pořadí prohodil a skončil čtvrtý.

V letošním roce se Pilát bude zaměřovat hlavně na závody mistrovství Evropy a mistrovství světa v sérii Night of the JUMPs. „Bude to pořádná porce závodů, těším se na to. V Evropě hodlám titul obhájit, ve světovém šampionátu chci být co nejvýše,“ dodal Pilát. Ví, že bude muset na tricích pořádně zapracovat. „Konkurence se před sezonou posunula dopředu, k nejtěžším trikům přidali novinky. Mají výhodu – doma v Austrálii nebo ve Španělsku mohou trénovat na rampě. To já jsem naposledy na rampě trénoval v listopadu. Budu muset počkat, až se zase oteplí a přestane sněžit,“ doufal Pilát. V pátek ho čeká závod mistrovství světa ve švýcarské Basileji.

Dalším českým freestyle motokrosařům se do šestičlenného finále v Linci nepodařilo probojovat. Martin Koreň nejprve skončil osmý, v neděli devátý. Filip Podmol, který se vracel po vážné zlomenině holenní a lýtkové kosti z loňského roku, bral v sobotu poslední jedenácté místo. Do nedělního závodu kvůli potížím s ramenem nenastoupil.

Mistrovství Evropy série Night of the JUMPs v rakouském Linci - 1. závod (sobota, 23.1.2016): 1. Maikel Melero (Yamaha/SPA) 401 bodů, 2. Rob Adelberg (Yamaha/AUS) 398, 3. Petr Pilát (KTM/CZE) 388, 4. Remi Bizouard (Kawasaki/FRA) 387, 5. Luc Ackermann (Husqvarna/GER) 297, 6. Pat Bowden (Yamaha/AUS) 280 ... 8. Martin Koreň (KTM/CZE) nepostoupil z kvalifikace ... 11. Filip Podmol (Yamaha/CZE) nepostoupil z kvalifikace
Mistrovství Evropy série Night of the JUMPs v rakouském Linci - 2. závod (neděle, 24.1.2016): 1. M. Melero (Yamaha/SPA), 2. R. Adelberg (Yamaha/AUS), 3. R. Bizozard (Kawasaki/FRA), 4. P. Pilát (KTM/CZE) ... 9. Martin Koreň (KTM/CZE) nepoustoupil z kvalifikace ... Filip Podmol (Yamaha/CZE) ze závodu odstoupil

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist