Piknik freestylelových šílenců

Přední český Freestyle motokrosový jezdec Martin Koreň uspořádal již 3. ročník největšího letního setkání FMX riderů Horsefeathers FMX Jam v Mňíšku pod Brdy. Freestyle motokrosaři jsou dobrá parta kamarádů, podobní snowboarďákům, proto hlavním mottem Jamu bylo užít si spousty srandy, zaskákat si, a hecovat se do lepších triků. Podařená akce byla navíc součástí seriálu Mistrovství republiky FMX.

Zájem jezdců o Horsefeathers FMX Jam byl obrovský, a počet riderů se zastavil na čísle 16. Pozvání přijali světová esa otřískané prestižními soutěžemi Red Bull X-Fighters a X-Games: Remi Bizouard, Busty Wolter, Alister Sayer, a Nick Franklin. Vedle těchto jezdců se divákům ze světové špičky představili Martin Schenk, Stefan Bengs, Jader Toninello, Maurizio Poggiana a Fabian Bauersachs. Česká elita byla, až na zraněného Aleše Liemanna, kompletní, a v plné zbroji. Jam si nenechal ujít Petr Kuchař, Libor „Mouka“ Podmol, Martin Koreň, Zdeněk Fusek, Ondřej Záruba a Petr „Pilník“ Pilát.
Jam není jen o skákání na rampách, a jezdci si užívají týden pohody při doprovodných akcích. Již v úterý si jezdci hráli na vojáčky při paintballovém masakru v Benešovském vojenském prostoru. Po střílečce rideři trénovali na rampách v Mňíšku pod Brdy. Jezdci, maximálně nažhaveni na trénink, se po seznamovačkách, osmělili, a začali posílat husté triky hlavou nahoru a dolů.

Další den se jezdci proletěli ve Strojrent Freeride parku několikanásobného mistra republiky v motokrosu a superkrosu Jana Brabce, blízko Brna. Přírodní freestyle motokrosové poježdění jezdce hodně bavilo, a na velkých skocích létali až 50 metrů..
Dnem D, neboli dnem Horsefeathers FMX Jam, byl čtvrtek 31. července. Jezdci pilně trénovali, aby divákům, kterých se kolem tratě sešlo kolem 2 500, ukázali, nejhustší triky současného Freestyle motokrosu. Domácí špička měla navíc Jam okořeněn bitvou o body do pořadí Mistrovství republiky FMX. Jejich triky hodnotil Jan Brabec, David Rejsek (špičkový FMX rider, který ukončil kariéru) a Tomáš Gregovský (provozovatel serveru freeride.cz). Odpoledne bylo protkáno špičkovými triky, každý dával do své jízdy maximum ze svého umění. Nejlepší Run (jízdu) vyhrál Libor Podmol, který předvedl velmi dynamickou show, a vytahoval ze svého rukávu obtížné triky – Backflip Can Can a Underflip. Stříbrný skončil hostitel Martin Koreň, jenž dotočil ďábelský trik Superflip. Pomyslnou bronzovou medaili si vyskákal, letošní účastník Red Bull X-Fighters v Madridu, Petr Pilát.
Následoval soutěž o nej placku – Best Whip hodnocena samotnými jezdci. Nejvíce se riderům líbili placky Alistera Sayera z Jihoafrické republiky.
Podle programu měla následovat soutěž o nejlepší trik, avšak vítr zhatil riderů jejich choutky na ukázku nejpovedenějších triků. Jezdci, se dohodli, že divákům předvedou plnohodnotný Jam. Rideři rozpoutali prašné Freestylové peklo. Seřazeni těsně za sebou posílali jeden trik za druhým.
Početná divácká kulisa si užila atraktivní podívanou, a jezdcům připravila bouřlivé prostředí. Naštěstí se nikdo při nebezpečných tricích nezranil, a jezdci vyrazili na afterparty v Jo´s Baru v centru Prahy.
Rideři se maximálně vyblbli, a už už se těšíme na 4. ročník Horsefeathers FMX Jam.

Dalším pohodovým setkáním FMX riderů bude „Pilníkovo pozdní odpoledne 3“ pořádané Petrem Pilátem, které se koná 16. srpna od 14 hodin v Čerčanech u Prahy.


Výsledky MR FMX Mňíšek pod Brdy:

1. Libor Podmol
2. Martin Koreň
3. Petr Pilát
4. Alister Sayers J. A. R.
5. Nick Franklin Nový Zéland

7. Petr Kuchař

9. Ondřej Záruba
10. Zdeněk Fusek

Nejlepší whip: Alister Sayer

Video z minulého ročníku

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Libor Zhoř - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist