Mistrem světa se potřetí stal Bizouard, Podmol druhý

Freestylové mistrovství světa má před sebou sice ještě finálový závod v Bulharsku, o titulu šampiona už ale bylo rozhodnuto. Zásluhou druhého místa na 11. podniku seriálu se jím stal francouzský motokrosař Remi Bizouard. Libor Podmol si po loňském šestém místě polepšil na celkové druhé místo.

Předposlední závod dvanáctidílného seriálu 2012 FIM Freestyle MX World Championship se konal v hlavním městě Lotyšska, v moderní hale Arena Riga. Tamní Night of the Jumps mohla být klidně překřtěna na Night of the Comebacks, když svým návratem do seriálu potěšili po dlouhé absenci Australan Josh Sheehan, Chilan Javier Villegas a Španěl Maikel Melero. Prvně dva jmenovaní také bez problémů postoupili jako druhý a třetí z kvalifikace, oba stejně jako čtvrtý Francouz David Rinaldo, si vyskákali shodných 318 bodů. Kvalifikaci ale suverénně vyhrál leader celkové klasifikace Francouz Remi Bizouard s osmibodovým náskokem. Bývalý mistr světa Libor Podmol měl ještě teoretickou šanci znovu získat titul šampiona a na to rozhodně potřeboval postoupit z kvalifikace, což se mu také pátým místem podařilo, hlavně skvěle vyvedenými Indyflipy. Posledním postupujícím byl Němec Hannes Ackermann, který se do finálové šestky probil extrémně provedeným Tsunami Flipem.
Místo mezi nejlepšími tak nezbylo pro druhého Čecha ve startovní listině Petra Piláta, ačkoli fanoušky nadchl trikem 360 Over Kicker. Celkově ale skončil v Rize a mohlo ho snad utěšit, že spolu s ním nepostoupily ani takové hvězdy, jakými jsou Maikel Melero nebo Brice Izzo, který se blýskl Clicker Underflipem. Narozeninový oslavenec Massimo Bianconcini si finálovou neúčast vynahradil vítězstvím v soutěži Maxxis Highest Air Contest, kterou letos vyhrál už podesáté, tentokrát výkonem 7,5 metru (druhý skončil Melero a třetí Podmol). Uznání zaslouží španělský jezdec Jose Miralles, který nastoupil do kvalifikace přesto, že měl velmi bolestivě zraněné rameno.
Čekalo se, že finále bude přímým soubojem o titul mistra světa mezi Bizouardem a Podmolem, ale všechno nakonec bylo trochu jinak. Začínal Hannes Ackermann a hned svým novým trikem Saranwrap, končil Nac Flipem. Libor zvaný Mouka vytáhl všechny své nejlepší Indyflipy a šel do vedení, ale ne na dlouho. Předstihl ho hned po něm startující David Rinaldo, kterému rozhodčí vysoko ocenili jeho Lazyflipa a Double Seatgrab Backflip. Francouz zůstal v čele i po jízdě Sheehana, který nezvládl svůj předposlední trik a skončil celkově až šestý. Bylo jasné, že o vítězi se rozhodne mezi obhájcem titulu Villegasem a letošním leaderem Bizouardem. Chilan musel sáhnout hluboko do svého repertoáru, aby dokázal Francouze porazit. Nakonec vytáhl sestavu od Cordovy po Superflip, což ho dostalo o vedení. Bizouard odpověděl Rulerflipem, Cliffhanger Flipem a Hart Attack Flipem. Pak se netrpělivě čekalo na výrok rozhodčích. Ti nakonec přisoudili vítězství o jediný bod Villegasovi, který tak oslavil svůj velký návrat do seriálu. Bizouard mohl být zklamaný jen chvilku, protože z výsledků a čtvrtého místa Podmola vyplynulo, že si už předčasně zajistil letošní titul mistra světa. Posledním podnikem seriálu FIM Freestyle MX World Championship bude grand finále Night of the Jumps v bulharské Sofii 15. prosince.

Výsledky z Rigy

Finále:

1 Javier Villegas CHL 387.0
2 Remi Bizouard FRA 386.0
3 David Rinaldo FRA 362.0
4 Libor Podmol CZE 348.0
5 Hannes Ackermann GER 321.0
6 Josh Sheehan AUS 264.0

MS celkově:

1. Remi Bizouard FRA RFME Honda 192
2. Libor Podmol CZE ACCR Yamaha 172
3. David Rinaldo FRA FFM Yamaha 138
4. Brice Izzo FRA FFM Yamaha 131
5. Hannes Ackermann GER DMSB KTM 95
6. Maikel Melero ESP RFME KTM 80
7. Massimo Bianconcini ITAL PZM KTM 77 
8. Javier Villegas CHL FMC Yamaha 67 
9. Jose Miralles ESP RFME KTM 54   
10. Petr Pilát CZE ACCR KTM 42
15. Martin Koreň CZE ACCR KTM 29

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist