FMX Gladiátoři v Čechách

Opět po roce se otevřely brány pomyslného starověkého Říma, a absolutní světová špička freestylového nebe předváděla nejhustší triky FMX scény. Letošní 9. ročník byl nejlépe obsazen v celé historii gladiátorských klání.

Kapitoly článku

Hvězdné jezdecké obsazení

Seznam 16. jezdců byl vskutku luxusní, a řadí tuto akci k nejlépe obsazeným na světě. Posuďte sami, kteří borci světového FMX okusili rampy vysočanské O2 Arény.
Začneme pěkně z ostra, králem letošní prestižní série Red Bull X-fighters švýcarským sympaťákem Matem Rebeaudem, který převzal žezlo nejlepšího FMX ridera od fenomenálního Travise Pastrany. Mat dokázal vyhrát 4 podniky ze šestidílného seriálu Red Bull X-Fighters, k tomu přidal i stříbro z nejsledovanějšího FMX závodu planety X-Games v Los Angeles. Olympiádu extrémních sportů X-Games totiž ovládl další šílenec skákající v Praze - zkérovaný frajer Jeremy Lusk. Jeremy je členem divoké partičky Metal Mulisha, a dominoval právě na letošních X-Games (vyhrál Best trick a FMX Step up). Thomas Pages, je stejně bláznivý jako náš Libor "Mouka" Podmol, skáče bez chráničů jen v tričku a oranžových "popelářských" kraťasech stylem hop nebo trop. Lahůdkou francouzského akrobata je Double seatgrab flip, kdy v saltu zcela opouští svůj bike. Vyznavač agresivního stylu japonský samuraj Eigo Sato je starý známý z Red Bull X-Fighters, kde sváděl souboje s Travisem Pastranem. Dalšími zahraničními jezdci byli: Wiley Fullmer, Dustin Miller, Sean Nelson, Jeff Fehr, Reagan Sieg, Morgan Carlson a sněžný skútrař Justin Hoyer.
Z českých jezdců hýčkali fanoušky freestyle motokrosu: Petr „Pilník“ Pilát lepšící se každým rokem, což dokazoval na třech podnicích prestižního Red Bull X-Fighters, dvojnásobný vicemistr světa 2006, 2007 Libor „Mouka“ Podmol, v Africe trénující Martin Koreň, nová naděje českého FMX Ondřej „Čert“ Záruba a zakladatel českého freestyle MX Petr „Kuchta“ Kuchař.
Letošní Gladiátorské hry doznaly podstatnou změnu, kdy o bytí a nebytí nerozhodovali pouze diváci, ale i tři porotci z řad světových jezdců FMX barevnými vlajkami (červená znamenala stop, bílá-postup). Pokud tato trojice nerozhodla, pak přišly na řadu hlasivky diváků.

Čtvrtfinále

První dvojicí večerní show byli Mat Rebaud a Eigo Sato (do čtvrtfinále postoupil přes Petra Kuchaře). Mat se s tím moc nepáral, předvedl mimo jiné, bezchybný Tsunami Flip, a zaslouženě postoupil. Gumový škorpión Wiley Fullmer překvapivě postoupil přes Thomase Pagese. Z Bratrovražedného souboje Martin Koreň a Petr Pilát vyšel vítězně druhý jmenovaný. Dalším překvapením byl postup Libora Podmola přes zámořskou hvězdu a odpoledního vítěze Jeremy Luska. Populární „Mouka“ Podmol pozvedl celou arénu brutálním Underflipem, porotci nerozhodli, a právě větší aplaus publika poslal Podmola do semifinále.

Semifinále

Před semifinále se představil vyprodané aréně talentovaný, teprve devítiletý Matěj Česák, který bez bázně a hany předvedl na dospělém skoku malinký Turn Down, a ve skoku zdravil diváky jako starý mazák.
Souboj Mata Rebeauda s Liborem Podmolem sliboval hodně výbušnou show. Mat vytasil triky nejtěžšího kalibru jako Tsunami Flip, Stale Fish Flip a Tsunami Flip Indian Air. Mouka kontroval trikem Cliffhanger Flip, ale na postup to stejně nestačilo. Druhé semifinálové klání patřilo Wiley Fullmerovi a miláčkovi ochozů Petru „Pilníkovi“ Pilátovi. Pilník vytáhl triky Shaolin Flip, Pendulum Flip, Underflip a svoji specialitu Full Can Can Flip (na rampu najíždí s oběma nohama na jedné straně, provede salto a stejně tak i přistane) ze speciální rampy Superkickru, a zaslouženě slavil postup do finále.

Finále – Mat proti Pilníkovi

Atmosféru před finálovou jízdou okořenil Justin Hoyer (letos skákající i na motorce) na „sněžném“ skútru, chvíli se rozeskákával, a potom ve dvojici s Wiley Fullmerem předvedli, s menšími komplikacemi při doskoku, backflip.
Ve finále proti sobě nastoupili staří známí z letošního Red Bull X-Fighters v Madridu – KTM boys Mat Rebeaud a Petr Pilát. Jako první jel předvést šest triků fenomenální Švýcar, a začal pěkně od podlahy Nac Nac Underflipem, následovaly State Fish Flip a výstavní Tsunami Flip. Pilník se nenechal zahanbit, a ze svého rukávu vytahoval triky Shaolin Flip, No Footer Can Can Flip, a především jedinečný Full Can Can Flip. Porota tentokrát nechala rozhodování na decibelech rozvášněného publika, a hlasitá O2 aréna určila vítězem Petra „Pilníka“ Piláta.
Jak už bývá, na závěr, dobrým zvykem, jezdci seřazeni jako nekončící šestnáctičlenný vláček rozpoutali freestylové peklo, které pozvedlo celou bouřící arénu.

Příští rok se uskuteční jubilejní 10, ročník setkání freestylových šílenců, a můžeme se těšit na opravdovou bombu v podobě nejlepšího z nejlepších Travise Pastrany.

Podrobnou fotogalerii naleznete na: http://www.renener.net/catalog.php?cat=81

Informace o redaktorovi

Radek Lavička - (Odebírat články autora)
Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Vašek Maleček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist