Vyhlášení vítězů MČR v motoskijöringu 2014

O víkendu vyhlašovali v Dobřanech v Orlických horách nejlepší posádky letošního ročníku MČR v motoskijöringu ORION – SHIVA KTM CUP 2014 a Orlického poháru v motoskijöringu 2014.

V dobřanském „Dřeváku“ se v neděli 2.března 2014 sešli všichni příznivci motoskijöringového sportu. I když byla letošní zima velice skoupá na sníh, podařilo se díky obětavým pořadatelům v Martinicích v Krkonoších odjet alespoň jeden závod. Z něho tak mohli být vyhlášeni mistři pro rok 2014. MČR v motoskijöringu bylo opět pořádáno jako „ORION – SHIVA KTM Cup 2014“.

MČR v motoskijöringu ORION – SHIVA KTM CUP 2014

  • celkové hodnocení sezony 2014 (TOP 5)
1 - Lukáš Mohaupt – Václav Hotový - SMS motokrosu Střední Čechy - Honda - 23 bodů
2 - Josef Mňuk – Filip Langer - Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto - Yamaha - 17 bodů
3 - Tomáš Fogl – Martin Sabota - BV Racing - Yamaha - 16 bodů
4 - Josef Švorc – Ondřej Šlechta - AMK Dobřany v Orlických horách - KTM - 13 bodů
5 - Jindřich Lux – Josef Adamec - BV Racing - KTM - 11 bodů

Mistrovský titul získali poprvé ve své kariéře Lukáš Mohaupt s Václavem Hotovým. Dobrou formu potvrdili i loňští mistři Josef Mňuk s Filipem Langerem, kteří obsadili druhou pozici. Určitě překvapením bylo třetí místo Tomáše Fogla s Martinem Sabotou.

A co říci k výkonům nejlepších jezdců? Mohaupt s Hotovým konečně zúročili své několikaleté účinkování v MČR, když byli pátí, čtvrtí, druzí a loni šestí. Letos v Martinicích vyhráli svůj teprve třetí a asi zároveň nejdůležitější mistrovský motoskijöring. Potvrdili tak, že už několik let patří k naší špičce a že jim titul právem patří.
Spokojeni mohli být i mistři z roku 2013 Josef Mňuk a Filip Langer. Jak sami říkali, stříbrná pozice jim chyběla do sbírky jezdeckých úspěchů. Určitě překvapením bylo třetí místo Lukáše Fogla s Martinem Sabotou. Ti už několik let patří k předním jezdcům MČR a závod v Martinicích se jim 100% vydařil.
Ceny za umístění v seriálu předávali nejen organizátoři a hlavní sponzoři seriálu. Všechny určitě potěšila přítomnost jednoho z hlavních zakladatelů MČR v motoskijöringu pana Jana Špačka, který také předával ocenění jezdcům.
Jako Pořadatelé roku 2014 byli vyhodnoceni organizátoři závodu v Martinicích. Bez nich bychom letos mistra vyhlásit nemohli. Vyhlášeni byli i Skokani roku 2014. Stali se jimi Jaromír Romančík s Vítem Limrem, kteří všechny tak překvapili v Martinicích. Jak prohlašovali, závod jeli úplně poprvé a bez přípravy. V kvalifikacích získávali zkušenosti, dostali se až do finále, kde byli klasifikováni na pěkné sedmé pozici. Motoskijöring chtějí jet také v další sezóně.

Orlický pohár v motoskijöringu 2014

  • celkové hodnocení sezony 2014 (TOP 5)
1 - Tomáš Krejsa – Jaroslav Brůna - SMK Klášterec nad Orlicí - KTM – 22 bodů
2 - Miroslav Škaloud – David Faistaver - AK Krakonoš Jilemnice - KTM – 17 bodů
3 - David Mühlfait – Jaroslav Faistaver - Enduroklub Semily - KTM – 15 bodů
4 - Radek Matyk – Adam Poul - Honda – 13 bodů
5 - Zdeněk Vetešník – Jaroslav Procházka - MX Dalečín - Honda – 11 bodů
Po loňské úspěšné premiéře „Orlického poháru“ pro začínající a hobby jezdce byl pohár vyhlášen i letos. Určitě potěšitelná byla jezdecká účast. Vždyť v Martinicích se objevilo celkem devětadvacet dvojic. Nejúspěšnější byli v dramatickém závodě klášterečtí jezdci Tomáš Krejsa s Jaroslavem Brůnou. Tomáš dokázal, že nic nezapomněl ze svého jezdeckého umění, vždyť v minulosti patřil k nejlepším jezdcům, když dokázal v roce 1999 vyhrát i jeden mistrovský závod.

Na stupně vítězů Orlického poháru vystoupili také jezdci z Krkonoš – Miroslav Škaloud s Davidem Faistaverem byli na druhé a David Mühlfait s Jaroslavem Faistaverem na třetí pozici. Orlický pohár dokázal, že jeho přiřazení k MČR bylo dobrým krokem. Pro diváky to bylo vítané zpestření programu závodu a pro jezdce pak dobrá zkušenost jet na stejné trati, jako jezdci MČR.
Díky pořádajícímu AMK Dobřany mělo vyhodnocení odpovídající společenskou úroveň. Plný „Dřevák“ byl důkazem, že jezdci, pořadatelé i příznivci mají tento sport rádi. Jen škoda toho letošního počasí. Ukazuje se, že motoskijöring je stále zajímavým sportovním odvětvím.

Za promotéra byl přítomen Petr Kovář a Jari Kuri, jenž slavnostní vyhlášení mistrů provázeli svým komentářem. Petr Kovář v rozhovoru pro web Motorkari.cz uvedl: „Všichni jsme se shodli na tom, že se nedá nic dělat, letos to byl pouze jeden závod, ale už teď se těšíme na příští sezonu 2015, kde snad budou sněhové podmínky přijatelnější a o titulu mistra republiky rozhodne víc závodů.“

„V roce 2008 jsme třeba nejeli ani jeden podnik, protože sněhové podmínky byly tehdy absolutně nejhorší za celých šestnáct let, co děláme mistrovství republiky v motoskijöringu. Celkem dvakrát se o mistru republiky také rozhodlo pouze v jednom jediném podniku, takže letošní situace s jedním závodem je už potřetí v historii,“
dodal Petr Kovář.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist