Motoskijöring – výsledky víkendových závodů

Zlepšené sněhové podmínky konečně dovolily uspořádat letošní první dva závody MMČR v motoskijöringu „ORION-SHIVA KTM Cup 2012“. V sobotu se jelo poprvé na překrásné trati v obci Studené u Žamberka, neděle patřila nejznámější motoskijöringové trati v Klášterci nad Orlicí

Pořadatelům Nova Motocross Teamu Žamberk se ve spolupráci se sportovní organizací SK Studené podařilo na sobotu 28.1.2012 připravit rychlou trať s délkou 1 okruhu 700 metrů. Divácky atraktivní a přehledná trať byla výhodná hlavně pro diváky, kteří měli možnost zaparkovat nedaleko závodní tratě a využívat i bohaté občerstvení a další služby přímo ve sportovním areálu.

Už kvalifikační jízdy ukázaly, jak jsou na tom jednotlivé startující dvojice. Nejlépe si vedli loňští mistři Sládek s Čížkem, kteří vyhráli všechny své 4 jízdy. Ale zvláště v poslední jízdě je pořádně prohnali J.Mňuk s Langrem. Byla škoda, že pro obnovené zranění musel už z 1. jízdy odstoupit jeden z nejzkušenějších motoskijöringových závodníků Pavel Kunc.
Finálový závod „B“ ovládl domácí jezdec Jindřich Lux, který letos jezdí s Lukášem Hovadem, loni tak úspěšným lyžařem. Na rozdíl od kvalifikací, kdy v každé jízdě upadli, ve finále „B“ předvedli bezchybný výkon a zajistili si tak postup do finále „A“. Do finále „A“ dokázali ještě postoupit populární Jan Zářecký s Ivanem Morávkem na dvoudobé Hondě. Jan Zářecký je nejzkušenějším jezdcem z celého jezdeckého pole. Vždyť z dosud odjetých 89 mistrovských závodů od roku 1998 nechyběl na startu žádného z nich!!!

Ve finále „A“ potvrdili své výkony z kvalifikace loňští mistři Sládek s Čížkem. Podařil se jim perfektně start a pak už si po celý průběh finálové jízdy udržovali postavení na čele jezdeckého pole. Za nimi se dlouho drželi Hock s Bergerem a Roušavý s Marešem. Z hloubi 10-členného jezdeckého pole se postupně propracovali až na místo na stupních vítězů klášterečtí bratři Šrolerové. Tím, že získali 17 bodů za 2. místo, se dostali na čelo historické tabulky MČR v motoskijöringu a předstihli tak o 11 bodů legendárního Bohouše Svatoše.
Velký závod zajeli Lukáš Mohaupt se sajdkárkrosovým spolujezdcem Václavem Hotovým. Hned po startu upadli a závod začínali z posledního místa. Ale nevzdali se, nenápadnou jízdou postupovali vpřed a výsledkem bylo konečné 3. místo. Dařilo se i Roušavému s Marešem i Zářeckému s Morávkem. Naopak jízda vůbec nevyšla J.Mňukovi s Langrem, kteří jezdili tak dobře v kvalifikaci.

Celkové výsledky závodu:

1. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 10:59,06
2. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 11:02,47
3. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Profi Auto, Honda, 11:12,84
4. Michal Roušavý – Lukáš Mareš, Orion Team Litomyšl, Honda, 11:29,42
5. Jan Zářecký – Ivan Morávek, SMK Klášterec nad Orlicí, Honda, 11:38,79
6. Roman Skalka – Petr Vykoukal, SMK Klášterec nad Orlicí, Honda, 11:49,68
Následující den, v neděli 29.1. se jel další závod na trati v Klášterci nad Orlicí. 600 přihlížejících diváků vidělo jako den před tím ve Studeném zajímavé souboje našich nejlepších jezdců. Pořadatelé doplnili perfektně připravenou trať skokem, který byl určitě atraktivní pro diváky.

Kvalifikační jízdy ovládli Mohaupt s Hotovým, kteří své všechny 4 jízdy vyhráli a do finálové jízdy si tak mohli zvolit nejlepší startovní pozici. Takticky jezdili loňští mistři Sládek s Čížkem i domácí bratři Šrolerové. Obě tyto zkušené dvojice určitě kalkulovaly s tím, že se jedná o kvalifikaci, kde je důležitý postup z předních míst.

Vyvrcholením nedělního odpoledne byl určitě mistrovský finálový závod. Perfektní start se povedl překvapivě Luxovi s Hovadem. Za nimi jedoucí jezdci Mohaupt s Hotovým i Sládek s Čížkem se všemožně snažili se před ně dostat, ale Lux s Hovadem statečně odolávali jejich náporu. Zhruba v polovině závodu se na čelo dostali Mohaupt s Hotovým, ale Sládek s Čížkem je nakonec dokázali předjet. Místo na stupních vítězů zbylo i pro Jindru Luxe, pro kterého to bylo první umístění na stupních vítězů v mistrovství. Finálová závod určitě nevyšel podle představ domácím bratrům Šrolerům, kteří po kolizi ztratili hodně času a cílem projeli až na 9. pozici.


Celkové výsledky závodu:

1. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 12:16,01
2. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Profi Auto, Honda, 12:23,54
3. Jindřich Lux – Lukáš Hovad, SMK Klášterec nad Orlicí, KTM, 12:27,34
4. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team, Yamaha, 12:30,88
5. Roman Mňuk – Zdeněk Langer, Mňuk Motokros Team, Yamaha, 12:40,70
6. Roman Skalka – Petr Vykoukal, SMK Klášterec nad Orlicí, Honda, 12:54,91

Na čele seriálu jsou po dvou závodech Sládek s Čížkem se 40 body před Mohauptem s Hotovým (32 bodů) a bratři Šrolerové (24 bodů).
Klášterečtí pořadatelé připravili pro přihlížející diváky zajímavý doprovodný program, ve kterém se představili i další jezdci mimo rámec mistrovství. Ve finálové jízdě, která měla zajímavý průběh, se nakonec prosadili na stupně vítězů jezdci, kteří v minulosti jezdili úspěšně MČR. Závod vyhráli s přehledem Kavka se Sabotou, když Jiří Kavka je historicky dokonce prvním mistrem ČR v motoskijöringu. Titul získal jako lyžař s Pavlem Čiháčkem v roce 1998 na místní trati.
Na druhém místě skončili Martin Jerie s Rumlem, když jezdec jezdil MČR do roku 2007. Zajímavostí byla dvojice na 3. místě. Jako jezdec jel domácí Tomáš Krejsa, který patřil do roku 2006 do naší motoskijöringové špičky ( v roce 1999 vyhrál i jeden mistrovský závod). S Krejsou jel na lyžích Jiří Mencák, který jezdil na špičkové úrovni do roku 2010 jako motocyklista a dokázal vyhrát dokonce 6 mistrovských závodů. Vložený závod byl určitě návodem i pro další pořadatele, jak zkvalitnit své závody.

MMČR v motoskijöringu pokračuje příští víkend dvěma závody v Horním Městě u Rýmařova.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist