MČR motoskijöring 2023 – Závody v Dobřanech rozhodly o vítězi letošního ročníku

Mistrovství ČR „ORION-SHIVA KTM 2023“ pokračovalo hned další den na závodišti „U hradu“ v Dobřanech v Orlických horách. Závod se jel podruhé o Putovní pohár Josefa Švorce - bývalého závodníka a posléze i dobřanského organizátora všech motoristických akcí. Do Dobřan se jezdí návštěvníci rádi dívat na kvalitní závody. Důkazem toho bylo plné parkoviště u silnice. Byla škoda, že se výrazně oteplilo a dalo se očekávat, že poctivě připravená trať rozměkne a bude pro jezdce hodně těžká.

Zajímavý průběh měl už dopolední krátký volný trénink. Zdálo se, že trať příliš nesvědčila agresívnímu stylu lotyšských hostů, kteří s ní měli problémy, hlavně s posledním výjezdem. Celkem 33 jezdců v Orlickém poháru odjelo první sérii kvalifikačních jízd už na konci dopoledního programu závodu. Kvalifikaci nejlépe zvládli Rubeš s Bělouškem, když vyhráli všechny 3 své rozjížďky. Favorizovaní Kavka se Sabotou (2.,1.,1.) a Vídenský s Grežem (2.,1.,2.) se samozřejmě nechtěli nechat zahanbit. Postoupili bez problémů do finále. Po 2 sériích jízd museli pořadatelé upravit trať, protože obleva se podepsala na stavu trati. Navíc se závodiště asi na půl hodiny zahalilo do mlhy. Po úpravě bylo na trati méně rozbředlého sněhu, a trať byla lépe sjízdná i pro slabší posádky.

Finále „B“ Orlického poháru mělo na startu posádky, které byly v kvalifikaci na 9. - 20. místě. První 2 kola vedli překvapivě nováčci seriálu Fraňo s Jánským. Pak se ale propadli hodně dozadu. Pro 2 postupová místa si tak dojeli Valda s Pokorným a Tomáš Krejsa s Jaroslavem Brůnou (vítězové OP z roku 2014).

A pak už následovalo hlavní finále o letošní poslední body. Ve velkém stylu jeli jihočeští závodníci Janů s Kopeckým. První 4 kola byli stále na špici jezdeckého pole, v předposledním kole je sice předjeli Kavka se Sabotou. Ale cílem projeli nejlépe Jihočeši, pro které to byl určitě nejvěštší úspěch v motoskijöringu. Na stupně vítězů s nimi vystoupili letohradští Valda s Pokorným a Vídenský s Grežem. Kavka se Sabotou závěr nezvládli a dojeli i s pádem za cílem na 5. místě.

Výsledky 2. závodu Orlického poháru:

1. Martin Janů – Jan Kopecký, Mladá Vožice, Husqvarna 250 2T, 6:22,34
2. Tomáš Valda – Ondřej Pokorný, AMK Letohrad, Husqvarna 504 4T, 6:23,57
3. Jakub Vídenský – Jiří Grežo, Klub Bačateam v AČR, KTM 300 2T, 6:37,46
4. Lukáš Pišl – Adam Poul, Javornice, Yamaha 450 4T, 6:38,98
5. Jiří Kavka – Pavel Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí, TM 300 2T, 6:47,23
6. Adam Stránský – Adéla Beránková, SKS Studené, KTM 300 2T, 6:53,59

op-3-kvalifikace-z2.pdf
op-4-celkem-z2.pdf
op-5-serial-z2.pdf

A jak dopadl seriál celkově? Po sečtení bonusových bodů z kvalifikace a z finálových jízd Orlický pohár 2023 získali zaslouženě klášterečtí Kavka se Sabotou s 36 body. Pro ně to byl už 4. Orlický pohár. Za nimi byli Vídenský – Grežo (32 bodů), Přibyla – Šilhavý (28 bodů), Janů s Kopeckým (27 bodů), Pišl s Poulem (22 bodů) a Stránský s Beránkovou (21 bodů). V jezdeckém poli se zvýšil podíl dvoutaktních motocyklů. Mezi prvními 6 byli 4 jezdci na dvoutaktech.

Do hlavního závodu se pořadatelům přihlásilo 36 jezdců (stejně jako den před tím v Klášterci). Už kvalifikační jízdy byly pro tisícovku přihlížejících diváků zajímavé. Díky teplému počasí se trať stávala obtížnější. Ale bylo vidět, že byli na startu opravdoví borci, pro které to většinou nebyl problém. Po 2 sériích jízd se zdálo, že se bude opakovat situace z Klášterce. Dvakrát vyhráli loňští mistři Dvořáček s Mandysem a Lotyši Eikmanis s Kalejsem. Ale v 9. jízdě měli Dvořáček s Mandysem kolizi hned po startu a museli se pracně dostávat dopředu. Jeli skvěle a byli v cíli 4. Ale na vítězství v kvalifikaci to pochopitelně nestačilo.

Eikmanis s Kalejsem také v poslední sérii jízd nezvítězili. Jízda totiž vyšla nejúspěšnějšímu jezdci historie motoskijöringu Patriku Šrolerovi. Zdálo se, že s novým lyžařem Martinem Kavkou se jim začínalo konečně dařit. Ale jejich vítězství jim stačilo na finále „B“. Kvalifikaci nakonec vyhráli jiní Lotyši – Silinš s Čalpou (2.+1.+1.) před svými krajany Eikmanisem s Kalejsem (1.+1.+2.). Dvořáček s Mandysem tak byli 3. (1.+1.+4.).

Finále „B“ MČR opět ukázalo, jak je motoskijöring krásný ale zároveň nevyzpytatelný. Radost svým příznivcům udělali Kylar s Majvaldem z kombinovaného týmu Orion-Racing Team/AMK Letohrad. V kvalifikaci byli až 20. a tak postupovali vlastně z posledního místa. Ale tato jízda jim vyšla. Už od startu se usadili na špici a nikdo ze soupeřů je nedokázal předjet. S nimi postoupili Lotyši Avens – Avens. Dobře jeli i další Lotyši Zolmanis – Neško i naši Zářecký s Kavkou, ale na postup jim to nestačilo.

Ve finále se očekával velký boj mezi domácími Dvořáčkem s Mandysem s dalšími výbornými jezdci. Do finále se tentokrát dostali dokonce 4 jezdci z Lotyšska. Naši mladí jezdci ukázali hned po startu, že chtějí mít na krásném putovním poháru i letos vizitku se svými jmény. Nasadili fantastické tempo a usadili se na špici 10-členného jezdeckého pole. Za nimi jezdili Víťa Marek s Vondruškou a Lotyši Silinš s Čalpou. Pak měli kolizi a z bojů o stupně vítězů byli vyřazeni. Silinš s Čalpou se přibližovali k Dvořáčkovi s Mandysem. Ale Ti si nenechali prvenství nikým vzít a ukázali, že jejich loňský mistrovský titul byl zasloužený.

Nádherně jeli i Podzimek s Fendrychem z Bača Teamu. Dokonce bojovali s favorizovanými Lotyši Silinšem s Čalpou o 2. místo. A když Lotyši nezvládli závěr závodu, vystoupili Podzimek s Fendrychem na své první stupně vítězů v MČR . Ve velkém stylu zajeli Kylar s Majvaldem, kteří zajeli velice dobře a navázali tak na výkon v B-finále. V posledním kole se dokonce dostali před Lotyše a získali také první pódium v MČR. Finále tentokrát vůbec nevyšlo Luxovi s Fiedlerem, kteří byli v Klášterci 3.

Výsledky 2. závodu MČR:

1. Pavel Dvořáček – Daniel Mandys, MTX Racing Team, Yamaha 450 4T, 8:07,47
2. Josef Podzimek – Jaroslav Fendrych, Klub Bačateam v AČR, Beta 300 2T, 8:09,73
3. František Kylar – Tadeáš Majvald, Orion-Racing/AMK Letohrad, Husqvarna 501 4T, 8:25,92
4. Edgars Silinš – Sandis Čalpa, Lotyšsko-LaMSF, Husqvarna 350 4T, 8:28,15
5. Raivis Eikmanis – Kärlis Kalëis, Lotyšsko-LaMSF, Honda 450 4T, 8:38,11
6. Gatis Zundovskis – Viesturs Sturesteps, Lotyšsko-LaMSF, KTM 450 4T, 8:40,59
...
3-kvalifikace-z2.pdf
4-celkem-z2.pdf

 

Pak se už mohlo vyhlašovat a slavit. V místním „Dřeváku“ bylo i slavnostní vyhlášení celého seriálu MČR, kde mohli bodovat jen jezdci s naší licencí. Titul zaslouženě obhájili Dvořáček s Mandysem, kteří si vedli opravdu suverénně ve svých všech závodních jízdách.

Celkové pořadí MČR „ORION-SHIVA KTM 2023“:

1. Pavel Dvořáček – Daniel Mandys, MTX Racing Team, Yamaha 450 4T, 46 bodů
2. Josef Podzimek – Jaroslav Fendrych, Klub Bačateam v AČR, Beta 300 2T, 29 bodů
3. Vítězslav Marek–JaromírVondruška, Cermen KTM Racing Team, KTM 450 4T, 29 bodů
4.. Jindřich Lux – Vojtěch Fiedler, Gas Gas 300 2T, 27 bodů
5. Jan Zářecký – Petr Kavka, SMK Klášterec nad Orlicí, Honda 250 2T, 24 bodů
6. František Kylar – Tadeáš Majvald, Orion-Racing/AMK Letohrad, Husqvarna 501 4T, 21 bodů

5-serial-z2.pdf

O pořadí na 2. místě rozhodovalo při shodě bodů lepší umístění v posledním závodě. Když se podíváme do tabulky MČR, tak zjistíme, že v čele je stejná čtveřice jezdců jako loni, ale v jiném pořadí. Výsledek Podzimka s Fendrychem byl možná pro někoho překvapivý. Ale loni byli 5. a dokázali, že patří do naší špičky. Překvapil a zároveň potěšil své příznivce i Jan Zářecký, který jako jediný z jezdců odjel všechny mistrovské závody za 25let. A letos dosáhl historicky svého nejlepšího umístění v celé své kariéře, protože většinou byl v tabulce MČR kolem 10.-15. místa. A to v 54 letech.

Byla škoda, že se díky počasí mohly odjet pouze 2 závody. Ale oba měly velkou sportovní úroveň. A díky startu lotyšských jezdců měli diváci možnost vidět i další kvalitní jezdce. Díky patří pořadatelům z Klášterce i Dobřan, kteří dokázali i v dnešní nelehké době uspořádat krásné závody.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist