Víkendové MS v sidecarcrossu sledovalo na tři tisíce fanoušků

Kramolín, Česká republika (13.-14.5.2017) - Třetím podnikem pokračoval seriál Mistrovství světa v Sidecarcrossu tento víkend v Kramolíně u Nepomuka. V sobotu se jely kvalifikace, v neděli pak ty nejlepší posádky bojovaly o světové body. Mezi dvaapadesáti přihlášenými dvojicemi bylo i devět českých, mezi třicet nejrychlejších se nakonec kvalifikovaly čtyři. Závodu přihlíželo 3000 diváků a nebýt sobotní desetiminutové průtrže mračen, dalo by se říci, že i za optimálního počasí.

Pořadatel závodu AMK Nepomuk v AČR měl na tuto velkou sportovní akci vše řádně připraveno a v dobré kondici udržoval během celého víkendu v rámci možností i stav tratě. Jak byl s výsledkem podniku spokojen sám pořadatel, to nám po závodě prozradil předseda pořádající organizace Dan Krob: „Určitě to byl jeden z těch povedenějších podniků a potěšilo nás, že jsme ze strany jezdců zaznamenali velice kladné ohlasy. Při pátečním převzetí trati byly jen dvě drobné připomínky. Tyto kosmetické záležitosti byly ale vyřešeny ještě dříve, než si zástupci Jury obešli trať. Při závěrečném zasedání nás také potěšilo kladné hodnocení ze strany mezinárodní Jury. FIM ředitel podniku Ralf Piva z Venezuely prohlásil, že bude velice rád, když příští rok opět uvidí Kramolín v kalendáři MS“. To by si jistě přáli i všichni čeští fanoušci sidecarcrossu a čelem se k tomu naštěstí staví i zkušený pořadatel. „Trať jsme nechali zhomologovat na další tři roky. Máme však malé parkoviště závodních strojů, na tom budeme do budoucna muset hodně zapracovat. Také vznikly během víkendu vzhledem k celkem vyššímu počtu diváků problémy s cateringem. Napříště umístíme v areálu více stánků s občerstvením, aby se eliminovaly fronty,“ doplnil ještě potenciál pro zlepšení Daniel Krob.

Během sobotních kvalifikací výrazně zapršelo a v některých místech se trať stávala hůře sjízdnou. Především krátký, ale velmi příkrý výjezd na cílovou rovinku z levotočivé zatáčky dělal přeci jen těžším sidecarcrossovým speciálům i navzdory nemalým výkonům silných motorů problémy. Během kvalifikační jízdy skupiny B (jelo se se společným startem) zde měli problémy i bratři Tomáš a Ondřej Čermákové, kteří v tu chvíli už dojížděli s porouchanou převodovkou na třetí rychlostní stupeň bez možnosti řazení. Nakonec dojeli osmí, hned za nimi se kvalifikovali bratři Vít a Jakub Janouškovi a také Martin Vrátný s Radkem Vitoněm. V kvalifikační skupině A prošel sítem pouze jediný český tandem, a sice Tomáš Vejchoda Miroslavem Zatloukalem na devátém místě. Zbylých pět českých posádek pak ještě bojovalo v poslední šanci, bohužel však bezúspěšně…

V neděli se pak největší naděje vkládaly do bratří Čermáků, kteří figurovali po dvou závodech MS na pěkném osmém místě. V první jízdě podali heroický výkon, když se jim podařilo parádně odstartovat z druhé řady a ve druhém kole už za obrovského jásotu diváků figurovali na třetím místě. České vlaky podél tratě a nápisy „Čermáci na bednu!“ vybičovaly kluky k výbornému výkonu, ale v polovině jízdy se přeci jen neubránili velkému tlaku dvou špičkových zahraničních posádek z popředí seriálu MS a cílem nakonec projeli jako pátí. To jim pomohlo dostat se na průběžnou šestou příčku seriálu. Ve druhé jízdě však klukům už tolik nevyšel start, navíc je pak v polovině jízdy postihla i kolize se soupeřem. Čermáci ale bojovali ze všech sil a v cíli z toho bylo nakonec ještě třinácté místo.

A jak viděla kramolínské klání nejlepší česká posádka bratří Čermáků? „Čekali jsme pravda trochu lepší celkový výsledek, ale s výkonem v první jízdě jsme spokojeni byli. Trochu jsme ztráceli ve výjezdech, kde nebyl k dispozici úplně optimální výkon motoru, ale na tom se chystáme do budoucna zapracovat. Ve druhé jízdě se pak vyskytlo hned několik problémů. Původně jsme si chtěli opět stoupnout do druhé řady za nejrychlejší kvalifikovanou posádku Bax – Musset, ale protože do závodu nenastoupila jedna dvojice z první kvalifikované patnáctky, museli jsme jít povinně do první řady, ale tam bylo volno už jen zcela vlevo, odkud je to do první zatáčky nejdál a ani povrch tam není ideální. Odtud se nám start už tak dobře nepovedl, soupeři nás v první zatáčce vyvezli do vnějšku zatáčky, navíc jsem hned v prvním výjezdu dostal kamenem do brýlí a utrhlo se mi převíjení. Brýle jsem si pak sice v pitline vyměnil za nové, ale další rána kamenem mi pak ještě ulomila kšilt na helmě, který se mi otočil nahoru, což pak bylo při jízdě trochu nepříjemné … .“

To ale nebylo bohužel ještě všechno. Bratři Čermákové sice navzdory potížím bojovali jako lvi, ale v sedmém kole přišel další problém. „V jedné zatáčce v horní části tratě si to posádka před námi v koleji ´zašlápla´, my do nich narazili a než jsme byli schopni pokračovat dále v jízdě, ztratili jsme devět míst a rázem se ocitli mimo bodované pozice. Nastala stíhací jízda a do cílového praporu jsme se stihli ještě probojovat alespoň na třináctou příčku. Trať už ale byla hodně rozbitá, byly vyjeté hluboké koleje a v profilu tratě se objevovalo čím dále více kamenů, to už v Kramolíně dlouho nepamatuji. Nicméně závod je za námi, průběžně jsme v seriálu MS na sedmém místě a před námi je ještě jedenáct závodů, takže se nyní budeme soustředit na ně,“ uzavírá Tomáš Čermák.

V první jízdě se ještě podařilo získat první světový bod bratrům Janouškům (20. místo). Další dvě posádky na světové body bohužel nedosáhly. Vejchoda se Zatloukalem měli v první jízdě karambol na bodované pozici a zpět na body se již nedostali, ve druhé jízdě jim pro změnu odešla spojka. Vrátný s Vitoněm měli také smůlu, především zpočátku druhé jízdy figurovali na bodovaných pozicích, pak ale měli také kolizi se soupeřem, poté jim navíc ještě upadl chladič, a tak jízdu také nedokončili … .

Celkovými vítězi třetího závodu MS se v Kramolíně stali Nizozemec Etienne Bax s Francouzem Nicolasem Mussetem. O jejich celkovém vítězství rozhodla až druhá jízda, kterou vyhráli před svými největšími rivaly – nizozemskou posádkou a desetinásobným mistrem světa Danielem Willemsenem se spolujezdcem Robbie Baxem. Bax s Mussetem si tak udrželi červenou tabulku lídra seriálu MS. Třetí v Kramolíně spolehlivě skončila smíšená francouzsko-lotyšká posádka Valentin GiraudElvijs Mucenieks. Tyto tři posádky byly v rámci GP České Republiky jasně nejrychlejší a nikdo jiný ze zbytku startovního pole na ně neměl.

Ve vloženém závodě veteránských sidecar nechyběli legendární Švýcaři – čtyřnásobný mistr světa Hansi BächtoldDanielem Köppli a skvělá česká posádka Josef PetákPetrem Lundákem, kteří sice během aktivní kariéry bývali vždy soupeři, ale pak se dali dohromady a dělají českým barvám dlouhodobě čest v závodech veteránů. Nakonec skončili coby nejlepší česká posádka třetí za zmíněnou švýcarskou dvojící, která měla v sobotním volném tréninku nepříjemný pád, po kterém si spolujezdec Köppli musel nechtěně odskočit na RTG krční páteře do plzeňské nemocnice, ale v neděli na startu nechyběl. Nejlepší mezi historickými sidecary byl nakonec v nedělním závodě německo-švýcarský tandem Dietmar SchmidBruno Kälinem (ještě předloni spolujezdec legendárního Václava Rozehnala během zranění Marka Rozehnala v seriálu MS) s litrovou yamahou, kteří vyhráli obě jízdy. Za pozornost stojí, že se mezi veterány v sajdkáře objevily i dvě dámy – Němka Veronika Reimann a Češka Markéta Boubínová.

Dalším vloženým závodem byla třída motocross Classic do roku výroby 1975. České stroje ČZ, JAWA a ESO byly v rukou převážně českých jezdců. Hezké souboje na čele předváděli úspěšní čeští reprezentanti v závodech ME Classic David Říha, který si v obou jízdách vždy až v závěru jízdy vychutnal svého největšího soupeře Karla Mitvalského. S drobnou ztrátou za vedoucí dvojicí dojel dvakrát třetí Pavel Janda (všichni ČZ380). Mezi zvlášť bodovanými stroji do roku výroby 1965 pak se svou ČZ360 suverénně vyhrál Vítězslav Branda.

Závodní víkend zhodnotil také předseda Výkonného výboru Svazu motokrosu AČR (pod který sidecarcross spadá) a bývalý reprezentant v této disciplíně Přemysl Hájek: „Kramolín byl letos velmi nekompromisní. Počasí na kvalifikace připravilo náročné podmínky, přesto se čtyři české posádky dokázaly dostat přímo z kvalifikací do nedělního finále. Čermákové potvrdili roli české jedničky a první světový bod si letos připsali i bratři Janouškové. Dvě další české posádky Vrátný-Vitoň a Vejchoda-Zatloukal bohužel bojovaly s technickými problémy. Opět se tedy českých posádek držela spíše smůla, to je ale snad prokletí domácích Grand Prix. Po organizační stránce se ale závody povedly výborně, za což patří pořadateli velké poděkování…!“

Čtvrtý závodem pokračuje MS v sidecarcrossu 4. června ve francouzském Chaumontu. Budeme držet českým reprezentačním posádkám palce!

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist