Petr Kovář o motokrosovém MS v Šenkvici

Tak a máme již opět po motokrosové sezoně v mistrovství světa kubatury MX3 pro rok 2013. Ve slovenské Šenkvici se také ještě bojovalo o prvenství ve třídě žen. Místní motokrosový klub M-CROSS Šenkvice v čele s panem Novákem připravili pěknou dráhu, opět zase něco vylepšili a hlavně pořadatelům vyšlo i počasí.

Diváků rozhodně letos dorazilo v neděli více, než tomu bylo loni, kdy v místním areálu bylo pekelné vedro. Závodníků ve skupině MX3 dorazilo ještě více než v Pacově, ale nutno podotknou, že zase velkou část tvořili naši a Slováci. Navíc někteří domácí borci byli hodně pomalí a na skocích některé pasáže neproskakovali, zato Francouz F. Richier se v tom opět vyžíval a jako jeden z mála dával vlny stylem tři a jeden hrb. Bylo to úžasné, ale zároveň velice nebezpečné, právě z ohledem na ty pomalé jezdce, kdy francouzský rychlík jim poměrně brzo dával celé kolo.

Ale podívejme se na samotné závody. První rundu zdramatizoval jezdec s červenou tabulkou Slovinec Klemen Gerčar z českého týmu UFO Racing, který upadl hned v první zatáčce po startu. Zatímco dva další aktéři pádu byli v rukou zdravotníků, tak Slovinec okamžitě drapl motorku a začal stíhat své soupeře. Po velké stíhačce nakonec Klemen bral v cíli sedmé místo, Martin Michek z družstva RSC BUKSA/ADOS KTM měl plné ruce práce se Smolou, ale nakonec to přece jenom dal a šachovnici viděl jako druhý, když z vítězství se radoval obhájce titulu Rakušan M. Walkner. Smolařem první jízdy byl určitě vítěz z Pacova Francouz Richier, který hned v úvodu zajel do depa a na trať se již nevrátil.

Druhá rozjížďka byla již v podání Francouze, který získal holeshot a všem soupeřům postupně se Smolou ujížděli. Oba nasadili opravdu vysoké tempo a cílem prolétli s velkým náskokem. Ovšem všechny diváky zajímal souboj mezi Gerčarem a Michkem. Po startu byl na tom lépe Slovinec a moc dobře věděl že k dobru má pět bodíků. Martin to věděl pochopitelně také a snažil se jít dopředu. Tito dva borci se několikrát i tvrdě předjeli, diváci povstali na stráních a netrpělivě sledovali jak dopadne tento souboj. Ke konci závodu se znovu dostal Gerčar před Martina, definitivně zabral a Martin na to již nestačil zareagovat. Byl to opravdu boj na férovku o titul, Slovinec si to v druhé rundě lišácky ohlídal a v cíli propukly velké ovace slovinských příznivců. Na stupních vítězů byl Gerčar v neskutečné euforii, při vyhlášení nového mistra světa a svým věrným fanouškům zahrál dokonce na harmonice několik skladeb. Bylo to velice dojemné, všichni co jsme to viděli a slyšeli, tak jsme čuměli jak umí Gerčar nejenom na motorce, tak i na harmonice. Martin Michek byl v prostoru vyhlášení přirozeně zklamán, ale sportovně podal Slovinci ruku a musel uznat kvality lepšího soupeře. Bronzovou medaili tak dostal od promotéra loňský šampion Walkner a i on určitě letos přemýšlel o lepším umístění.
Jinak vlastní závod v Šenkvici ovládl poprvé v kariéře po součtu jízd Ferry Smola z týmu Orion-RS Petrol KTM, když dojel třetí a druhý. Na stupních vítězů ho ještě doprovodil šéf stáje RS Petrol Luboš Strejček, který ho doprovází věrně na všech závodech mistrovství, společně s fanoušky si to užili a areálem na počest vítěze GP zazněla Česká státní hymna.

Z dalších českých zástupců na sebe upozornil také Péťa Bartoš celkovým devátým místem, nestárnoucí Žerava byl desátý, 11tý skončil Čepelák, 12tý Michalec, 15tý Kovář, nejlepší slovenský výsledek vybojoval Tomáš Šimko, když bral šestnáctou pozici.

Na závěr také nutno se zmínit o ženách, spíše dívkách. Na titul již po druhé dosáhla Chiara Fontanesi z Itálie, i když tu měla potíže s kotníkem, protože v týdnu na tréninku si ho poranila. Nakonec to zvládla a celkově druhé místo ji v pohodě stačilo k titulu. Z našich dívek bojovala nejlépe podle předpokladu Lucka Simonová, když skončila celkově jako čtrnáctá, dvě příčky za ní dojela Tereza Hromková. Ve světovém seriálu tak Simonová obsadila 17. příčku se ziskem 54 bodů a historicky tak překonala Češku Bártovou, která v roce 2010 byla devatenáctá s počtem 46 bodíků.

Co bude dál s kubaturou MX3 se uvidí, víme dobře, že se má rušit, také to znovu zaznělo v Šenkvicích, kdy to hlásili i zástupci pořádající agentury Youthstream, ale také se zde proslýchalo, že se sepisují různé petice na zachování MS trojek, jak od pořadatelů, týmů, ale i samotných jezdců. Tak uvidíme jak to vše nakonec dopadne, poslední slovo bude mít zřejmě pan Luongo a ten se trápit rozhodně s touto umírající třídou nebude, leda, že by závodníkům přihodil nějaké peníze za umístění, ale to on určitě nepřipustí, raději ji zruší.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist