MS Side už o nadcházejícím víkendu v Kramolíně

Kramolín u Nepomuka bude již tento víkend, 7. - 8. května 2016, hostit světovou sidecarcrossovou elitu v rámci druhého závodu jedenáctidílného seriálu Mistrovství světa. Tradičním pořadatelem sidecarcrossové FIM Grand Prix ČR je AMK Nepomuk v AČR, klub s úctyhodnou sedmdesátiletou tradicí.

Kapitoly článku

Kromě potřebného know how je k uspořádání takovéto velké akce nutná též soustavná práce kolem příprav závodu, nezbytné jsou i nemalé finanční nároky na takovýto podnik. Pod pokličku organizačního kolotoče nám nechal nahlédnout předseda pořádající organizace Daniel Krob. „Kromě prořezu křovin v dolní části tratě, zvětšení pitline, navážení zeminy a dalších přípravných prací jsme se též museli poměrně složitě zabývat splněním všech požadavků Medical code, tedy řádu zdravotního zajištění, který vydává FIM. Pro letošní rok je totiž nový a byly v něm smíchány silniční závody, motokros i Side, takže vzniklo hned několik komplikací. Navíc byl Medical code 2016 oproti tomu loňskému dosti zpřísněn.“

Pořádat závod MS rozhodně vyžaduje též finanční náročnost. „Celkový rozpočet závodu je zhruba 1.100.000Kč. Jezdci MS Side neplatí žádný vklad. Každá z dvaatřiceti kvalifikovaných posádek ale dostane 500 Euro a za každou rozjížďku MS jsou navíc vyplaceny „prize money“ ve výši 2000 Euro. Celkem tedy vyplatíme 20.000 EUR. Povolovací poplatek FIM činí 70.000Kč, řádově v několika desetitisících se též pohybují částky za úpravu trati a například jenom zdravotnické zabezpečení závodu přijde na 120.000Kč. Kolem 140.000Kč je vyplaceno pořadatelskému sboru a oficiálním činovníkům“ vypočítává Daniel Krob. „Za vším je samozřejmě i spousta hodin administrativní práce a mnoho odpracovaných hodin na závodišti v rámci příprav závodu. To však v podstatě ani do celkových nákladů započítat nelze,“ děkuje touto cestou předseda všem členům pořádajícího klubu za aktivní přístup.

Letošní seriál MS SIDE odstartoval v holandském Oss v neděli 10. dubna na pískové trati. Ve vedení seriálu se usadila belgicko-lotyšská posádka Adrieanssen - Daiders před nizozemským matadorem a historicky nejúspěšnějším jezdcem MS Side Willemsenem se spolujezdcem Beunkem. Z nejlepších posádek budeme moci v Kramolíně sledovat například i umění Holanďana Etienna Baxe, úřadujícího mistra světa, kterému letos dělá „mitfáru“ jeho bratr Robbie.

Každý sidecarcrossový fanoušek jistě zaznamenal loňské velkolepé ukončení bohaté kariéry legendární severomoravské posádky bratří Rozehnalů. Tento fyzicky hodně náročný sport má však v ČR naštěstí hned několik dalších reprezentantů, kteří jsou schopni sbírat světové body! Například bratři Tomáš a Ondřej Čermákové zaznamenali na prvním letošním závodě MS úspěch v podobě sedmého místa. „Kramolín je velmi rychlá a náročná trať jak pro jezdce, tak i pro motory, především kvůli dlouhému výjezdu ze spodní části tratě. Upřímně řečeno mi spíše vyhovují techničtější tratě, ale Kramolín bereme jako domácí podnik a pochopitelně se budeme snažit o co nejlepší výsledek!“ informuje Tomáš Čermák.

Nemalé ambice mají také Lukáš ČernýRadkem Musilem. Z MS už mají zkušeností dost a výhodu domácího prostředí budou chtít pochopitelně náležitě zúročit. „Kramolínská trať se nám líbí, její rychlý profil taktéž. Je přehledná a hlavně fanoušci jsou vidět i slyšet doslova na každém úseku. Do Kramolína jsme se nijak zvlášť nepřipravovali, bereme tento závod stejně jako každý jiný podnik MS. Rádi bychom bojovali o TOP 10, ale bude to určitě hodně těžké. Doufám, že se nám opět povedou starty, jako na předchozích závodech. Pokud ano, věříme, že se za podpory českých fanoušků udržíme co nejvíce vepředu!“ zve příznivce tohoto adrenalinového sportu do Kramolína Lukáš Černý.

Na startu se v Kramolíně mezi šestapadesáti přihlášenými posádkami objeví celkem devět českých dvojic. Proto bude velmi zajímavá již sobotní kvalifikace. Dalšími aspiranty na světové body by měli být například bratři Vejchodové, Diblík Gáborem a Pudlo Hotovým, překvapit však mohou i další posádky.

Doplňkově se o víkendovém programu v Kramolíně představí motokrosoví veteráni na strojích z 60. a 70. let a tradičně bude též na programu závod veteránských sidecar, kde budou moci diváci vidět například několikanásobného mistra světa, letos šedesátiletého Hansi Bächtolda ze Švýcarska se spolujezdcem Danielem Köppli. Na startu této kategorie se objeví i mnoho českých sidecarcrossových legend na dobových strojích.

Informace k Časovému harmonogramu:

Během pátku 6.5. 2016 budou probíhat administrativní a technické přejímky, kontrola okruhu, atd. Pro diváky začne program až v sobotu 7.5. 2016, kdy na dráhu jako první najedou v 10:00 hod. jezdci MS SIDE. Volné tréninky a kvalifikační závody budou pak probíhat po celý sobotní program, ve 13:55 se představí už i jezdci veteránských sidecar (motokrosoví veteráni se poprvé na trati objeví až v neděli). Nedělní program (8.5.2016) začíná v 8:45 volným tréninkem MS sidecar. Slavnostní zahájení a představení týmů je naplánováno na 11:15 hod., první jízda o světové body Side odstartuje ve 13:15 hod. Vyhlášení nejlepších posádek a jezdců všech kategorií bude v nedělním programu na pořadu kolem 17. hodiny.

Informace o vstupném:

DOSPĚLÍ / ADULT:
Sobota / Saturday: 100 Kč / 4 €
Neděle / Sunday: 350 Kč / 17 €
Sobota + Neděle / Saturday + Sunday: 400 Kč / 22 €
DĚTI / CHILD (7 – 15 let / years):
Sobota / Saturday: 50 Kč / 2 €
Neděle / Sunday: 100 Kč / 4 €
Sobota + Neděle / Saturday + Sunday: 125 Kč / 5 €
Volný vstup dítě 0 – 6 let / Free entry child 0 – 6 years

Parkování / Parking:

Poplatek za parkování na 1 den / Parking Fee for one day: 50 Kč / 2 €
Poplatek za víkendové táboření za vozidlo / Weekend camping (Fee for the car): 300 Kč / 12 €

Program / Programme: 25 Kč / 1 €

Počasí má být o tomto víkendu závodům přívětivé a tak neváhejte a přijeďte se do Kramolína podívat na špičkové výkony motoristických sportovců a podpořit české sidecarcrossové reprezentanty!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist