Villopoto udeřil v Thajsku, má pole position

Devítinásobnému mistru AMA Ryanu Villopotovi netrvalo dlouho, než předvedl, co skutečně umí. Tovární jezdec Kawasaki vyhrál kvalifikační závod na Velkou cenu Thajska, druhý podnik motokrosového mistrovství světa. Villopoto získal své první pole position poté, co o víc než půl minuty porazil Belgičana Clementa Desalla na tovární Suzuki. Třídě MX2 opět dominoval Nizozemec Jeffrey Herlings z týmu Red Bull KTM Factory Racing.

Američan Villopoto v prvním závodě letošního šampionátu ještě tápal a obsadil celkově až sedmé místo. V Kataru byl jedním z mála jezdců, kteří vůbec neznali tamní trať v areálu silničářského okruhu Losail. V Thajsku tato nevýhoda padla, protože trať v Nakhonchaisri je zcela nová a neznal ji nikdo. Možná že právě to Villopotovi nejvíce pomohlo. Od začátku dne startovnímu poli třídy MXGP kraloval, ve volném tréninku byl nejrychlejší před Francouzem Romainem Febvrem (Husqvarna), v měřené kvalifikaci pak těsně druhý za Belgičanem Desallem. Jelo se na 1500 metrů dlouhé trati, na středně tvrdém až tvrdém povrchu, v pálicím slunci a za tropických teplot 36 stupňů. 
Ryan Villopoto skvěle odstartoval i do kvalifikačního závodu, nejkratší možnou stopou se protáhl první zatáčkou a získal tak holeshot. Pak už neslevil a po chvilce nechal zbytek konkurence daleko za sebou. Vyhrál časem 23:41.909 min. a odborníci se shodli, že šlo o jedno z nejpřesvědčivějších vítězství v kvalifikačním závodě MS třídy MXGP za poslední roky. Také za Američanem bylo brzy jasné ve věci druhého místa, které hned od prvního kola získal Desalle. Belgičan jel chladnokrevně a takticky, přitom dostatečně rychle a neustále si udržoval dostatečný odstup od skupiny, která divoce bojovala o třetí místo. To nejprve držel nováček v týmu Red Bull KTM Factory Racing Tommy Searle. Brit se nejprve řezal se svým týmovým kolegou Belgičanem Kenem De Dyckerem, pak se k nim ještě přidal vítěz úvodní Velké ceny Němec Max Nagl z týmu Red Bull IceOne Husqvarna Factory Racing. Searle pak z této skupiny po havárii odpadl a do cíle přijel jako desátý, dopředu se ale začal propracovávat Francouz Gautier Paulin na tovární Hondě a postupem času se dostal až na třetí příčku. Nagl v závěru lehce zvolnil a dojel šest sekund za Paulinem, De Dycker už měl na vítěze propastnou ztrátu přes 50 sekund. Úspěch Kawasaki dovršil šestým místem exmistr světa Tyla Rattray z Jižní Afriky, který tak propadl v Kataru. Osminásobný mistr světa  a obhájce titulu z loňska Ital Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory Racing)  havaroval v první zatáčce a přes veškerou snahu z jeho fantastické stíhačky nebylo v cíli lepší než osmé místo.
Nizozemský dvojnásobný mistr světa dvěstěpadesátek Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing) tentokrát nebyl tak suverénní, jak jsme zvyklí. Nizozemec zajel ve volném tréninku druhý nejrychlejší čas za obhájcem titulu Francouzem Jordi  Tixierem (Kawasaki), v kvaldě byl dokonce až pátý, když vyhrál Lotyš a od letoška Herlingsův týmový kolega Pauls Jonass. Když ale spadly startovní brány do kvalifikačního závodu třídy MX2, byl to zase starý dobrý Bullet. Získal holeshot před Paulsem Jonassem, Švýcarem Jeremy Seewerem (Rockstar Energy Suzuki Europe) a Slovincem Tim Gajserem (Honda Gariboldi) a pak v pohodě kontroloval celý závod. Za ním ve třetím kole havaroval Seewer, což pomohlo KTM k double, protože druhé místo získal Jonass. Za třetího v cíli Gajsera se zařadilo duo jezdců stáje Monster Energy Kawasaki Racing Team ve složení Dylan Ferrandis a Jordi Tixier (oba Francie).
 

Výsledky z Thajska

Kvalifikační závod MXGP:
 
1. Ryan Villopoto (USA, Kawasaki), 23:41.909; 2. Clement Desalle (BEL, Suzuki), +0:33.419; 3. Gautier Paulin (FRA, Honda), +0:39.764; 4. Maximilian Nagl (GER, Husqvarna), +0:45.150; 5. Ken de Dycker (BEL, KTM), +0:53.571; 6. Tyla Rattray (RSA, Kawasaki), +0:57.761; 7. David Philippaerts (ITA, Yamaha), +1:03.839; 8. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +1:08.477; 9. Steven Frossard (FRA, KTM), +1:13.457; 10. Tommy Searle (GBR, KTM), +1:14.376

Kvalifikační závod MX2: 

1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 24:22.323; 2. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:15.751; 3. Tim Gajser (SLO, Honda), +0:17.694; 4. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), +0:28.623; 5. Jordi Tixier (FRA, Kawasaki), +0:31.415; 6. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:35.128; 7. Benoit Paturel (FRA, Yamaha), +0:40.125; 8. Julien Lieber (BEL, Yamaha), +0:46.505; 9. Mel Pocock (GBR, Kawasaki), +0:56.238; 10. Brian Bogers (NED, KTM), +1:01.487

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist