Velká cena Lotyšska bez domácí hvězdy Jonasse

Velké zklamání v Lotyšsku! Tamní největší motokrosová hvězda, bývalý mistr světa dvěstěpadesátek Pauls Jonass, se nezúčastní Velké ceny v Kegumsu, která se jede už tento víkend 4. června. Jezdec týmu Standing Construct Honda  má za sebou operaci pravé ruky a na motorce se jen tak brzy nesveze.
 

Jonass utrpěl zranění během sobotního měřeného tréninku na Grand Prix Francie ve Villars Sous Ecot. Po pádu se vrátil do depa se silně oteklým palcem. Po ošetření to ještě zkusil, ale nakonec musel kvůli velkým bolestem ze závodu odstoupit. Vrátil se do Belgie, aby se poradil s odborníkem, a po dalším vyšetření se podrobil ve čtvrtek 25. května na klinice v Herentalsu operaci natrženého vazu. Proto vynechá svou domácí Grand Prix, aktualizace jeho léčebného plánu a datum potenciálního návratu k závodění budou zveřejněny v nejbližších dnech. Šestadvacetïletý Jonass má na svém kontě hned tři světové tituly: ve třídě 85 ccm (2011), ve třídě 125 ccm (2013) a ve třídě MX2 (2017). Nyní už jezdí třídu MXGP, nejvíc se mu dařilo na úvod v Argentině, kde i s kvalifikačním závodem bral 36 světových bodů. Později se ale zranil poprvé, nyní tedy už bude v letošním seriálu absentovat podruhé.

Jak se dalo předpokládat, do Lotyšska nepocestuje ani stále vedoucí muž dvěstěpadesátek Belgičan Jago Geerts. Jezdec tovární Yamahy havaroval v sobotu už v 1. kole kvalifikačního závodu ve Francii. Jezdec byl ještě u trati prohlédnut lékařským týmem, měl bolesti, ale do depa došel po svých. V medical centru jezdci diagnostikovali zlomeninu zápěstí levé ruky a Geerts okamžitě putoval domů do Belgie na další vyšetření ke specialistům. Operoval ho slavný Dr. Joris Duerinkx 24. května v Genku, Geerts vyhrál šest letošních Velkých cen, ale jeho náskok v čele průběžné klasifikace dvěstěpadesátek, který byl před Francií velmi slušných 47 bodů, se po závodě zmenšil na jediný bod.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist