Tři nové Grand Prix pro rok 2014

Motokrosové mistrovství světa je zřejmě na vzestupu, příští rok totiž přibudou v kalendáři tříd MX1 a MX2 tři nové Velké ceny. Jezdci se kromě již na známých tratích svezou také na Ukrajině, v Mexiku a jedna Grand Prix přibude i Brazílii.

Prezident promotérské organizace Youthstream Giuseppe Luongo oznámil, že spolu s prezidentem FIM Vitem Ippolitem podepsali tříletou smlouvu na pořádání motokrosového MS na Ukrajině se zástupci regionu Doněck a starostou města Dimitrova Ruslanem Trebuškinem. Tamní trať byla nedávno kompletně renovována kvůli závodům již zaniklého seriálu MX3 a po dalších úpravách bude připravena hostit výkvět světového motokrosu. Doněcký region je situován na jihovýchodě Ukrajiny a je nejlidnatějším v zemi se 4,5 milionem obyvatel. Je velice průmyslový a vyprodukuje jednu pětinu hrubého domácího produktu Ukrajiny. Dimitrov leží v samotném srdci oblasti a nedávno oslavil výročí 100 let od svého založení. Motosporty tady mají velkou tradici a motokrosový areál zde byl vybudován v roce 1997 za vlády známého politika Viktora Janukoviče, když tam byl guvernérem.
Motokrosové mistrovství světa se rovněž vrací do Mexika a to díky nové smlouvě se světoznámou společností RallyMex SportEvents, která organizovala například seriál FIM Enduro World Championship, Šestidenní nebo mistrovství světa rallye a mnoho národních šampionátů. Mexická Grand Prix se pojede Léonu, největším městě státu Guanajuato. Pro stát Guanajuato rozhodl fakt, že má velmi dobře vybudovanou síť silnic a dálnic a kvalitní letecké spojení s celým Mexikem a Spojenými státy. León je největším městem regionu se 1,6milionovou populací. Motokrosoví pohlaváři rovněž vyjádřili velké poděkování brazilské organizaci Romagnolli Promoções e Eventos za skvělou spolupráci v minulých letech, z čehož vyplynul vzájemný souhlas na pořádání druhé Velké ceny v Brazílii v roce 2014. Podnik dostal název Grand Prix of Estados of Goias a podle šéfa organizátorů Leandra Romagnolliho bude mít závod velký úspěch, protože v oblasti žije spousta motokrosových nadšenců. Region leží v samotném centru Brazílie, hlavním městem je  Goiânia s milionem obyvatel. Letadlem je to tam dvě hodiny, jak z Rio de Janeira, tak ze São Paula.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist