Terešák odlétá za přípravou do USA

Jakub Terešák v barvách českém týmu Jirky Jankovského JD Gunnex KTM dokončil letošní ročník motokrosového mistrovství světa ve třídě MX2 na 18. místě s parádním ziskem 118 bodů. Do seriálu přitom naskočil až později, když doléčil zranění ze zimy. Místo v týmu pro příští sezonu český mladík ještě nemá, kvůli kvalitní přípravě odlétá koncem listopadu do USA.

Terešákova sezóna 2022 se neobešla bez nutných lékařských oprav, kdy došlo k novému napnutí křížového vazu a k demontáži lešení z kličky, díky čemuž se Kubovi prodloužila zimní příprava a dostal se až na čtvrtý závod světového seriálu dvěstěpadesátek. Jeho chuť závodit s nejlepšími jezdci planety ho vynesla dokonce na 10. místo v jednom z nejtěžších závodů, a to v belgickém Lommelu, kde se projevila kvalitní zimní příprava, která probíhala na Mosteckých pískách. V Mostě připravil dráhu team JD Gunnex společně s Motosportklubem Málkov. Dlouhou dobu v Top 10 žádný Čech na závodech Grand Prix nebyl. Sezóna v teamu Jirky Jankovského dopadla celkově velmi dobře, v seriálu mistrovství světa MX2 skončil na celkovém 18. místě.

Velká smůla Kubu potkala na posledním závodě sezóny, kdy se měl zúčastnit závěrečného podniku MMČR družstev v Dalečíně. Ihned v prvním kole naletěl do koleje, kam se odvalil smolně kámen, díky kterému Kubovi ustřelilo přední kolo. Následoval celkem lehký pád na rameno, který jeho klíční kost ale nevydržela. Sezónu tedy zakončil s peripetiemi s léčbou a následnou operací a opětovnou montáží lešení do kličky, díky čemuž zahájil zimní přípravu na marodce. Ale jak říká český krosák Petr Bartoš, klička je motokrosová chřipka a z té se Kuba kurýruje tak, že si pohrává při práci s bagrem a připravuje motokrosovou halu v Málkově. Mimo to udržuje fyzičku v posilovně.

Příští rok Jakub zahajuje s čistým listem v nové kategorii, nejsilnější MX1. Po dovršení 23 let totiž naplnil věkový limit, který byl maximem pro třídu MX2. Team JD Gunnex Jirky Jankovského ukončil činnost v seriálu MXGP.  Kuba se tak rozhodl rozbít „prasátko,“ kde měl nastřádané prémie od kamarádů a sponzorů za úspěchy, a rozhodl se odcestovat koncem listopadu s čistou motorkou a dresem na předsezónní přípravu do USA, kde chce pod odborným vedením v motokrosové škole na Floridě získat potřebnou jistotu jak na startu, tak upravit styl jízdy pro nejsilnější kategorii třídy do 450 ccm. Terešákův plán pro příští rok ještě není jasný. Mohl by zůstat v MXGP nebo se věnovat německému seriálu ADAC a českému mistráku. To se rozhodne až po zimní přípravě v USA.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist