Startuje motokrosové MS, titul obhajuje Gajser

Po zimní přestávce a přípravných závodech nastal čas načít další ročník mistrovství světa v motokrosu. Tuto sezónu startujeme netradičně ve Velké Británii na populární trati Matterley Basin, kde se už tento víkend pojedou hlavní třídy MXGP a MX2, doplněné o evropskou třídu EMX 125 a závod žen.

Evropa pořádá zahajovací závod MS poprvé od roku 2012, vloni se startovalo v Argentině. Fanoušky oblíbená trať Matterley Basin se svými bezkonkurenčními panoramatickými výhledy na celý areál poprvé přilákala MS v roce 2006, tehdy zvítězil legendární Stefan Everts ve třídě MX1 (dnes MXG) a David Philippaerts ovládl třídu MX2. V roce 2019 Velkou cenu Británie provázely intenzivní souboje mezi Antoniem Cairolim (Red Bull KTM Factory), Francouzem Gautierem Paulinem (Monster Energy Yamaha Factory) a Slovincem Timem Gajserem (HRC). Gajserův drsný pád v úvodním závodě pak otevřel cestu devítinásobnému mistru světa Cairolimu k nejvyššímu stupni na bedně. Bylo to jeho už páté vítězství v Matterley Basin. Gajser skončil druhý jen o dva další body zpět, Paulin třetí. Mezi dalšími bývalými vítězi třídy MXGP v Británii lze jmenovat například Belgičana Clementa Desalleho (2013), Tima Gajsera (2016) nebo Nizozemce Jeffreyho Herlingse (2018).


Titul z loňska obhajuje v královské třídě Gajser a bude také patřit k největším favoritům seriálu. Má za sebou skvělou zimní přípravou a suverénní vítězství v mezinárodním mistrovství Itálie. Matterley Basin zná jako svoje boty, poprvé tady vyhrál ještě v závodě mistrovství EMX125 v roce 2012. Antonio Cairoli se bude snažit v Matterley Basin zahájit útok na svůj desátý světový titul. Na nešťastnou sezónu 2019 už prý zapomněl a cítí se být plně uzdraven. Jeho kolega u týmu Red Bull KTM Factory, Nizozemec Jeffrey Herlings, má za sebou několik těžkých sezon, které byly zastíněny komplikovanými zraněními, ale když je zdravý, bývá k nezastavení.

Třída MXGP je ale nabita talentovanými jezdci, vzpomeňme jen na spolehlivého i rychlého Švýcara Jeremy Seewera (Monster Energy Yamaha Factory), loňského překvapivého vicemistra světa. Jeho kolegy u tovární Yamahy budou letos velezkušený Francouz Gautier Paulin a další Švýcar Arnaud Tonus. HRC ke Gajserovi angažovala australského nováčka Mitche Evanse, který si skvěle vedl v přípravě Tým Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing vsadil na pobaltské hvězdy, Litevce Arminase Jasikonise a Lotyše Paulse Jonasse. Ten v Matterley Basin vyhrál dvakrát dvěstěpadesátky. Tým Monster Energy Kawasaki má v sestavě zkušené matadory Clementa Desalleho z Belgie a Francouze Romaina Febvrea, který odešel od Yamahy. 

Za zmínku také stojí Nizozemec Glenn Coldenhoff (Standing Construct GasGas), který měl fantastickou druhou polovinu loňské sezony. Domácí fanoušci budou moci fandit britským jezdcům Shaunu Simpsonovi a Adamu Sterrymu. Ten přes zimu podepsal smlouvu s českým týmem JD GUNNEX KTM RACING. Z dvěstěpadesátek přešli o třídu výš například poslední mistr světa Španěl Jorge Prado (Red Bull KTM Factory), který celou zimu promarodil se zlomenou nohou, Jihoafričan s nizozemskou licencí Calvin Vlaanderen nebo Američan Thomas Covington (oba Gebben Van Venrooy Racing), stejně jako Němec Henry Jacobi (SM Action MC Migliori). Po odchodu Prada do třídy MXGP se jako favorit dvěstěpadesátek jeví Dán Kjer Thomas Olsen (Husqvarna), případně  Francouz Tom Vialle (Red Bull KTM Factory). My se můžeme těšit na výkony Petra Poláka (Yamaha - iXS MXGP Team) a Slováka Richarda Šikyni (JD GUNNEX KTM RACING).  V barvách JD Gunnex je v Británii přihlásen do třídy MXGP i Španěl José Butron. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist