Start motokrosového MS se blíží

Za 14 dní odstartuje, jak už je dnes téměř tradicí, dvěma závody v Asii, seriál motokrosového mistrovství světa. Nejen kvůli očekávanému souboji loňského šampiona Itala Tony Cairoliho s několikanásobným mistrem USA Ryanem Villopotem by mohlo jít o nejlepší motokrosový seriál posledních let.

Osmnáctidílný seriál FIM tříd MXGP a MX2 začíná 28. února nočním závodem v Kataru (silničářský areál Losail) a pokračuje hned další víkend v thajském Nakhonchaisri. Ani poté se ale nejlepší světoví motokrosaři nepřesunou do Evropy, protože bude 29. března následovat závod v argentinském Neuquenu. Starý kontinent bude mít premiéru až 19. dubna v italském Trentinu. Čeští příznivci se budou těšit na 29. července, kdy se uskuteční tradiční závod v Loketských Serpentinách. Do seriálu se po čtyřech letech vrací Velká cena USA v Glen Helen. Tamní pořadatelé podepsali s promotérem a FIM smlouvu až do roku 2017, kdy se tam uskuteční také prestižní Motokros národů.
V hlavní třídě MXGP se letos představí neuvěřitelných 18 továrních jezdců. Dlouholetý motokrosový vládce, rakouská továrna KTM, bude mít v MXGP hned tři tovární jezdce a Husqvarna rovnou pět. K osminásobnému mistru světa Cairolimu a osvědčenému Belgičanovi Kenu DeDyckerovi letos přibude ještě talentovaný Brit Tommy Searle, který přichází od Kawasaki. Husqvarna po loňské obnovené premiéře přivítala od Hondy se stěhujícího Němce Maxe Nagla, k němu přidala Brita Nathana Watsona a nechala si zraněním sužovaného Australana Todda Waterse. Částečnou tovární podporu Husqvarna Factory mají přislíbenu Australan Dean Ferris a zkušený Portugalec Rui Goncalves. 
Kámen na kameni nezůstal u Kawasaki. Přicházející superstar Ryan Villopoto dostal za parťáka exmistra světa Tyllu Rattraye z Jižní Afriky, takže si dosavadní jezdci museli hledat práci jinde. A moc dlouho jim to, při jejich kvalitách, netrvalo. Francouz Gautier Paulin zakotvil u HRC, jeho krajan Stephen Frossard u týmu Wilvo Forkrent KTM. Paulin bude mít za svého týmového kolegu u Hondy Rusa Jevgenije Bobryševa, kterého loni rovněž trápila zranění. Také tovární tým Yamahy pro třídu MXGP má pro rok 2015 jasno. Není žádným překvapením, že po superúspěšné loňské sezoně bude i nadále u manažera Michele Rinaldiho pokračovat Belgičan Jeremy Van Horebeek. Dvojkou bude ze dvěstěpadesátek přicházející Francouz Romain Febvre. U Suzuki vsadili na dosavadní belgický line-up Clement Desalle a Kevin Strijbos, který ještě doplní nováček ve třídě Nizozemec Glenn Coldenhoff. S tovární podporou Hondy pojede také loňský dvěstěpadesátkář Francouz Christophe Charlier, kdysi velký talent, který však zatím nenaplnil očekávání..
Tahákem roku bude rozhodně příchod devítinásobného mistra USA Ryana Villopota a jeho souboj s famózním Cairolim, ale odborníci upozorňují, že o titulu se nutně nemusí rozhodovat jen mezi nimi. Za devětadvacetiletým Italem už dozráli v Evropě jezdci velkých kvalit, kteří už také posbírali nezbytné zkušenosti. Zlobit budou chtít hlavně Paulin s Desallem, kteří dokázali Cairoliho porazit na různých površích a bude záležet jen na nich, jak úspěšně se budou vyhýbat chybám a zraněním. Šestadvacetiletý Villopoto přinese do klasického MX šampionátu nové napětí, přivede k tratím nové fanoušky a tím i sponzory. „Jsem připraven otevřít novou kapitolu své profesionální kariéry a dosáhnout na nové cíle. Když se naskytla ta příležitost závodit s nejlepšími jezdci světa a reprezentovat USA, musel jsem do toho jít. Půjde o kompletní změnu mých návyků, tréninku a celého životního stylu. A ať už vyhraju nebo prohraju, bude to opravdu poslední část mé kariéry,“ uvedl Američan, který se zabydluje v Itálii a trénuje jako o život. 
A jaký názor mají na Villopota další jezdci? "Podle mně bude Ryanův příchod znamenat pro mistrovství světa samé klady. Šampionát bude víc v centru pozornosti světových médií a to je samozřejmě moc dobře. Mně jako závodníkovi, který bude usilovat o titul, přibude jeden skvělý soupeř, jednotlivé jízdy se zdramatizují a to se mi moc líbí. Už se nemohu dočkat, až dostaneme své zadky na motorky v Kataru, nic víc si nepřeju," uvedl bojovně naladěný Paulin, kterému se moc dařilo na přípravných závodech v Itálii, stejně jako Cairolimu.  Nováček v týmu Red Bull KTM Factory Tommy Searle je zvyklý jezdit ve světě do první pětky a tvrdí, že na letošní sezonu je připravený tak, jako ještě nikdy v životě. "Myslím, že Villopoto toho přinese do mistrovství světa hodně. Je jedním z nejlepších a nejuznávanějších motokrosařů současnosti a vyhrál tolik superkrosových a venkovních titulů jako nikdo jiný. Povznese náš seriál na úplně jiný level a zajístí nám přízeň fanoušků ze zámoří, to je velké plus pro Grand Prix,” vyjádřil se Brit. O třídě MX2 zase příště.

Kalendář MS tříd MXGP a MX2 pro rok 2015

28. února Katar, Losail
8. března Thajsko, Nakhonchaisri
29. března Argentina, Neuquen
19. dubna Trentino, Arco di Trento
26. dubna Evropa, Nizozemsko (Valkenswaard)
10. května Španělsko, Talavera de la Reina
24. května Velká Británie, Matterley Basin
31. května Francie, Villars sous Ecot
14. června Itálie, Maggiora
21. června Německo, Teutschenthal
5. července Švédsko, Uddevalla
12. července Lotyšsko, Kegums
26. července Česká republika, Loket
2. srpna Belgie, Lommel
16. srpna Brazílie, Trinidade
30. srpna Nizozemsko, Assen
13. září Mexiko, Leon
20. září USA, Glen Helen
27. září FIM Motokros národů, Ernée, Francie


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist