Přejde Cairoli z KTM 350 definitivně na silnější motocykl?

Velká cena Španělska, šestý závod motokrosového mistrovství světa, viděla první letošní vítězství loňského suveréna Antonia Cairoliho ve třídě MXGP. Ital dal najevo, že místo své obvyklé třistapadesátky KTM pojede možná už napořád stroj o objemu 450 ccm, jako to udělal v Talaveře. Další ohlasy po GP v následujícím článku.

Vítěz dvěstěpadesátek Švýcar Valentin Guillod (Yamaha): "Je to skvělý pocit, ale za to vítězství musím opravdu poděkovat mému týmu Standing Construct Yamaha Yamalube, mému týmovému managerovi Timovi, mému trenérovi Yvesi Demariovi, mechanikům, mojí rodině a všem ostatním, co při mně stáli a stojí. Těch posledních pár týdnů jsme opravdu tvrdě pracovali, protože nám to od začátku nešlo zrovna tak, jak jsme si představovali. Ale tady ve Španělsku jsme konečně našli ten správný set-up a byl to skvělý pocit jezdit celou Velkou cenu vepředu. Když jsem projížděl cílem druhé jízdy, nevěděl jsem, že jsem se stal i vítězem celé Velké ceny. Věděl jsem jen, že jsem vyhrál jízdu, ale když mi řekli, že jsem vyhrál celou GP, myslel jsem, že se zblázním radostí. V té druhé jízdě jsem jel dlouho za Dylanem Ferandisem, ale nemohl jsem se přes něj dostat. Až k závěru jsem našel řešení a předjel ho. Přijel jsem sem a chtěl místo v TOP 5 a mám vítězství, to je bomba!”
Vítěz třídy MXGP Antonio Cairoli: “Myslím, že je na čase udělat nějaké změny a získat tak novou motivaci. Hodně jsme v zimě a na jaře testovali nový stroj KTM 450 ccm a mě se moc líbil. Byl jsem si jistý, že jsem na něm mohl jet už od začátku sezony, ale shodli jsme se v týmu Red Bull KTM Factory, že na tak těžkou motorku jsem nebyl po zranění z Motokrosu národů ještě zcela fit. Teď už připravený jsem. Třistapadesátka KTM 350 SX-F, se kterou jsem normálně jezdil, je naše ‘baby’ a my jí přivedli až na vrchol. Vyhrál jsem na ni hodně závodů i tituly, ale je čas na nové výzvy.”
Druhý ve třídě MXGP Němec Max Nagl: “Byl to pro mne další fantastický víkend. Ok, vítězství by bylo lepší, ale měl jsem s vítězem stejný počet bodů, takže spokojenost. Bylo to jen o chlup. Já vím, že to říkám pořád, ale nemůžu dost vynachválit tým za to penzum práce, které pro mne a pro náš úspěch dělají. V sobotu po kvalifikačním závodě, ve kterém jsem skončil čtvrtý, pracovali mechanici celou noc, aby připravili co nejlepší bike pro nedělní závody. Holeshot v první jízdě mi hodně pomohl, začal jsem cítit, že moje Husqvarna jede parádně a měl jsem závod pod kontrolou. Na startu druhé jízdy se mi bohužel trochu zvedlo přední kolo a o holeshot jsem tak přišel. A pak se mi ještě kámen rozbil brýle, takže jsem měl zhoršený výhled. Antonio už byl vepředu, nemohl jsem ho dohnat a Romain Febvre jel také fantasticky, musel jsem se zkrátka spokojit se třetí příčkou. Ačkoli jsem nevyhrál Grand Prix, stejně jsem trochu navýšil svůj náskok v čele mistrovství světa na Clementa Desalla. Už se moc těším do britského Matterley Basin.”
Třetí ve třídě MXGP Francouz Romain Febvre: “Byl to naprosto skvělý pocit vést na těch pár kol druhé jízdy celé pole jezdců. Skoro stejný, jako když jsem vloni vyhrál jednu Grand Prix ještě ve dvěstěpadesátkách. Do první jízdy jsem neměl moc dobrý start, jenom jsem stačil předjet pár kluků a spokojil se se čtvrtým místem. Jezdci přede mnou už byli daleko a Gauthier Paulin byl zase daleko za mnou, takže jsem raději šetřil síly na druhou jízdu. Do ní se mi start podařil a poměrně rychle jsem se dostal do čela. Dokonce jsem i trochu poodjel Tonymu, ale pak jsem udělal malou chybičku a motor mé Yamahy na chvíli ztichl. To Cairolimu stačilo, aby mne zpátky dotáhl a předjel. Pak už jsem neměl takový feeling a raději jsem držel druhé místo.”
Druhý ve třídě MX2 Nizozemec Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Team): “V první jízdě jsem měl opravdu moc dobrý start, byl jsem v čele a vyhnul se všem problémům, které mohly nastat. V té druhé jízdě to bylo jiné. Start byl slabší a jel jsem okolo desátého místa. Probil jsem se na šesté, a pak jsem havaroval. Ale nakonec jsem se vyhrabal z konce pole a málem ještě vyhrál Grand Prix, chyběl mi jediný bod. Získal jsem ale zase pořádnou porci bodů do celkového hodnocení mistrovství světa a to je to hlavní.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist