Ohlasy po Grand Prix Brazílie

Brazilská Grand Prix skončila velkých úspěchem. Nejrychlejší světoví motokrosaři si pochvalovali trať, zázemí a i velký zájem fanoušků. Náladu v hledišti i paddocku nezkazil ani nedělní déšť. Nabízíme vám ohlasy nejlepších jezdců po třetím závodě letošního MS.

Vítěz obou jízd MXGP a vedoucí jezdec MS Ital Tony Cairoli (Red Bull KTM): „Tuto trať mám velmi rád a taky miluju Brazílii. Je tady vždy tolik pohodových lidí, kteří suprově fandí. Trať je velmi technická a obtížnost se ještě zvýšila, když mezi jízdami zapršelo. Od loňska byly v povrchu hlubší díry, ale bylo to stejné pro každého. Je fajn, že už zase vyhrávám stejně jako vloni. Další skvělý výsledek: Teď mám na svém kontě už 65 triumfů v Grand Prix.”
Belgičan Jeremy Van Horebeek (Yamaha), bilance 2-4 v MXGP. “Víkend mi vyšel perfektně a na trati jsem se cítil velmi dobře. Spolu s týmem jsme zase tvrdě pracovali a výsledkem byla skvělá motorka. Moc se mi podařil start do první jízdy a pak už to bylo snadné. Několik kol jsem vedl, potom přede mne šel Tony Cairoli. Nechal jsem ho jet, pořád totiž cítím ve vedení velkou nervozitu. Bojím se, že vedení neudržím. Nejsem zvyklý jezdit první, ale jednou to určitě přijde. Ve druhé jízdě jsem start pokazil. Dostal jsem se snad až na jedenácté místo a musel jsem se složitě polem jezdců probíjet dopředu. Dostal jsem se až na zadní kolo Clementa Desalla, ale on mi už předjetí nedovolil. Je to velký tvrďák. Každopádně jsme znovu na podiu, přitom před závodem bych se spokojil s místem v první pětce. Chci se držet nohama na zemi a dál tvrdě pracovat. Věřím, že už letos vyhraju alespoň jednu Velkou cenu.“
Dvakrát třetí v MXGP a v hodnocení GP druhý Belgičan Clement Desalle (Suzuki):Byl to fajn závod, ale nadřel jsem se. Mé starty nebyly špatné, ale vždycky mne někdo v první zatáčce tvrdě zablokoval. Potom mi dalo pochopitelně hodně práce, abych se dostal na přední příčky a to bralo hodně sil. Tady se vůbec špatně předjíždí. Vždy ke konci jízdy se mi špatně dýchalo, musím si asi nechávat na koncovky více sil. Mezi jízdami nám sprchlo, ale trať byla výborně připravená, takže v tom nebyl žádný problém.”
Rus Jevgenij Bobryšev, tovární jezdec Hondy, 5. v první jízdě MXGP: „Ve druhé jízdě jsem měl ve druhém kole pád. Prostě jsem uklouznul v zatáčce a vyjel z trati. Jel jsme moc rychle a ztratil jsem předek. Když jsem padal, viděl jsme přímo za sebou mého týmového kolegu Maxe Nagla a bál jsem se, aby to taky neodnesl, ale vyhnul se mi. Hodně jsem si narazil kotník, pořád to hodně bolelo a nebyl jsem už schopný dojet na body. Z toho jsme velmi zklamaný, je to opravdu frustrující. Ale těším se zpátky do Evropy. Budu muset navštívit lékaře, abych viděl jak se mi ten kotník hojí. Pak se rozhodnu, kdy začnu s tréninkem na další závod MS v italském Arco, který se jede už za dva týdny.”
Zklamaný tovární jezdec KTM pro třídu MX2 Francouz Jordi Tixier: “Pro tuto trať nikdy nemůžu najít ten správný cit. Nešlo mi to celý víkend, neměl jsem prostě rychlost. V každé nedělní jízdě jsem třikrát upadl a dvakrát jsem skončil dvanáctý, jsem opravdu hodně zklamaný. Něco je špatně v mé hlavě a musím přijít na to, co to je.“
Švýcar Arnaud Tonus (Kawasaki), překvapivý vítěz MX2 a nový vedoucí muž šampionátu: „Že jsem šťastný, to není to správné slovo. Jsem úplně nadšený. Když to vezmete: první vítězství v jízdě MS, první vítězství v Grand Prix a poprvé mám červenou tabulku pro vedoucího jezdce světového šampionátu. Ve druhé jízdě tam bylo sem tam trochu těsno, ale zvládl jsem udržet pozici, a to je skvělé.“
Dvakrát čtvrtý v MX2 Brit Max Anstie (Yamaha): „Na startu druhé jízdy se mi protočilo zadní kolo, a tak jsem vyjel jako poslední. To mi podstatně ztížilo situaci, navíc jsem očekával, že se po tom dešti nepojede na bahně. Mohlo se to obrátit na jakoukoli stranu. Před Brazílii jsme si udělali pár testů a jsem si jistý, že set-up motorky jsme od Thajska pořádně zlepšíli. Od toho se musíme odrazit a najít optimální feeling. Jsem si jistý, že na všech dalších tratích budu velmi rychlý. Ať už to bude písek nebo tvrdý povrch. Lommel nebo Itálie, mě je to jedno. Budu opravdu rychlý, to je to, co mám rád.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist