MS MX3 Švýcarsko – Šťastné sedmičky Martina Žeravy

Martin Žerava má zřejmě sedmá místa moc rád, z posledních osmi jízd jich celou polovinu skončil právě na sedmém fleku. Patnáctý podnik MS MX3 ve Švýcarsku také napověděl, kdo bude mít privilegium vozit, příští rok, No. 1 na svém motokrosovém oři, protože největší kandidát Sven Breugelmans se výbornými výkony přiblížil k vysněnému titulu světového šampióna.

Kvalifikaci nečekaně vyhrál navrátilec Patrick Caps (Kawasaki). Po absenci na 3 Velkých cenách měl Caps na závodění obrovskou chuť, kterou dokázal prodat v kvalifikaci, a ujel i leaderovi průběžného pořadí krajanovi Svenu Breugelmansovi (KTM). Třetí nej postavení na startu bral Antti Pyrhonen (Honda). Martin Žerava (Honda) ztratil jen něco méně, než vteřinu, a zajel osmý nejrychlejší čas. Až dvacátý devátý čas vybojoval nepravidelně startující Vojtěch Brumla (Kawasaki).
Počasí ve Švýcarsku bylo vskutku aprílové. Zatímco celou sobotní kvalifikaci pršelo, tak v neděli nebylo po dešti ani památky, a závod provázely sluneční paprsky.
První jízda patřila Svenu Breugelmansovi, který vodil startovní pole celou polovinu závodu, se nechal posléze předjet parťákem v oranžovém Avarem Lozanem (KTM). Mladý Španěl ovšem nevydržel nápor zkušenějšího Breugelmanse, a ztratil vítězství jen několik metrů před cílem. Na bednu se ještě vešel stále se lepšící Pyrhonen.. Husqvarna kluci z Francie Christophe Martin a Thomas Allier skončili v první pětce, na čtvrtém a pátém místě. Aspirant na titul Ital Cristian Beggi (Honda) protnul cílovou pásku až jako šest. Jen jedno místo za ním, na sedmém místě, dokončil 1. jízdu Martin Žerava. Za bodovanou dvacítkou, na 23. místě, nalezneme Vojtěcha Brumlu.
Do druhé jízdy nejlépe vypálil Thomas Allier, následován Antti Pyrhonenem a Svenem Breugelamnsem. Až za nimi číhal Christophe Martin. Breugelmans atakoval vedoucí duo, ale Allier byl na čele hodně rychlý. Martin chytře zaútočil, a rázem byl druhý, hned za stájovým kolegou. Druhá jízda nabírala na obrátkách, Lozano předjel Martina, právě když se chystal předjet vedoucího Alliera. Bratrovražedný souboj Allier s Martinem nezvládli, a oba šli k zemi. Lozano převzal vedení, a až do cíle primát nepustil. Pyrhonen si dojel pro stříbrný věnec, Breugelmans se musel spokojit s třetím místem. Pomyslná bramborová medaile zbyla na Cristiana Beggiho, pátý skončil chybující Martin. Martin Žerava zopakoval kvalitní výkon z 1. jízdy, a byl opět odmávnut jako sedmý. Vojta Brumla zabral, a získal tři body za 18. místo.
Velkou cenu Švýcarska vyhrál Alvaro Lozano, který poslední čtyři jízdy neskončil horší, než druhý. Důležitější je celkově druhá pozice Svena Breugelmanse znamenající bodový odskok od pronásledovatele Cristiana Beggiho, celkově až pátého. Mr. „Sedmička“ Martin Žerava figuruje na celkové sedmé pozici. Tři body přinesly Brumlovi celkově 24. pozici.
Sven Breugelmans navýšil svůj náskok v průběžném pořadí na 33 bodů, už jen pouze Beggi má teoretickou šanci vyrvat titul z jeho spárů. Naopak Beggi si musí dávat pozor na Martina, který má zálusk na titul vicemistra. Celkově osmý Martin Žerava má velkou šanci poskočit na sedmé místo, na které ztrácí jen bod. Sedmou pozici okupuje Patrick Caps, bodující jen ve druhé jízdě. Při super výsledku může Martin pomýšlet i na šestou pozici Belgičana Kristofa Salaetse (Honda), který je z formy, a z posledních dvou Velkých cen vydoloval jen devět bodů.

Martine, přejeme hodně štěstí, ať na poslední Velké ceně MS MX3 v německém Jauer, pořádané již tento víkend, vybojuješ, co nejlepší výsledek.


1. jízda:
1. Sven Breugelmans BEL KTM
2. Alvaro Lozano ESP KTM
3. Antti Pyrhonen FIN Honda

7. Martin Žerava CZE Honda
23. Vojtěch Brumla CZE Kawasaki

2. jízda:
1. Alvaro Lozano ESP KTM
2. Antti Pyrhonen FIN Honda
3. Sven Breugelmans BEL KTM
7. Martin Žerava CZE Honda
23. Vojtěch Brumla CZE Kawasaki


Celková klasifikace MS MX3 Švýcarsko:

1. Alvaro Lozano ESP KTM 47 b.
2. Sven Breugelmans BEL KTM 45 b.
3. Antti Pyrhonen FIN Honda 42 b.
4. Christophe Martin FRA Husqvarna 34 b.
5. Cristian Beggi ITA Honda 33 b.

7. Martin Žerava CZE Honda 28 b.
24. Vojtěch Brumla CZE Kawasaki 3 b.

Průběžné pořadí po patnáctém podniku MS MX3:
1. Sven Breugelmans BEL 527 b.
2. Cristian Beggi ITA 494 b.
3. Christophe Martin FRA 474 b.
4. Thomas Allier FRA 354 b.
5. Alvaro Lozano ESP 308 b.

8. Martin Žerava CZE 256 b
13. Jan Zaremba CZE 140 b.
14. Martin Michek CZE 138 b.
53. František Máca CZE 21 b.
58. Josef Kulhavý SVK 20 b.
62. Jiří Čepelák CZE 18 b.
76. Vojtěch Brumla CZE 13 b.
92. Jan Brabec CZE 7 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist