MS MX3 Finsko – Martin Žerava jen jednou sedmý

Z našich reprezentantů se do země tisíce jezer vydal jen Martin Žerava (Honda), aby vylepšil svoje postavení v první desítce průběžného pořadí MS MX3. Martina Žeravy se sedmá místa drží jako klíště, a ani třináctý podnik MS nepřinesl změnu. Stejně jako v Chile, v druhé jízdě, skončil Martin sedmý v první jízdě ve finské Heinole. Bohužel druhou jízdu nedokončil.

Nejrychlejší kvalifikační čas si premiérově vyjel domácí Antti Pyrhonen (Honda), který je u nás známý jako bývalý člen Delta racing teamu. Druhým nejrychlejším byl aspirant na titul Belgičan Sven Breugelmans (KTM), třetí nejrychlejší čas bral domácí Tommi Makinen (Honda). Martin Žerava skončil v kvalifikaci až na dvanáctém místě, před sedminásobným mistrem světa v enduru fenomenálním Juhou Salminenem (KTM). Až za nimi, na nelichotivé čtrnácté kvalifikační pozici nalezneme leadra šampionátu Itala Cristiana Beggiho (Honda).
První jízda se stala kořistí Svena Breugelmanse, který vedl od startu až do cíle. Jako druhý vypálil Juha Salminen, avšak po polovině 1. jízdy byl překonán stálými účastníky MS, a cíle proskočil jako pátý. Stříbrný stupínek získal Francouz Christophe Martin (Husqvarna), třetí Cristian Beggi neztratil, v průběžném pořadí, příliš bodů na vítězného Breugelmanse. Bramborovou medaily vybojoval , nejrychlejší z kvalifikace, Antti Pyrhonen. Šestý skončil estonský mladíček Gert Krestinov (KTM), který nedávno vyhrál MS MX2 v belgickém Lommelu. Hned za ním, jako sedmý, protnul cílovou pásku Martin Žerava, kterému se podařilo udržet za svými zády největšího soupeře Španěla Alvara Lozana (KTM).
Do druhé jízdy nejlépe odstartoval multišampión v enduru Juha Salminen, avšak brzy byl předjet vítězem první jízdy Svenem Breugelmansem, který také bezpečně vyhrál. Na druhém místě se usadil Christophe Martin, ale problémy se svým strojem ho odsunuly na konečnou pátou pozici. Druhé místo vybojoval estonský talent Gert Krestinov, který se napřesrok objeví ve třídě MX1 s tovární podporou KTM. Premérově se na stupně vítězů dostal Antti Pyrhonen, kterého přišlo podpořit více než sedm tisíc fanoušků. Čtvrté místo obsadil, po nejrychlejším startu, Juha Salminen. V průběhu druhé jízdy měl problémy Cristian Beggi, a jízdu dokončil až na 8. místě. Naopak pro ošklivý pád nedokončil druhou jízdu Martin Žerava. Martin na motorce polámal, co se dalo, naštěstí Martinovi se ni nestalo.
Velkou cenu Finska vyhrál, s plným bodovým ziskem, Sven Breugelmans, který se posunul, o pouhé dva body před Beggiho, do čela půběžného pořadí MS. Celkově druhý skončil domácí Pyrhonen, třetí Martin, čtvrtý Krestinov. První pětku celkové kvalifikace uzavírá Juha Salminen. Na celkově třinácté pozici figuruje Martin Žerava.
Nepovedená druhá jízda stála Cristiana Beggiho celkové vedení průběžného pořadí, přeskočil ho jen o dva body Sven Breugelmans. Třetí Christophe Martin ztrácí také jen 21 bodů, takže boj o titul bude ještě hodně zajímavý. Stáhový kolega Martina, Francouz Thomas Allier, který si z Finska odvezl pouze jeden jediný bod, ztrácí na vedoucí duo více, než 100 bodů, a na titul může zapomenout. První pětku uzavírá Belgičan Kristof Salaets (Honda). Martin Žerava si o jedno místo pohoršil, a figuruje na průběžné osmém místě, se stejným počtem bodů jako sedmý Lozano.
Před nimi je o 25 bodů Belgičan Patrick Caps (Kawasaki), který ovšem poslední dva závody nejel, a oba dav by ho mohli přeskočit. Těsně za první desítkou, na 11. pozici, nalezneme zraněného Jana Zarembu, a jako dvanáctého Martina Michka, který se také nezúčatnil posledních dvou velkých cen.
Zbývající tři velké ceny v Dánsku, Švýcarsku a Německu budou hodně napínavé, a uvidíme souboj o světový primát mezi prvnimi třemi jezdci průběžného pořadí. Současně držme palce Martinu Žeravovi, aby se mu povedlo poskočit na konečné 6. místo celkového pořadí MS.

Další závod zavítá do dánského Randers již 24. srpna.

1. jízda:
1. Sven Breugelmans BEL KTM
2. Christophe Martin FRA Husqvarna
3. Cristian Beggi ITA Honda

7. Martin Žerava CZE Honda


2. jízda:
1. Sven Breugelmans BEL KTM
2. Gert Krestinov EST KTM
3. Antti Pyrhonen FIN Honda

Martin Žerava nedokončil

Celková klasifikace MS MX3 Finsko:
1. Sven Breugelmans BEL KTM 50 b.
2. Antti Pyrhonen FIN Honda 38 b.
3. Christophe Martin FRA Husqvarna 38 b.
4. Gert Krestinov EST KTM 37 b.
5. Juha Salminen FIN KTM 34 b.

13. Martin Žerava CZE Honda 14 b.

Průběžné pořadí po třináctém podniku MS MX3:
1. Sven Breugelmans BEL 432 b.
2. Cristian Beggi ITA 430 b.
3. Christophe Martin FRA 411 b.
4. Thomas Allier FRA 315 b.
5. Kristof Salaets BEL 276 b.

8. Martin Žerava CZE 217 b
11. Jan Zaremba CZE 140 b.
12. Martin Michek CZE 138 b.
49. František Máca CZE 21 b.
53. Josef Kulhavý SVK 20 b.
56. Jiří Čepelák CZE 18 b.
70. Vojtěch Brumla CZE 10 b.
86. Jan Brabec CZE 7 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist