MS MX3 Dánsko – Martin Žerava celkově až patnáctý

Motokrosaři se lvíčkem na prsou neměli nikdy příliš v oblibě písečné tratě, a ani Martin Žerava (Honda) není výjimkou. Proto se, náš jediný pravidelný účastník MS MX3, do dánského Randers moc netěšil. Martinovi se ani jedna jízda moc nepovedla, a celkově skončil až patnáctý.

Pořadatelé z Randers získali cenu jako „nejlepší organizátor“ MS MX3 za rok 2007, i letos se vytáhli, a připravili výbornou trať.
Už kvalifikace ukázala, že Belgičan Sven Breugelmans (KTM) je zpátky na špici, a vyhrál v Dánsku, co se dalo. Jako jednomu z mála písek vyhovoval, a byl na něm neskutečně rychlý. Dominoval již v kvalifikaci před stájovým kolegou Španělem Avarem Lozanem (KTM). Třetí nejrychlejší kvalifikační čas bral Fin Antti Pyrhonen (Honda). Kvalifikace, stejně jako našemu Martinu Žeravovi – až 20. čas, nepovedla borcům od Husqvarny Thomasu Allierovi a Christophe Martinovi, kteří zajeli až osmým respektive šestnáctý nejrychlejší čas.

Hned po startu první jízdy se dostali do čela jezdci KTM Breugelmans a Lozano. Několik kol vedl mladý Španěl, ale Breugelmans neponechal nic náhodě, ukázal Lozanovi, že je lepší, a bezpečně vyhrál. Výbornou formu si z Finska přivezl Antti Pyrhonen, a skončil třetí. Další aspirant na titul mistra světa Cristian Beggi (Honda) neměl dobrý start, stačil se prokousat na konečné 4. místo. Celkově třetí jezdec MS Christophe Martin také nezajel podle svých představ, v první kole upadl, a bral body až za dvanácté místo. Martin Žerava se protrápil ke čtyřem bodům za 17. pozici.
Start druhé jízdy musel být restartován, protože několik startovacích bran se neotevřelo, a hodně jezdců nemohlo vyrazit na trať. Po opakovaném startu byla druhá jízda, jak přes kopírák první jízdy. Jezdci KTM Breugelams a Lozano byli opět nejrychlejší, a obsadili první dvě místa. Breugelmans zaznamenal druhý letošní double, a vyhrál s deklasujícím náskokem 4 s. před Lozanem. Velmi rychle odstartoval Nizozemec William Saris (Yamaha), který si doskočil pro čtvrté místo. Christophe Martin potřeboval několik kol, aby Sarise překonal, a skončil třetí. Antti Pyrhonen projel cílem jako pátý. Smolař Beggi, kterému během druhé jízdy zhasl motor, skončil až osmý. Martin Žerava si o tři příčky polepšil, a cíle projel jako čtrnáctý.
Sven Breugelmans zcela ovládl Velkou cenu Dánska, a v průběžném pořadí MS vede již o 21 bodů před, až celkově v Dánsku pátým, Cristianem Beggim. Dalších 21 bodů ztrácí Christophe Martin, a právě tito tři jezdci si to rozdají o konečné prvenství v MS. Rozdíly jsou sice větší, než před Velkou cenou Dánska, avšak nic není rozhodnuto, a poslední dvě velké ceny budou velmi zajímavé. Martin Žerava stále figuruje na osmé místě, a na dostřel třech bodů se mu přiblížil devátý Dán Nicolai Hansen (Yamaha). Martinovi bodově utekl Alvaro Lozano, který v Dánsku zabodoval celkově druhým místem. Věřím, že se Martin přehoupne přes nestartujícího BelgičanaPatricka Capse (Kawasaki), ale na lepší, než konečné sedmé místo MS nejspíš nedosáhne. Těsně za první desítkou průběžného pořadí nalezneme jedenáctého Jana Zarembu, a dvanáctého Martina Michka. Mocně dotahuje, a do první desítky tabulky MS bude chtít nakouknout, Antti Pyrhonen.
Příští závod MS MX3 se pojede 7. září ve švýcarském Roggenburgu. Možná už Velká cena Švýcarska napoví, kdo bude letošním mistrem světa třídy MX3. Tak na koho si vsadíte, na Breugelmanse, Beggiho či Martina?

1. jízda:
1. Sven Breugelmans BEL KTM
2. Alvaro Lozano ESP KTM
3. Antti Pyrhonen FIN Honda

17. Martin Žerava CZE Honda

2. jízda:
1. Sven Breugelmans BEL KTM
2. Alvaro Lozano ESP KTM
3. Christophe Martin FRA Husqvarna

Celková klasifikace MS MX3 Dánsko:
1. Sven Breugelmans BEL KTM 50 b.
2. Alvaro Lozano ESP KTM 44 b.
3. Antti Pyrhonen FIN Honda 36 b
4. William Saris NED Yamaha 34 b.
5. Cristian Beggi ITA Honda 31 b.

15. Martin Žerava CZE Honda 11 b.

Průběžné pořadí po čtrnáctém podniku MS MX3:
1. Sven Breugelmans BEL 482 b.
2. Cristian Beggi ITA 461 b.
3. Christophe Martin FRA 440 b.
4. Thomas Allier FRA 325 b.
5. Kristof Salaets BEL 276 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist