MS MX Chile – Martin Žerava celkově sedmý

Exotická jihoamerická Chile je, pro našince, poněkud více z ruky, proto se dvanáctého podniku MS MX3 žúčastnilo pouze naše největší želízko v ohni – Martin Žerava (Honda). Ostatní reprezentanti dali, pochopitelně, přednost Orion Cupu v Benátkách u Litomyšle.

Kvalifikaci vyhrál Španěl Alvaro Lozano (KTM), který se po zranění dostává do formy ze začátku sezóny. Druhý a třetí čas zajeli rivalové v boji o světový primát Cristian Beggi (Honda) a Sven Breugelmans (KTM). Martinovi Žeravovi se kvalifikace, na těžké trati, moc nepovedla, a vyjel si až 12. pozici do nedělního hlavního závodu.
Do 1. jízdy nejlépe odstartoval Belgičan Sven Breugelmans, který se ovšem na 1. místě dlouho neohřál. Po pádu a následujících problémech s přední vidlicí, projel cílem až jako pátý. Otěže vedení převzal Francouz Thomas Allier (Husqvarna), nikoho před sebe nepustil, a dojel si pro zlatý věnec. Druhou pozici obsadil jeho stájový kolega Francouz Christophe Martin a zopakovali si dvojité vítězství z předchozí 1. jízdy ve Sverepci. Na třetím místě, po nepovedeném startu, skončil Ital Cristian Beggi. Martin Žerava zabojoval a odměnou mu bylo umístění v první desítce.
Začátek 2. jízdy opět ovládli jezdci Husqvarny Allier a Martin. Avšak Allier musel, už ve třetím kole, odstoupit pro poruchu motoru. Vedení převzal Christophe Martin, ovšem z vedení se také neradoval až do cíle. Zkušený Cristian Beggi využil únavy vedoucího Martina a bezpečně vyhrál. Uvadajícího Christophera Martina nakonec překonal i Alvaro Lozano. Druhá jízda se vůbec nepovedla stávajícímu leaderovi Svenu Breugelmansovi, který na konci jízdy upadl, a cílem projel až jako dvanáctý. O pět pozic před ním, na sedmé pozici, projel cílem Martin Žerava.
Vítězem Velké ceny se stal Cristian Beggi a současně převzal i červenou startovní tabulku pro vedoucího jezdce. Kalich hořkosti si v Chile vypil Sven Breugelmans, který skončil celkově až devátý. Proto se karty v průběžném pořadí MS MX3 otočily, a najednou má Beggi náskok patnácti bodů. Do boje o titul se přimíchal i Christophe Martin, který posledních šest jízd nepoznal horší umístění, než čtvrté. Christophe Martin ztrácí na druhého Breugelmanse už jen 9 bodů.
Martin Žerava si nepolepšil, ani nepohoršil, a stále figuruje na 7. pozici. Na Martina zle dotírá Alvaro Lozano, lepšící se, závod od závodu. Zraněný Jan Zaremba klesl jen o jedno místo,
na 11. pozici. Také nestartující Martin Michek si pohoršil jen o jednu příčku, na průběžnou dvanáctou. Právě Martin Michek, který si zvedl sebevědomí dvojitým vítězstvím nad naší téměř celou motokrosovou špičkou při závodě Orion Cupu, může při účasti na zbývajících čtyřech evropských Velkých cenách poskočit až na konečné desáté místo celkového pořadí.

Další závod se pojede ve finské Heinole 17. srpna.


1. jízda:
1. Thomas Allier FRA Husqvarna
2. Christophe Martin FRA Husqvarna
3. Cristian Beggi ITA Honda

10. Martin Žerava CZE Honda


2. jízda:
1. Cristian Beggi ITA Honda
2. Alvaro Lozano ESP KTM
3. Christophe Martin FRA Husqvarna

7. Martin Žerava CZE Honda

Celková klasifikace MS MX3 Chile:
1. Cristian Beggi ITA Honda 45 b.
2. Christophe Martin FRA Husqvarna 42 b.
3. Alvaro Lozano ESP KTM 35 b.
4. Kasper Jensen DEN Honda 34 b.
5. Pablo Quintanilla CHL Honda 29 b.

7. Martin Žerava CZE Honda 25 b.


.

Průběžné pořadí po dvanáctém podniku MS MX3:
1. Cristian Beggi ITA 397 b.
2. Sven Breugelmans BEL 382 b.
3. Christophe Martin FRA 373 b.
4. Thomas Allier FRA 314 b.
5. Kristof Salaets BEL 259 b.

7. Martin Žerava CZE 203 b
11. Jan Zaremba CZE 140 b.
12. Martin Michek CZE 138 b.
45. František Máca CZE 21 b.
48. Josef Kulhavý SVK 20 b.
51. Jiří Čepelák CZE 18 b.
65. Vojtěch Brumla CZE 10 b.
78. Jan Brabec CZE 7 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist