Motokros národů – nominace favoritů a Čechů

Motokrosové mistrovství světa ve všech třídách už spěje ke svému finiši, což každoročně znamená, že se blíží i další vyvrcholení sezony – Motokros národů. Prestižní závod tříčlenných národních družstev se tentokrát jede v německém Teutschenthalu a všechny týmy, včetně Čechů, už mají za sebou nominaci do jednotlivých tříd.

Česká nominace není zřejmě pro nikoho velkým překvapením. Na základě telefonické konference VV Svazu motokrosu byli navrženi František Smola pro třídu MX1, Filip Neugebauer pojede s jezdci MX2 a loňský vicemistr světa třídy MX3 Martin Michek se pokusí prosadit v kategorii Open. Manažerem družstva byl jmenován Libor Neugebauer, naši pojedou se startovními čísly od 61 do 63. Vloni Češi v podobném složení, jen místo Smoly jel Milan Špičák, na těžké, 1650 metrů dlouhé trati v belgickém Lommelu, nepostoupili do hlavní soutěže. Monster Energy Motocross of Nations 2012 tehdy skončil velkým překvapením, když sedmileté kralování Američanů přerušili Němci, druzí skončili Belgičané a až třetí Američané. 
Zámořská sestava vedená bývalým mistrem světa a dnes manažerem Rogerem De Costerem bude i letos o víkendu 28. - 29. září patřit k největším kandidátům na titul. Do Evropy přijede superkrosový a americký šampion Ryan Dungey (Red Bull KTM - MX1), talentovaný Justin Barcia (Open), v Evropě známý ze superkrosů v pařížské haly Bercy, a jeho kolega z týmu Geico Honda Eli Tomac (MX2). Dungey pojede Národy popáté, Barcia podruhé. Tomac, který vede průběžné pořadí dvěstěpadesátek mistrovství AMA, bude na Motokrosu národů nováčkem. Další americké hvězdy, včetně Jamese Stewarta, jsou zraněné. Ryan Vilopotto se omluvil. „Síla Američanů spočívá v tom, že za každé situace pracují pro tým. Pro mě osobně je Motokros národů nejoblíbenější událost roku. Moc se na to těším,“ řekl DeCoster, který se sám v minulosti úspěšně zúčastnil mnoha Motokrosu národů.
Obhájci titulu z loňska Němci budou mít výhodu domácího prostředí a dopředu je požene určitě maximálně zaplněný areál v Teutschenthalu. Manažerem německého týmu byl jmenován Hubert Nagl a tomu slíbili účast hned dvě superhvězdy: v Americe závodící talent Ken Roczen (KTM) a bývalý vicemistr světa MX1 Max Nagl. Oba doplní dvacetiletý Dennis Ullrich.  Slibnou sestavu pošlou do Německa Britové. Povede je pochopitelně nejlepší nováček mistrovství světa třídy MX1 Tommy Searle (Kawasaki), který je pořadí šampionátu šestý. Určitě mu budou zdatně sekundovat i Jake Nicholls (MX2 - KTM) a Shaun Simpson (Open-Yamaha).    
Pozor na mimořádně silné Belgičany. Jména jako Clement Desalle (Rockstar Suzuki), Ken de Dycker (KTM Red Bull) a Jeremy van Horebeek (Kawasaki) hovoří sama za sebe. Francouzům bude chybět stále zraněný Steven Frossard. V nabitém týmu galského kohouta dostali šanci Gautier Paulin (Kawasaki - MX1), Jordi Tixier (KTM - MX2) a Christophe Charlier (Yamaha - Open). Také Australané budou postrádat svého každoročního lídra, bývalého superkrosového mistra světa Chada Reeda, který se necítí být ve stoprocentní formě. Vítěze letošní belgické Grand Prix Deana Ferrise (MX2) a v zámoří úspěšného Bretta Metcalfa (MX1) tak ve třídě Open doplní Todd Waters. Sousedy Australanů, Nový Zéland, povede do bojů bývalá hvězda mistrovství světa Josh Coppins. K dispozici bude mít Codyho Coopera, Rhyse Cartera a Kayna Lamonta. O dalších nominacích zase příště.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist